Prof.Dr.İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Resmi Web Sitesi. Kronik öksürük veya kış aylarında üst solunum yolları enfeksiyonlarına bağlı inatçı öksürüklerde ideal bir yardımcıdır. Kaynamış bir bardak sıcak sütün içerisine bir tutam (4-5 gram) hatmiden ilave edilir ve karıştırılır.
Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir. Ağrı ve ateş varsa ateş düşürücü - ağrı kesici içeren şuruplar kullanılır. Burun akıntısı ve tıkanıklığına yönelik serum, fizyolojik damla ya da spreyler tercih edilebilir.
Şüphesiz ki üst solunum yolları enfeksiyonunda doğal tedavi yöntemi olarak akıllara gelen ilk şey ıhlamur çayıdır. Göğsü ve boğazları yumuşatan, balgam söktürücü ıhlamur, nanenin nefes açıcı etkisi ile birleşerek mükemmel bir rahatlama sağlar.
Üst solunum yollarının en önemli bakteri enfeksiyonu bademciklerin grup A beta hemolitik streptokok enfeksiyonudur, doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotik mutlaka kullanılmalıdır. Viral enfeksiyonlar %80-90 kendiliğinden iyileşir; sadece istirahat, yeterli sıvı alımı ve beslenme, ateş düşürücü yeterlidir.
İlgili 27 soru bulundu
Sıcak bitki çayları: Özellikle papatya, adaçayı, rezene ve ıhlamur gibi bitki çayları, üst solunum yolu enfeksiyonlarında iyi bir tercih olabilir. Sıcak su ve tuz: Tuz, üst solunum yolu enfeksiyonlarında ağız ve boğazda bulunan iltihabı azaltır.
Üst solunum yolu enfeksiyonunda semptomlar genellikle hastalığa sebep olan etkene maruz kaldıktan sonraki üç gün içinde başlar ve genellikle yedi ila on gün arasında sürer. Bazı durumlarda semptomlar üç haftaya kadar devam edebilir.
A grubu Beta hemolitik streptokoklar ile oluşan tonsillit tedavi edilmezse; akut eklem romatizması ve akut glomerülonefrit denilen böbrek hastalığına neden olabilir. Akut eklem romatizması ayrıca kalp hastalığı yönünden de en önemli risk faktörüdür.
Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır.
Ancak bilim insanları antibiyotiklere alternatif olarak altın nanodiskler ve ışık kullanarak bakterileri saniyeler içerisinde yok edebilen bir yöntem geliştirdi. Bu yeni yöntem hastanelere yaygın enfeksiyon hastalıklarını antibiyotik ilaçlarını kullanmadan tedavi etme imkanı sağlayabilir.
Ne zaman antibiyotik kullanılmalı? Üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının yeri yok. Antibiyotikler bakterilere karşı etkili ilaçlardır. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu viral olduğu için antibiyotik almak gereksizdir.
Sonbahar ve kış mevsiminde en sık görülen hastalık üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bunlar arasındaki nezle ve grip bir biri ile karıştırılmaktadır. Grip influenza adı verilen virüs kaynaklı oluşan bir enfeksiyondur.
Çocuklarda ve yetişkinlerde üst solunum enfeksiyonu, genellikle rinovirüsler sonucu oluşur. Soğuk algınlığı ve nezleye de yine en çok rinovirüsler sebep olabilir. Rinovirüs dışında üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan diğer virüslerden bazıları ise influenza, koronavirüs ve adenovirüstür.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Viral enfeksiyonlar enfeksiyonun türüne, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşı gibi faktörlere bağlı olarak ortalama 1-2 hafta içerisinde iyileşir.
Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur. Tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakılır, açıldıysa işlem durdurulur. Tıkanıklık açılmadıysa Heimlich Manevrası yapılır.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
2. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
İltihap giderici besinler arasında yer alan sarımsak, güçlü bir antibiyotik besin olarak bilinir. Sarımsak iltihaba iyi gelen yiyecekler arasında neredeyse en hızlı sonuç veren besindir. Solunum ya da bağırsak hastalıklarında yaşanan iltihaplanma için; sarımsağın çiğ şekilde tüketilmesi tavsiye edilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında farklı grup birçok mikroorganizma etken olabilmekte, bunların önemli bir kısmını virüsler oluşturmaktadır. Etken bakteriler içinde en sık rastlananlar Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis ve Streptococcus pyogenes'dır.
Ses telinin üzerinde olan kısımlar burun, boğaz ve gırtlak kısmı da üst solunum yolu olarak adlandırılır.
Kış aylarında havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşanılması, özellikle çocukların maruz kaldığı soğuk algınlığının sürekli bulaşması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Eğer ateş, mide bulantısı, halsizlik ile birlikte görülmüyorsa genellikle ciddi bir hastalık belirtisi olmasa da kuru öksürük özellikle nezle ve grip, farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi durumlarda ortaya çıkar.
Deride döküntü, nefes darlığı ve iştahsızlık enfeksiyon belirtilerinden bazılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri