Üst ekstremite ağrısı, birçok nedenden kaynaklanabilir, örneğin; travma, tekrarlayan hareketler, kas zayıflığı, sinir hasarı, enfeksiyon, romatizmal hastalıklar gibi. Hareket dışında, bu bölgelerin herhangi birindeki ağrı, uzuv ağrısı olarak bilinir.
Üst ekstremite kemikleri insanda, humerus (pazu kemiği), antebrachium (radius ve ulna) (dirsek kemikleri), karpal kemikler (bilek kemikleri), metacarpus (el tarak kemikleri) ve phalanx (parmak kemikleri)lardan oluşur.
Ekstremite ağrısı, vücudunuzun herhangi bir uzuvunda hissettiğiniz ağrıdır. Bu ağrı, kol, bacak, el, ayak veya parmaklarda olabilir ve genellikle kas, kemik, eklemler veya sinirlerdeki bir sorundan kaynaklanır. Ekstremite ağrısı, yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir ve günlük aktivitelerinizi kısıtlayabilir.
Ekstremite: bir organın son yada uç kısmı anlamına gelir. Daha çok kollar ve bacaklar için kullanılır. Alt ve üst ekstremite olarak incelenebilir.
Ekstremite uzatma süreci, tedrici olarak kaynama dokusunun ve yumuşak dokuların (deri, kas, sinir, kan damarları vb.) uzatılması ile sağlanır. Bu yeni büyüme dokusu rejenerat olarak adlandırılır.
İlgili 20 soru bulundu
Latince bir kelime olan ekstremite kollar ve bacaklar manasına gelmektedir. Üst ekstremiteler kollar olarak tanımlanırken alt ekstremiteler bacaklar olarak ifade edilmektedir.
Giriş Üst ekstremite ağrıları; servikal omurga yapılarının patolojileri, eklem dejenerasyonu, servikal omurga ve etkilenen ekleme ait travma, vasküler yetmezlik, sinir sıkışması, torakal ve abdominal patolojiler ve bunların kombinasyonu gibi birçok farklı patoloji ile ilgili olabilmektedir (1-4).
1)Üst ekstremite ile gövde arasında bağlantıyı sağlayan kemikler: Clavicula ve Scapula. 2)Üst ekstremitenin serbest hareket eden kemikleri: Brachium dediğimiz kol kemiği, antebrachium dediğimiz ön kol kemikleri, manus dediğimiz el kemikleridir.
Median, ulnar, radyal ve muskulokütanöz sinirler üst ekstremite sinirleridir.
Ekstremite kelimesi Latincede kollar ve bacaklar manasında kullanılmakta olan bir kelimedir. Tıp dilinde kullanılmakta olan ekstremite kelimesi kolları ve bacakları ifade etmektedir. Kollarda ve bacaklarda bulunan birçok kemik vardır.
Üst Ekstremite Arteriyel Doppler Anatomisi
Üst ekstremite arteriyel sistemi, aortik arktan köken alır. Sağda, ortak bir gövde, innominat veya sağ brakiyosefalik arter vardır ve daha sonra sağ ortak karotid artere (CCA) ve subklavian artere ayrılır.
Baş parmak birer adet proksimal ve distal 'Phalanges'lardan oluşur. Diğer el parmakları birer adet proksimal, inter ve distal 'Phalanges'lardan oluşur. Üst ekstremitede toplam 27 adet kemik vardır.
Üst ekstremitede meydana gelen herhangi bir amputasyon veya konjenital nedenlerle uzuv eksikliklerinde uygulanan protezlerdir. Dinamik veya kozmetik amaçlı olabilirler. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kozmetik uygulamalarda ve fonksiyonel uygulamalarda maksimum fayda sağlanmaktadır.
Üst Ekstremitenin Venleri (Venae Membri Superioris) Üst ekstremitenin venleri yüzeyel ve derin olmak üzere iki grupta toplanır. Bu iki grup ven, belirli aralıklarda birbirleriyle anastomoz yaparlar. Yüzeyel grup venler deri tabakasının hemen altında ve yüzeyel fasianın iki yaprağı arasında bulunurlar.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Polinöropatide etkilenen sinir lifine göre belirtiler farklılaşıyor. En sık görülen belirtiler; el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma veya üşüme ile saplanıcı, keskin ağrılar, denge ve koordinasyon kaybı, özellikle ayaklarda güçsüzlük oluyor. Kramplar da yaşanabiliyor.
Periferik sinir hasarının iyileşmesi, uygun tedavi ve rehabilitasyon ile desteklendiğinde daha olumlu sonuçlar elde edilir. Fizik tedavi, ilaç tedavisi ve bazen cerrahi müdahaleler, hasarlı sinirlerin iyileşmesini desteklemek ve fonksiyonu geri kazanmak için kullanır.
Periyodik bacak (ekstremite) hareket bozukluğu (PLMS), uyku sırasında ortaya çıkan spontan, istemsiz, tekrarlayıcı, stereotipik ekstremite hareketleri ile karakterize bir hareket bozukluğudur. Tipik olarak alt ekstremiteleri etkilese de, bazen üst ekstremitelerde de görülebilir.
Subklavian ve Aksiller Arterin Anatomisi
Sol subklavian arter direkt olarak arkus aortadan çıkıp yetişkinlerde ortalama 6 cm uzunluğa ve 10 cm genişliğe sahiptir ve sol üst ekstremiteyi besleyen aksiller arter olarak devam eder.
kol, ön kol, el ve bunları gövdemize bağlayan kavşak kemikleri (scapula ve clavicula) incelenir.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Miyalji, halk arasında kas romatizması anlamına gelir. Kaslarda meydana gelen yaralanma, sakatlanma veya enfeksiyonlar sonucu oluşur.
Kemik, eklem, tendon, kas, sinir ve damarlarda var olan bir takım sorunlar ağrıya yol açabilir. Tüm bunların haricinde bacak ağrısı, bel fıtığı, diyabet, huzursuz bacak sendromu ve damar sertliği gibi sağlık problemlerinin bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri