Ürgüp veya Okrub (Sırpça: Прокупље Prokuplje), Sırbistan'ın Topliçe ilçesinin merkezi olan şehirdir. Yüzölçümü 759 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 44,419'dur. Ürgüp, Sırbistan'daki Roma dönemi yerlerinden biridir.
Ürgüp, Nevşehir İlinin 20 km doğusunda olan ilçesidir ve Kapadokya bölgesinin önemli merkezlerinden birisidir.
Latince' de “-ıos”,-ım, –ın” takıları düşerek PROKOP kalır, “Pireküp” ten değişik olarak ÜRGÜP denmiştir. “PROKOP” un Selçukça teleffuzu “PİREKÜP” tür. Bugün Belgrat'ın güneyinde aynı isminden gelme Ürgüp adında bir kasaba mevcuttur.
Genel Bilgiler. Nüfusu :Türkiye İstatistik Kurumu tarafından İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİGM) tarafından güncellenen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)'nden alınan nüfus verilerine göre açıklanan istatistiklerde 2019 yıl sonu itibari ile Ürgüp Şehir nüfusu 23.040 kişidir.
Ürgüp'e kara yoluyla ulaşmak için en yaygın yöntem Nevşehir üzerinden ulaşım. Nevşehir Otogar'dan Ürgüp'e her 15 dakikada bir dolmuş seferi yapılıyor. Kendi aracıyla İstanbul'dan Ürgüp'e gitmek isteyenlerin Ankara, Aksaray, Nevşehir güzergahını takip etmeleri gerekiyor.
İlgili 35 soru bulundu
Günümüzde ise, Kapadokya olarak adlandırılan bölge, coğrafi oluşumlarının 250 km²lik bir alanda yoğunlaşmış, başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış bir bölgedir. En çok ziyaret edilen bölgeler ise; Uçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı ve Ihlara' dır.
Kış aylarında Kapadokya'da ne giyilir sorusunun yanıtı için kalın montlar, kazak, bot, yünlü çamaşır, atkı, bere ve kalın safari pantolonlarını tercih etmenizde yarar var. Kapadokya'yı rahatça gezebilmek için yürüyüş ayakkabıları vazgeçilmeziniz olacaktır.
Kapadokya'nın merkezi yerlerinden biri haline gelen Ürgüp, peri bacaları, muhteşem vadileri, kiliseleri, manastırları ve yeraltı şehirleriyle ünlüdür. Tarihi yapısı turistler tarafından da ilgi gören Ürgüp, Nevşehir'in bir ilçesidir.
İşte size o yerlerle ilgili işinize yarayacak bilgiler… Kapadokya Bölgesi Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alandır. Daha dar olan kayalık Kapadokya Bölgesi ise Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden ibarettir.
TÜİK Nevşehir Bölge Müdürlüğü tarafından 2018 Aralık sonu itibarıyla ilçe nüfusları açıklanırken Nevşehir'in merkez ilçeden sonra en büyük ilçesi 35 bin 352 nüfusu ile Ürgüp olurken en küçük ilçesi ise 11 bin 487 nüfusuyla Hacıbektaş ilçesi oldu.
Nevşehir, 6429 sayılı yasa ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il haline getirildi. Kırşehir ve Kırşehir'e bağlı Mucur, Avanos, Hacıbektaş (1945'te ilçe oldu), Kayseri'ye bağlı Ürgüp (1935'te ilçe oldu), Niğde'ye bağlı Arapsun (1948'de Gülşehir adını aldı) Nevşehir'in ilçeleri haline getirildi.
Nevşehir iline bağlı olan Ürgüp ilçesi bölgenin en popüler turistik alanlarının başında gelmektedir. İl merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan ilçenin herhangi bir denize kıyısı bulunmamaktadır.
Kapadokya Bölgesinin önemli yerleşimlerinden biri olan Ürgüp, Nevşehir kent merkezinin 20 km doğusunda yer alır. Ürgüp yerleşimi tarih boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Tarihi Antik Çağ'a kadar uzanan bu yerleşimde, 1923 nüfus mübadelesine kadar Hristiyan ve Müslüman halk beraber yaşamıştır.
Kapadokya bölgesi 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağı'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.
Peri Bacalarının Oluşumu
Ana volkanlardan püsküren maddelerle şekillenen plato şiddeti daha az küçük volkanların püskürmesiyle sürekli değişime uğruyor. Oluşan bu tüf tabakasının başta Kızılırmak Nehri olmak üzere akarsuların, göllerin ve rüzgârın aşındırmasıyla da günümüzdeki ikonik peri bacaları halini almış oluyor.
Kapadokyada bulunan peri bacakları ve birçok mağara benzeri yapılaşmayı görebileceğiniz güzel bir yer görülmesi gerekli yerlerden giriş ücretsiz.
Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte Nevşehir; Niğde iline bağlı kaza, 20 Temmuz 1954 tarihinde 6429 sayılı Kanun ile İl statüsüne kavuşmuştur. Nevşehir, İç Anadolu Bölgesi'nde 38° 12' ve 39° 20' kuzey enlemleri ile 34° 11' ve 35° 06' doğu boylamları arasında kalır.
Karasal iklimin karakteristik olarak hakim olduğu bölgeye gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Ürgüp'e 20 km uzaklıktaki Şahinefendi Köyü'nde bulunan kilise, 1216 yılında yapılmış. Peribacasının içine oyularak yapılan kilisenin iki apsisi ve iki nefi bulunuyor. Adını fresklerinde bulunan 40 Hristiyan şehidinden alıyor.
Standart Uçuşlar: 4900 – 5500 TL. Konfor Uçuşlar: 5000 – 6250 TL. Ultra konfor Uçuşlar: 7900 – 9350 TL.
Kapadokya'ya gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir aslında. Bu iki mevsimde Kapadokya genellikle yağmurludur. Buna rağmen güzelliğiyle başımızı döndüren bu bölgeyi ilkbahar ve sonbaharda gezmek ayrı bir keyif vericidir.
Kapadokya bizce herkesin en az 1 kere görmesi gereken bir coğrafya. 3 günde tempolu bir geziyle Ürgüp, Göreme ve Avanos bölgelerini rahatlıkla gezebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri