Beylikler döneminde Germiyanoğulları' na tabi olan Uşak ve çevresi, 1391 de Yıldırım Bayezid' in Germiyanoğulları hakimiyetine son vermesi ile Osmanlılara dahil olmuş, Fetret Devrinde beylikler tekrar canlanmış, 1429 yılında Germiyanoğulları' nın son hükümdarı II. Yakup Bey' in vasiyeti ile Osmanlı Devletine kalmıştır.
İl merkezi Uşak`ın eski adı Uşşak`tır. Uşşak kelimesi iki anlama gelmektedir. Uşşak kelimesi Aşıklar Diyarı anlamına gelmektedir. Evliya Çelebi ünlüSeyahatname`sinde bu adı Aşıklar Diyarı olarak yorumlamıştır.
Uşak'ın il oluşu
15 Temmuz 1953 tarihine kadar Kütahya'nın ilçesi olan Uşak, kendisine bağlı Sivaslı, Ulubey, Banaz ve Karahallı bucaklarının ilçe haline getirildiği düzenlemeyle il olmuştur. Aynı tarihe kadar Manisa'nın ilçesi olan Eşme ilçesi de (Güre, Sirge ve İnay bucaklarıyla birlikte), Uşak'a bağlanmıştır.
4000'li yıllardan itibaren yerleşiminin görüldüğü Uşak ve çevresinde tarih boyunca Hititler, Frizler, Lidyalılar, Pers- ler, Büyük İskender, Roma ve Bizans hakimiyetleri görülmüş; 1176'da Selçukluların egemenliğine giren bölge beylikler döneminde Germiyanoğulları'nın hakimiyetinde kalmış ve 1429 yılında da Osmanlı ...
29 Ağustos 1920 tarihinde Yunan kuvvetleri Uşak'ı ele geçirdi. Şehir, Kurtuluş Savaşı sonucunda 1 Eylül 1922'de Türk kuvvetlerince geri alındı. Cumhuriyet döneminde Kütahya'nın ilçesi olan şehir, 15 Temmuz 1953 tarihinde yeni kurulan Uşak ilinin merkez ilçesi olmuştur.
İlgili 40 soru bulundu
Türkmen topluluklarına verilen isimdir. konuşurlar. 840 yılında son verdi. katılarak Anadolu'ya geldiler.
Uşak kelimesi Çağatay Türkçesinde oğul, torun anlamına gelmektedir. Uşak halkı arasında bu anlamı destekleyen efsanelerden biri şudur: Uşak Mende köyünde bulunan bir beyin oğulları, beyden uzak bir yerde (Uşak'ta) mandıracılık yapmaktadır.
Uşak, 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri oldu. Ata sporlarımızdan olan cirit müsabakaları, Türkiye'de ilk olarak Uşak'ta düzenlendi. Ayrıca Uşak, Türkiye'de ilk kadın ciritçilere sahip şehirdir.
Uşak'ın zengin halk kültürü, yüzyıllardır türkülerin, manilerin ve halk hikayelerinin söylendiği bir yer olması Uşak'ın aşıklar şehri olarak anılmasının temel sebeplerinden birisidir. Uşaklı halk ozanları, aşk temalı türküler ve manilerle şehrin kültürel kimliğine önemli katkılar sağlamışlardır.
Uşak civarında kurulan konar-göçer Türkmen aşiretlerinden birisi olan Karahalilli Yörükleri, bugünkü Karahallı ilçesine gelip yerleştikleri bilinmektedir.
Yöreye ait geleneksel yemekler arasında, Tarhana Çorbası, Yumurta Sızdırması, Ciğerli Bulgur, Döndürme, Arap aşı, Keşkek, Alaca Tene, Köpük Helva, Höşmerim ve Tahin Helva yer almaktadır.
Uşak aynı zamanda ilklerin şehridir: Uşak İlk şeker fabrikası kurulan, ilk kez elektirik kullanılan, ilk şayak fabrikası kurulan, ilk cirit ve voleybol müsabakası yapılan ve ilk çocuk kütüphanesi açılan şehirdir. El sanatlarıyla ünlü olan şehirde kilim ve halı dokumacılığı yaygındır.
Evliya Celebi, Seyahatname'sinde şeddeli olarak verdiği bu yer adının veriliş nedenini şöyle açıklamaktadır: "...ve bu şehrin bağ ve bahçesi çoktur ve ab-ı havasının letafetinden mahbup ve mahbubesine haddi hasır olmadığından Uşşak'ı çoktur. Anın için Uşşak şehri derler mahbubları Uşşak perestlerdir.
Konar-göçer / yaylakçı-kışlakçı hayatı yaşanmış ve bu durum, yer yer günümüze kadar süregelmiştir. Ayrıca, Antalya Teke bölgesinden gelen Sarıkeçili Yörükleri de Eşme'yi oluşturan Yörük boylarındandır. Eşme ilçesi Yörüklerden müteşekkildir.
Uşak eski Türkçede küçük anlamına gelir. Ufak kelimesi de bu şekilde türetilmiştir. Bu kelime 14. yüzyıldan sonra, Anadolu'da erkek hizmetçi anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Bir evin düzeninden, temizliğinden, masraflarından ve ev sahibinin şahsi ihtiyaçlarından sorumlu olan kişilere uşak denir.
Genel Konumu: Uşak ili komşu iller olan Kütahya ve Afyonkarahisar gibi Ege Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçit oluşturan İç Batı Anadolu Bölümü üzerinde yer alır. Genel olarak ilin kuzey, kuzeydoğu ve doğu kesimleri dağlarla ve güneybatısı yüksekliği 1000 metrenin altında olan ovalarla kaplıdır.
Uşak'ta doğa tutkunlarının ziyaret edebileceği yerler arasında Ulubey Kanyonu, Ulubey Blaundus Antik Kenti, Banaz Akmonia Antik Kenti, Sebaste, Pepuza Antik Kenti, Örencik Kaplıcası, Taşyaran Vadisi, Tepedelen Çamı, Hamamboğazı kaplıcaları ve Ilıcak Subaşı Parkı bulunmaktadır.
Ülke genelinde 141 adet büyük ova bakanlar kurulunun 2016/9620 sayılı kararıyla ilan edilmiştir. Bu 141 ovadan 4 tanesi(Uşak Ovası, Sivaslı Ovası, Banaz Ovası, Baltalı Ovası) ilimiz sınırı içerisinde olup toplam alanı yaklaşık 60 bin hektardır.
Denize kıyısı olmayan Uşak birçok müzesi ve tarihi yapılarıyla her mevsim ziyaretçi ağırlayan şehirlerden biridir. Hitit, Frigya, İyon gibi daha birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış kent Ege ile Anadolu'yu birbirine bağlamaktadır.
İklim: Uşak ilinin iklimi Ege ve İç Anadolu bölgeleri arasında bir geçiş özelliği gösterir. Daha çok kara iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak, kışları uzun ve sert geçer. Senelik yağış miktarı 430 mm ile 700 mm arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri