Şınav çekmek kolları, bacakları ve orta gövdeniz dahil tüm vücudunuzu çalıştırır. Şınav egzersizi omuz, göğüs, sırt, kanat, ön kol (biceps) ve arka kol (triceps) kaslarını aktif olarak çalıştırırken, dolaylı olarak bacak, kalça ve karın kaslarını çalıştırır.
Şınav çekmek evde kol kası geliştirme yollarının başında gelir. Yüz üstü uzanın, kollarınızın ve bacaklarınızın düz olmasına özen gösterin. Avuçlarınızı yere koyun, kollarınız omuz genişliğinde açık olsun.
Kol incelten hareketlerin başında şınav çekmek var. Şınav çekerek kollarınızı kısa sürede şekle sokabilirsiniz. Başlangıçta zorlansanız da pes etmeyin ve denemeye devam edin. Şınav çekmek zaman içinde kolay bir hale gelecek ve kollarınızdaki yağları yok edecek.
Her gün nizami 100 şınav çekerseniz triceps ve göğüs kaslarınızda yıkım yaşayabilirsiniz. Kasların bir dinlenme süresi vardır. Şınav çektiğiniz gün kaliteli bir protein içeren yemek yemeniz gerekiyor. Yoksa kaslarınız güçlenmez.
Düzenli şınav çekilmesi, vücutta belirli bir zaman sonra düzgün çalışan kaslar anlamını taşır. Üst gövdenin komple çalışmasını sağlayan şınav ile bütün kaslar çalıştırılarak üst gövdenin neredeyse her kası aynı gelişim sürecine girmeye başlar. Şınavı düzenli çekmek vücuttaki tüm kasların gelişmesini de sağlamaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Şınav Egzersizi Hangi Kasları Çalıştırır? Şınav çekmek kolları, bacakları ve orta gövdeniz dahil tüm vücudunuzu çalıştırır. Şınav egzersizi omuz, göğüs, sırt, kanat, ön kol (biceps) ve arka kol (triceps) kaslarını aktif olarak çalıştırırken, dolaylı olarak bacak, kalça ve karın kaslarını çalıştırır.
Şınav, vücut ağırlığınızı kullanarak istediğiniz her yerde yapabileceğiniz bir egzersizdir. Şınav çekme hareketi birincil olarak göğüs kaslarını çalıştırır. İkincil olarak ise triceps yani arka kol kaslarını ve omuz kaslarını çalıştırır. Ayrıca hareket sırasında bacak kasları, sırt kasları ve karın kasları da çalışır.
Şınav çekmek için günde şu kadar yapmanız gerekir diye bir kural yoktur, şınav çekme sayısı kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Yeni başlayanlar için günde 2-3 kez on tekrar yeterli olacaktır.
Şınav sayısı belirlenirken, daha önceden spor yapan bireyler ve spora yeni başlayanlar arasındaki fark gözetilmelidir. Daha önce spor yapmış olan kimseler, rahatlıkla günde 20 şınav hareketiyle başlayabilir. Bu sayı, günler ilerledikçe arttırılır. Günde 100 şınav hareketine kadar yükseltilebilir.
Geniş tutularak şınav çekildiğinde sırt çalışır. Daha dar şınav çekildiğinde ise arka kollar çalışır. Sırt ve kol kaslarını önemli ölçüde geliştiren elmas şeklinde şınav hareketi, parmak uçları birbirine bakacak şekilde yapılır. Bu uygulamada normal el çırparak yapılan şınav hareketinin tam tersi yapılır.
Kanada Egzersiz Fizyolojisi Derneği tarafından sağlanan normlara göre, zindelikleri açısından ortalama olarak erkekler art arda yaklaşık 15-20 şınav çekebilir. Bu, toplamda 100'e ulaşmak için muhtemelen birkaç set şınav çekmeniz gerekeceği anlamına gelir.
Kol Sarkması Sporla Düzelir Mi? Spor kasların gelişimi ve şekillendirilmesi için çok büyük etkiye sahiptir. Kaslar vücudun daha sıkı görünmesini sağlarken sarkmaları da önleyebilmektedir. Kol sarkmalarında spor etkili olabilmektedir.
Uzmanlara göre, 40'tan fazla şınav çekebilenlerin 10 yıl içinde kalp-damar hastalığı yaşama riski yüzde 97 daha az.
Beyler yumruk üstünde şınav çekmek şınavda çalışan bütün kaslarımızı çalıştırır bunun yanı sıra bilek güçlendirici etkisi vardır. Dolayısıyla daha iyi yumruk atmamıza biraz katkısı olacaktır.
Bilek güçlendirme egzersizleri arasında en etkili olan hareketlerden biri de yumruklarınızla şınav çekmek. İkinci en etkili egzersizlerden biri de Barfiks çekmek. Bu hareket bilek kaslarınızı ve kavrama gücünüzü zorlar ve geliştirir.
Şınav kaç kalori yaktırır diye merak ediyorsanız da 100 şınavın ortalama 800 kalori yaktırdığını söyleyebiliriz.
Şınav çekerken en doğru nefes alma şekli; vücut ağırlığınızı aşağı indirirken nefes alarak, yukarı çekerken nefes vermenizdir. Böylece daha az yorulacak ve daha az efor sarf etmiş olacaksınız.
Göğüs kaslarınız, şınav çekerken belki de en fazla çalışan kas grubudur. Pektoral kaslar, göğsünüzün her iki tarafında bulunur ve her bir şınav tekrarında aktif olarak çalışır. Şınavlar, bu kasları güçlendirir ve tonlu hale getirir.
Şınavın Faydaları
Egzersiz sırasında kalp atış hızını artırmak, kalp kasını güçlendirmeye yardımcı olarak akciğerlere ve vücudun her yerine daha fazla oksijenli kan pompalamasını sağlar. Yapılan araştırmaya göre daha fazla şınav çekmek, daha az kalp hastalığı riskiyle bağlantılı olabilmektedir.
Avustralyalı Lucas Helmke (33), bir saatte 3 bin 206 şınav çekerek rekorun yeni sahibi oldu ve adını Guinness Rekorlar Kitabı'na yazdırdı. Bir önceki rekor, 2022 yılında yine bir Avustralyalı olan Daniel Scali tarafından 3 bin 182 ile kırılmıştı.
Şınav, omuzların genişlemesi ve karın yağlarının eritilmesinde de dolaylı olarak etkilidir. Bu nedenle düzenli olarak şınav hareketi yapılması son derece faydalıdır.
Birçok spor omuzları genişletir ve geliştirir. Ama yüzme, rüzgar sörfü, fitness gibi çekiş hareketlerini yoğun biçimde barındıran sporlar, özellikle gelişme çağında uygulandığında omuzları daha fazla genişletir.
Vücudun dik durmasında başlıca öneme sahip olan omuz ve bel kaslarını etkin bir şekilde çalıştırmak için şınav çekilebilir. Bu egzersiz, birbirinden farklı kasları aynı anda çalıştırarak kondisyonu artırır. Bel ve boyun düzleşmeleriyle mücadele ederken de şınavın faydaları görülebilir.
Nefessiz kalmamaya özen göstermelisiniz. Nizamı şınav çekmek için vücudunuzun başlangıçtan bitişe kadar dik olarak uzanması gerekmektedir. Sırtınızı, bacaklarınızı, boynunuzu kırmamalısınız. Kollarınızı omuz hizasından ayırmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri