Ortalama 450 kg CA at günde 40-50 kg su içer. Genel kaide olarak tükettiği her kg yem için atlar 2-3 litre suya gereksinim duyarlar.
Atlar, günde yaklaşık 20 ila 40 litre su içerler.
Atlar arpa, saman, buğday ve şeker pancarı ile beslenir. Tahıl ise atların temel beslenmesini oluşturur. Atların ağırlığının arttırılması için tahıl tüketmesi gerekir. Atların ayrıca proteinde alması gerekir.
Atınız her gün vücut ağırlığının% 1-2'sini yem olarak yemelidir (1000 lb'lik bir at için yani (450 kg), 10-20lbs ( 4,5 ya da 9 kg) saman veya başka bir kaba yem!).
Günde 60-70 kez yaklaşık 2-3 dk anasını emer. Her emişte 160-220 g süt alır. 24 haftalık olunca emme sıklığı bir saatte 1 adede düşer.
İlgili 37 soru bulundu
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur. On bir ay gebe kalır ve bir yavru doğururlar.
Süt veren at, günde 4 veya 5 kez sağılıyor ve her sağdığımızda 1 litrenin dörtte biri kadar süt alıyoruz.
Günde 180-200 kilometre koşabilen, hızlı, üç gün susuz kalacak kadar güçlü, manevra yeteneği yüksek bir at Ahalteke. Binicisiyle duygusal olarak bütünleşiyor, tek sahip istiyor.
Mera terimi çok çeşitli bitki türleri içerir: çimen, yonca, kaba yonca (Medicago sativa), lollium, baklagiller,vb. Yonca ve Trifolium Alexandrinum (kaba yonca) taze veya saman olarak at beslenmesinde temel ürünlerdir.
Beslenme davranışı
Atlar, tatlı yiyecekleri iştahla tüketmektedirler. Bu nedenle kesme şeker, elma ve havuç gibi tatlı yiyecekler, eğitimlerde atı ödüllendirmek için kul- lanılmaktadır.
Türkmenistan'da ortaya çıkan Ahal Teke atları bir çok kişi tarafından dünyanın en güzel atı olarak görülebilir. Türkmenistan'da ortaya çıkan Ahal Teke atları bir çok kişi tarafından dünyanın en güzel atı olarak görülebilir.
Lahana, brokoli, karnabahar, kıvırcık ve brüksel lahanası, turpgillerdendir ve bu sebzeler aşırı gaza neden olabileceği için atlara verilmemelidir.
Atlarda Protein İhtiyacı
Proteinler tüm yaşam boyunca mutlaka gerekli olan bir besin maddesidir. Taylara mutlak suretle kaliteli protein vermek gerekir. Baklagil otları, soya küspesi, keten tohumu küsp.
✓ Altyapı gereksinimi; - Yol (her iklimde açık, genişliği en az 3,5 m ), - Su (1 büyükbaş sağmal hayvanın ortalama günlük su ihtiyacı 150 L.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Ekmek: Ekmek, çörek, kek ve benzeri hamur işi gıdalar sindirim sisteminde tıkanıklığa yol açabileceğinden atlara verilmemesi gerekmektedir. Genel bir kural çerçevesinde, insanlara yönelik işlenmiş gıdalarla atları beslemeyin. Domates: Domates, son derece zehirli olan güzelavrat otu ile aynı familyadandır.
Atların cinsi kadar beslenmeleri de önemlidir. Atlar genellikle doğal ortamda değil, ahır ortamında beslenir. Atların kuvvetli olması için tavuk eti yedirilir. Atlara çay, kahve, şeker, havuç, arpa, yulaf, roka, ot, maydanoz, tere, muz vb. besinler verilir.
Silaj, yarış atları ve ağır çalışan atların beslemesinde uygun değildir. Genelde çalışmayan atlarda ve tayı olmayan kısraklarda kullanılır (Cunha 1991, Ensminger 1990). At beslemede çayır ve baklagil otları olmak üzere iki tip kuru ot kullanılır. En önemli baklagil kuru otu yoncadır.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Evcil atlar, sahiplerini hiçbir zaman terk etmezler. 25 'ten fazla türü olan bu sadık dostlarımız atlar hiç yorulmadan bizi kilometrelerce uzağa taşıyabilirler. Atlar, tarih boyunca insana en çok yardımcı olmuş hayvanlardır.
Atların ayak bölgesindeki kan yalnız toynak dokusuna besin sağlamıyor, aynı zamanda nalsız ayakların hidrolik bir sistem gibi işlemesini sağlıyordu, tıpkı atletlerin jel dolu ayakkabıları gibi. Vardığı bu bulgular, yalın taban akımına ivme kazandırdı. Ona göre, “hareketli sıvılar, enerjiyi dağıtmanın en iyi yolu”ydu.
Dini açıdan at sütü
İslam fıkıh alimlerine göre eti yenen hayvanların ve insanın sütü temiz sayılmaktadır. Bazı alimler, at sütünün içilmesinde bir sakınca yoktur, demişlerdir.
Bir inek sütüne göre kısrak sütü daha yoğun şekerli bir tada sahiptir.
Kımız, zaten at sütü. Bazen, sarhoş edecek bir nitelik kazandırılıyormuş, öyle bir nitelik kazandırılmış kımızı içmek ise dinen doğru değildir. Ama, bizim bildiğimiz; kımız sarhoşluk veren içkilerden değildir. At sütü, ayran gibi bir şey.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri