Urla ilçesinde 37 adet mahalle bulunmakta olup şehir içi ulaşım İzmir Büyükşehir Belediyesi otobüsleri ve minibüslerle sağlanmaktadır.
Yüzölçümü 727 km²'dir. Otuz altı mahallesi vardır. Belediye binası Hacıisa, Urla'da konumlanmıştır.
Ege otlarının meşhur olduğu Urla mutfağında; kabak çiçeği dolması, enginar, Girit kabağı salatası, katmer, damat helvası, un kurabiyesi, kekik turşusu, patlıcan turşusu, kınalı bamya, oğlak dolması ve balık buğulama mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alır.
Bölgede yaşayan birine “Urla'ya nasıl giderim?” diye sorduğunuzda size tarif edecekleri yer: Urla merkez! Özellikle İstanbul'dan kaçıp temelli Ege'ye yerleşenlerin sıkça tercih ettiği Urla merkez yaz -kış aktif bir kasaba.
Urla, İzmir il merkezine 35 km uzaklıktadır. Doğusunda Güzelbahçe ve Seferihisar; batısında Çeşme; kuzeybatısında Karaburun; kuzeyinde ve güneyinde Ege Denizi ile sınırlanmıştır. Yüzölçümü 704 km2`dir.
İlgili 39 soru bulundu
ADRES:Hacıisa Mah. Bülent Baratalı Caddesi Cumhuriyet Meydanı No:3.
İzmir'in şirin bir ilçesi olan Urla, Ege Bölgesi'nin en güzel tatil beldeleri arasındadır. Tarihi dokusunu korumayı başarmış küçük köyleri, sakin havası, tertemiz denizi ile tatilcileri kendisine çeken Urla ziyaretçilerine bol huzur vadetmektedir. Antik çağlara uzanan tarihi ile Urla'nın eski ismi Klazomenai'dir.
Urla merkeze yaklaşık 15 km uzaklıktaki Demircili Koyuna ulaşım için çam ormanlarının arasından geçerek Demircili koyuna varıyorsunuz. Yeşillikler arasından geçtikten sonra sizi çok güzel bir koy karşılıyor. Burada kamp da yapılabiliyor. Deniz suyu çok temiz ancak genellikle soğuk oluyor.
Tertemiz bir havaya sahip olduğu için “Ege'nin akciğeri” olarak bilinen Urla'da yıllık hava sıcaklığı ortalaması 16,8 derece, nispi nemlilik ise yüzde 61 oranında.
İçinde su parkı, yürüyüş ve bisiklet yolları, yeme-içme alanları, yeşillik alanların da olduğu geniş bir alana yayılıyor. Denizin suyu soğuk. Halk plajı olduğu için giriş ücretsiz.
Popüler plajlarının yanı sıra, gizli kalmış koyları ile de hem denize girmek hem de kamp yapmak için tercih edebileceğiniz Urla plajları arasında; Altınköy Plajı, Demircili Koyu, Bodrum Koyu, Kum Denizi Plajı ve Balıklıova Köyü Plajı yer almaktadır.
İlçenin ismini nereden aldığına dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Halk dilinde Latince ve Rumca bataklık-sazlık anlamına gelen “Vurla” kelimesinden ve Osmanlı Padişahı Mehmet Çelebi'nin komutanlarından İbrahim Beyin sefere çıkarken kendisine “Uğurola”, “Uğurlu geldi” demesinden üretildiği söylenmektedir.
Urla'ya Özel Araç İle Ulaşım
İzmir şehir merkezine ortalama 30-35 km uzaklıkta yer alan Urla ilçesine özel araç ile ulaşım ortalama 35-40 dakika sürmektedir. İstanbul ile Urla arası mesafe ortalama 600 km'dir ve iki mesafe arası yolculuk ortalama 5 saat sürmektedir.
İzmir şehir merkezine ortalama 40 km uzaklıkta yer alan Urla ilçesi; Çeşme ve Seferihisar gibi İzmir'in turizm bölgeleri ile komşudur. Urla'da gezilecek yerler arasında; Urla İskelesi, Çeşmealtı, Limantepe, Sanat Sokağı, Urla Bağ Yolu, Bademler Köyü, Özbek Köyü, Malgaca Pazarı ve Güvendik Tepesi yer almaktadır.
Sıra Mahallesi, 3.023 kişilik nüfusu ile Urla'nın en kalabalık ikinci mahallesidir. Mahallede genç nüfusun yoğunlukta olduğu görülmektedir. Sıra Mahallesi'ndeki Romanların kaldığı Baratalı evleri ve barakalarda halen 299 kişi yaşamaktadır. Halen 7500 m² alanda yerleşmiş, son derece yüksek nüfus yoğunluğu dikkat çeker.
Güzelbahçe İlçesi İzmir Kentinin batıya doğru hızla büyüdüğü bir hat üzerinde hızlı kentleşmenin getirdiği sorunlara sahip bir alanda yer almaktadır. Güzelbahçe Merkezde 9 mahalle ve İlçeye bağlı 3 adet köy vardır.
En düşük 16°C. Rüzgâr G, 15 - 25 km/saat. Yağmur ihtimali %40.
Ilıman bir mevsimi olan Urla, yaz-kış turistlerin tercih ettiği bir tatil beldesidir. Çoğunlukla yaz aylarında tercih edilen Urla'ya dört mevsim gidilir.
Urla Otobüs Terminali, İzmir'in şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alıyor.
Marsa Alam gerçekten büyüleyici bir cennet! Muhteşem mercan resiflerini ile ve dünyanın en sıcak denizi ile meşhur.
Halk plajı kısmında kendi şemsiyeniz ve sandalyeniz ile içeride keyifli vakit geçirebilirsiniz veya ücret karşılığında işletmelerin şezlong ve şemsiyelerini kullanabilirsiniz. Kişi başı bayram ve özel günlerde giriş 100 TL diğer günlerde ise 80 TL ücreti bulunuyor. Tuvalet, duş yemek gibi imkanlar da mevcut.
Sakin ve Huzur Dolu Bir Tatil Yapmak İsteyenler İçin Urla'nın Birbirinden Güzel Plajları Kalabalık tatil beldelerinden sıkıldıysanız ya da zaten her daim sakinlikten ve dinginlikten hoşlanıyorsanız tam sizlere göre bir tatil önerisiyle geldik. Ege'nin incisi İzmir'se huzur arayanlar için de İzmir'in incisi Urla'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri