Belge ömür boyu geçerlidir. Ara kontrollere (vize) gerek yoktur. Ustalık belgesi alan kişiler, kanunlar çerçevesinde ayrı bir belgeye ihtiyaç duymadan ömür boyu geçerli olan bu belgeyle rahatça çalışabilir. İş yeri açmanızı sağlayabilecek resmi onaylı tek belgedir.
Özellikle sanayi iş kollarında ya da zanaat gerektiren işlerde çalışabilmek, mesleğine yönelik iş yeri açabilmek, çırak, kalfa ve usta yetiştirebilmek için ustalık belgesi alınması zorunludur. Ustalık belgesi sahibi olabilmek için öncelikli olarak kişinin kalfalık belgesi sahibi olması gereklidir.
Teknik lise mezunları veya meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız İşyeri Açma Belgesi verilir. Ustalık belgesi bulunmayanlar usta unvanı ile çalışamaz ve çalıştırılamazlar.
"Usta Öğreticilik Kursuna" katılmak için herhangi bir başvuru zamanını beklemeye gerek olmayıp "Ustalık Belgesi" sahibi herkes istediği zaman başvuruda bulunabilir. Sınıf açılacak sayıya ulaşıldığında mesleki eğitim merkezi tarafından kursa başvuranlar bilgilendirilerek kurs başlatılır.
Mesleki yeterlilik belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5 yıldır. Her 5 yılda bir yeterlilik belgesi yenilenir. Yenileme işlemleri, belgelendirme kuruluşları tarafından yapılır. Mesleki Yeterlilik Belgesi Yenileme ücreti, MYK kurumu tarafından belirlenir.
İlgili 38 soru bulundu
Bu bilginin bilinmesinden dolayı ve günümüzde de meslek liselerinin verdiği eğitimlerin bilinmesinden dolayı meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçer mi sorusu sıklıkla sorulmakta ve araştırılmaktadır. Bazı kafa karıştırıcı cevaplar verilse de bu sorunun net cevabı hayırdır.
Ustalık belgesi özellikle sanayii gibi zanaat gerektiren iş kollarında mesleki yeterliliğin kanıtlandığı çok önemli bir belgedir. Günümüzde ustalık belgesinin önemi oldukça artmıştır. Sebebi ise bir işte kalfalık ve ustalık gibi seviyelerin olmasıdır.
Mesleki Tanınırlık: Ustalık kalfalık belgesi, meslekteki yeteneklerinizi ve bilginizi belgeler ve meslektaşlarınız arasında tanınmanıza yardımcı olur. Bu belge, sizin meslekteki nitelikli bir çalışan olduğunuzun resmi bir kanıtıdır.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Bu belgeyi alabilmek için öncelikle ustalık belgesi olan kişiler veya iş yeri açma belgesi, meslek liselerinden mezun olduktan sonra verilen iç yeri açma belgesi olan kişiler ve herhangi bir şekilde kuyumculuk sektöründen mezun olmuş ön lisans veya lisans mezunları bu belgeye başvurabilir.
4.253,40/30 = 141,78 (Günlük Ücret)
Sınıf) ve Ustalık Telafi Programı (UTP) öğrencilerine ödeyecekleri en az tutar 4.253,40 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. İş verenlerimizin 2023 Ocak ayından itibaren Kalfa ve Ustalık Telafi Programı öğrencilerine en az 4.253,40 TL yatırması gerekmektedir.
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, 2023 yılı için personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (5.701 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 38.482 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
MEB onaylı ustalık belgesi olan bireyler kendi iş yerlerini açıp mesleklerini kendi iş yerlerinde yapmaya hak kazanmış olurlar. Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun ustalık belgesi vermesine yetkisi yoktur.
Bazı istisnai durumlar ve belirtilen denklik durumlarında ustalık belgesine sahip olan kişilerden mesleki yeterlilik belgesi aranmaz. Ustalık belgesi kesinlikle mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmeyeceği gibi mesleki yeterlilik belgesi de ustalık belgesi yerine geçmez ve birbirlerinin yerine kullanılmaz.
Parayla ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık ve kalfalık belgesi almak isteyenlerden sınav ücreti dışında bir tutar alınmaz. Ancak bazı kişiler parayla bu belgelerin satışını yürütür. Bu kesinlikle yasal bir yol olmadığı için tercih edilmemelidir.
İlkokul, ortaokul ya da lise mezunu bir kişi usta öğretici olabilir. Ancak adayın mesleki yeterliliğini kanıtlayan bir belgeye sahip olması beklenir. Eğitim şartı bulunan; yabancı dil, bilgisayar gibi branşlarda ise alan ile ilgili ön lisans veya lisans mezunları tercih edilir.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Usta Girişimci Kredisinden; En az ilkokul mezunu olan, Kurmayı düşündüğü iş kolu ile ilgili bilgi, beceriye sahip olduğunu gösteren mesleki oda ve kuruluşlardan alınmış Mesleki Yeterlilik Belgesi, Ustalık Belgesi veya özel/kamu kuruluşlarından (İŞKUR, KOSGEB, Halk Eğitim Merkezleri, Belediye vb.)
Usta öğretici oryantasyon belgesi, belge sahibinin mesleğini farklı kişilere öğretebileceğini gösteren belgedir. Bu belge ile halk eğitim merkezlerinde yarı zamanlı öğretmenlik yapılacağı gibi kadrolu öğretmenlik yapmak da mümkündür.
Kalfalık ve ustalık sınavlarında; e-sınava giren adaylar daha sonra MTEGM tarafından gerçekleştirilen beceri sınavına girer. Beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, e-sınavın %40'ı ile beceri sınavının %60'ının toplamı 50 ve üzeri olanlar başarılı sayılır.
Üniversite onaylı ustalık belgeleri dünyanın pek çok yerinde geçerlidir. Üniversite'den ustalık, kalfalık ve usta öğreticisi sertifikası almak son derece kolaydır. Bunun için kurumumuza başvurabilirsiniz. Meslekle alakalı eğitim verilmesinin ardından yapılan sınavla kişiler ustalık belgesi almaya hak kazanabilir.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 4. maddesinde yapılan değişiklikle iş yeri açmak için gerekli bazı meslekler için 'Ustalık Belgesi' olması şartı kaldırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri