Hüseyn el-Üsmendî es-Semerkandî (ö. 552/1157 [?]) Münazaracı yönüyle meşhur olan Hanefî fakihi ve kelâm âlimi. Hanefî fakihi.
Semerkandî, zamanında Hanefî mezhebinin, özellikle de mezhep içinde klasik Hanefî usul ve fürû geleneğinden farklı görüş ve yaklaşımlara sahip olduğu bilinen Mâverâünnehir Semerkant okulunun en büyük otoritelerinden biri kabul edilmektedir.
Mizânu'l-Ukûl fi'l-Mantık ve'l-Usûl adlı eserin müellifi olan Ali Sedâd (1857-1900), dönemin önemli devlet adamlarından biri olan Ahmed Cevdet Paşa'nın oğludur.
Mâtürîdiyye mezhebinin kurucusu, müfessir ve fakih. İlk sûfî müelliflerden.
Hanefi Mezhebi'nden ve Nakşibendî Tarikatı'ndan olan Şeyh Ali Semerkandî, uzun yıllar Şeyhler Mahallesi'nde ikamet ederek, Çamlıdere'yi ilim, irfan ve fazilet merkezi haline getirmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Şeyh Ali Semerkandi, 1320 yılında Moğol hakimiyetindeki İsfahan şehrinde dünyaya geldi. Babasının adı Yahya'dır, soyu baba tarafından Ömer bin Hattab'a, anne tarafından Ali bin Ebu Talib'e dayanır. Zeki ve çalışkan bir çocuk olan Şeyh Ali Semerkandi, bu yaşlarda birçok ilimde uzman hale geldi.
Mîzânü'l-hak aklî ilimlerin gerekliliği konusunu işleyen bir mukaddime, yirmi bir mesele (bahs) ve bir hâtimeden oluşmaktadır. Hâtimede Kâtib Çelebi kendi eğitim, öğretim ve telif hayatı hakkında bilgi vermektedir. Mîzânü'l-hakk'ın giriş kısmı Kâtib Çelebi'nin ilim zihniyetini yansıtması bakımından önemlidir.
Alâeddîn es-Semerkandî'nin telif etmiş olduğu Tuhfetü'l-fukahâ adlı kitabı Hanefî mezhebi açısından önemli bir eserdir.
Şürünbülâlî 21 Ramazan 1069 (12 Haziran 1659) tarihinde Kahire'de vefat etti. Kabri Karâfetülkübrâ'da Türbetü'l-Mücâvirîn'dedir. Düzgün konuşması, güzel ahlâkı, mütevazi ve sûfîmeşrep kişiliğiyle tanınan Şürünbülâlî mezhep taassubundan uzak ve diğer mezheplerin görüşlerine saygılı bir âlimdi.
Elde edilen arkeolojik ve tarihi verilere göre Semerkant'ın, M.Ö 535 yılında Pers hükümdarı Büyük Kiros tarafından ileri bir karakol olarak kurulduğu anlaşılmaktadır.
Özbek dili, ülkenin tek resmi devlet dilidir ve 1992'den beri resmi olarak Latin alfabesiyle yazılmıştır. Karakalpakça, Özbekistan içerisinde özerk bir bölge olan Karakalpakstan Cumhuriyeti'nin resmi dillerinden biridir ve Kazakça ile yakındır.
Hicrî IV. asırda Semerkant'taki önemli İslâm âlimlerden birisi olan Ebü'l-Leys, başta tefsir olmak üzere muhtelif ilim dallarında çok sayıda eseri miras bırakan ve ilmî noktada İslâm dünyasına önemli katkılar sunan bir kişidir. Onun en önemli eserlerinden biri de "Bahrü'l-'ulûm" adlı tefsirdir.
Meraki'l-Felah; Hanefi mezhebi fıkıh âlimlerinden Ebu'l-Berekât Hasan bin Ammâr bin Ali eş-Şürunbülâlî'nin (ö. 1069) eseridir. Eserin tam ismi, Meraki'l-Felâh bi İmdâdi'l-Fettâh Şerh-i Nuri'l-Îzâh ve Necâti'l-Ervah'tır.
Tamamen ibadet meselelerine yer veren eser, beş ana bölümden oluşur. Bunlar sırasıyla namaz, zekat, taharet (temizlik), oruç ve hac ibadetleriyle ilgili meselelerin ele alındığı bölümlerdir. Basit ve sade bir üslupla yazılan eser, Hanefi Mezhebinin görüşleri esas alınarak yazılmıştır.
Nurul İzah - Yeni Dizgi Kitap Açıklaması
Tam ismi Nûru'l-Îzâh ve Necâtü'l-Ervâh olan bu eser Hasan bin Ammâr eş-Şürünbülâlî (rah.) tarafından Hanefî fıkhının ibâdetler (namaz ve oruç) kısmına dâir hazırlanmış bir eserdir.
ez-Ziyâdât, sistematik ve kapsamlı bir fıkıh eseri olmaktan çok İmam Muhammed'in önceki eserlerine yaptığı ilâvelerden meydana gelen bir çalışmadır.
Hanefî fıkhının en tanınmış ve muteber metinlerinden biri olup müellifin, Kudûrî'ye ait el-Muḫtaṣar ile Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî'nin el-Câmiʿu'ṣ-ṣaġīr'inde mevcut meseleleri bir araya getirmek suretiyle kaleme aldığı Bidâyetü'l-mübtedî adlı eserinin şerhidir.
Küşfü'z-Zunûn Kâtip Çelebi'nin en önemli eseridir. Bu eser bir bibliyografyadır. Baş tarafına bilim felsefesi hakkındaki bir başlangıç kısmı ilave edilmiştir. Kâtip Çelebi bu eserde 9.000'den fazla yazar ve 15.000 civarındaki bilim dalı hakkında bilgi vermiştir.
Cihannüma, coğrafya üzerine yazılmış bir kitaptır. Kitapta yeryüzü olayları, kıtaların oluşumu ve özellikleri hakkında detaylı bilgiler verilir. Cihannüma, Osmanlı Döneminde kaleme alınan tüm manzum eserler ve nesirler gibi mukaddime bölümü ile başlar.
Seyyid Ahmed Semerkandî hazretleri 1570'de Uşak kazâsı Memi Çelebi mahallesi nüfusu içinde bulunan imam, seyyidlerden önemli bir şahsiyettir. Seyyid Ahmed Semerkandî, Halvetiyye'nin Uşşakîye kolunun kurucusu olan Hasan Hüsameddin Buharî hazretlerinin şeyhidir. Seyyid Hasan Hüsameddin (K.S) Efendi Buhara'da doğmuştur.
Çobanlığı sırasında Abdest almak için kendisine su verilmeyince yere asasını vurarak ”Patla ya mubarek “ diyerek bu ovayı sulayacak kadar büyük debi de su çıkarır. İşte bu su, Sadeyaka köyünde bulunan mübarek SIĞIRCIK SUYUDUR. Bu su, insanlar için şifa ve haşerelerin imhası için mücadele kaynağıdır.
Balık deryadadır su nedir bilmez, Marifet bir güldür açarsa solmaz, Onunla bilinir hayvanla insan. Şeyh Ali Semerkandi (r.a)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri