İzmir`e 211 km., Ankara`ya 368 km. ve İstanbul`a 499 km. uzaklıktadır. Merkez ilçenin nüfusu 252.044(TÜİK-2018) olarak tespit edilmiştir. Uşak ilinin merkez ilçe dışında 5 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı ve Ulubey`dir.
Uşak Merkez İlçeleri
Eşme ilçesi Cumhuriyet'ten önce kurulan eski bir ilçedir. Merkeze ise 62 kilometre mesafede yer alır. Karahallı ilçesi 1953 senesinde kurulan ve merkeze 62 kilometre mesafede yer alan bir ilçedir. Sivaslı ilçesi ise 1953 tarihinde kurulmuştur.
Uşak adının tarihi
Kentin bilinen en eski adı Temenothytiadır. Kent bu adı Heraklilerden Aristomakhosun oğlu Temenostan almıştır. Temenos, Roma İmparatorluğu dönemi sikkeleri üstündeki Temenos Oikistes (Kurucu Temenos) ya da Ktistes yazıtları ve Temenos tasvirleriyle bilinmektedir.
Kuzeyde Kütahya, doğuda Afyon, güneyde Denizli ve batıda Manisa illeri bulunmaktadır. 5 341 km 2alana sahip olan Uşak yüzölçümü itibariyle iller sıralamasında plaka numarası gibi 64. sıradadır. Ülke yüzölçümünün % 0.7 lik kısmını oluşturmaktadır.
Yöreye ait geleneksel yemekler arasında, Tarhana Çorbası, Yumurta Sızdırması, Ciğerli Bulgur, Döndürme, Arap aşı, Keşkek, Alaca Tene, Köpük Helva, Höşmerim ve Tahin Helva yer almaktadır. Belge Sahibi : Karun Otel Tur.
İlgili 17 soru bulundu
Bu sayım sonuçlarına göre Uşak Kazası'nın toplam nüfusu 88.463 olarak tespit edilmiştir. Bunun 40.965'i erkek. 47.678'i kadındır.
29 Ağustos 1920 tarihinde Yunan kuvvetleri Uşak'ı ele geçirdi. Şehir, Kurtuluş Savaşı sonucunda 1 Eylül 1922'de Türk kuvvetlerince geri alındı. Cumhuriyet döneminde Kütahya'nın ilçesi olan şehir, 15 Temmuz 1953 tarihinde yeni kurulan Uşak ilinin merkez ilçesi olmuştur.
Uşak civarında kurulan konar-göçer Türkmen aşiretlerinden birisi olan Karahalilli Yörükleri, bugünkü Karahallı ilçesine gelip yerleştikleri bilinmektedir.
Uşak, 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri oldu. Ata sporlarımızdan olan cirit müsabakaları, Türkiye'de ilk olarak Uşak'ta düzenlendi. Ayrıca Uşak, Türkiye'de ilk kadın ciritçilere sahip şehirdir.
15 Temmuz 1953 tarihine kadar Kütahya`nın ilçesi olan Uşak, kendisine bağlı Sivaslı, Ulubey, Banaz ve Karahallı bucaklarının ilçe haline getirildiği düzenlemeyle il olmuştur. Aynı tarihe kadar Manisa`nın ilçesi olan Eşme ilçesi de (Güre, Sirge ve İnay bucaklarıyla birlikte), Uşak`a bağlanmıştır.
Uşak'ta üç adet AVM mevcuttur.
Kuzeyde Kütahya, doğuda Afyon, güneyde Denizli ve batıda Manisa illeri bulunmaktadır. 5 341 km 2 alana sahip olan Uşak yüzölçümü itibariyle iller sıralamasında plaka numarası gibi 64. sıradadır.
Uşak'ın 2023 yılına dair nüfus tahmini önceki yılların nüfus artış hızlarına dayanarak hesaplanmaktadır. Bu tahminlere göre, şehrin nüfusu 377.123.
İstanbul 39 ilçesi ile Türkiye'nin en fazla ilçeye sahip ilidir. 31 ilçe ile Konya en çok ilçeye sahip 2. ildir. İzmir 30 ilçe ile 3. sıradadır. Bayburt merkez dahil 3 ilçesi ile Türkiye'nin en az ilçeye sahip ilidir.
Uşak ilinin adı "uşşak/aşıklar" sözcüğünden kaynaklanır. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne göre "Şehr-i Uşşak'ın (Aşıklar Şehri'nin) bağ ve bahçelerinin, havası ve suyunun güzelliğinden dolayı 'aşık ve maşuk'u (seven ve sevileni) çoktur. Bu şehirde iki gün kalan, üçüncü gün aşık olur".
Ufak kelimesi de bu şekilde türetilmiştir. Bu kelime 14. yüzyıldan sonra, Anadolu'da erkek hizmetçi anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Bir evin düzeninden, temizliğinden, masraflarından ve ev sahibinin şahsi ihtiyaçlarından sorumlu olan kişilere uşak denir.
Denize kıyısı olmayan Uşak birçok müzesi ve tarihi yapılarıyla her mevsim ziyaretçi ağırlayan şehirlerden biridir. Hitit, Frigya, İyon gibi daha birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış kent Ege ile Anadolu'yu birbirine bağlamaktadır.
Beylikler döneminde Germiyanoğulları' na tabi olan Uşak ve çevresi, 1391 de Yıldırım Bayezid' in Germiyanoğulları hakimiyetine son vermesi ile Osmanlılara dahil olmuş, Fetret Devrinde beylikler tekrar canlanmış, 1429 yılında Germiyanoğulları' nın son hükümdarı II. Yakup Bey' in vasiyeti ile Osmanlı Devletine kalmıştır.
ilimizde, elma, armut, kayısı, erik, badem, ceviz,vişne, kiraz, dut gibi çeşitli meyveler yetiştirilmektedir. Her yıl Mayıs sonu-Haziran başında Çilek Festivali düzenlenerek, çilek güzeli seçilmektedir.
İklim: Uşak ilinin iklimi Ege ve İç Anadolu bölgeleri arasında bir geçiş özelliği gösterir. Daha çok kara iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak, kışları uzun ve sert geçer. Senelik yağış miktarı 430 mm ile 700 mm arasındadır.
Uşak, Türkiye'nin 2022 yılında 81 il arasında 54. sırada yer almaktadır. Uşak ilinin toplam nüfusu 375.454 kişiden oluşmaktadır.
ABD'li Forbes tarafından yürütülmüş olan çalışma kapsamında Uşak için hesaplanmış olan endeks puanı 42,79 olarak kayda geçmiştir. Araştırmacılar Uşak'ın bu endeks puanı ile Türkiye'nin en yaşanılabilir 45'inci şehri olduğunu belirtmişlerdi.
Uşak, küçük ve gelişmekte olan bir şehirdir. Üniversitenin açılmasıyla birlikte birçok kültüre, öğrenciye ev sahipliği yapan Uşak oldukça gelişmiş ve gelişmeye devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri