213 sayılı Vergi Usul Kanununun 351 inci maddesinde usulsüzlüğün tarifi yapılmıştır. Buna göre, usulsüzlük vergi kanunlarının şekle ve usule müteallik hükümlerine riayet edilmemesidir.
Vergi Usul Kanununun 352. Maddesine göre; usulsüzlükler birinci ve ikinci derece usulsüzlükler olmak üzere ikiye ayrılır. Usulsüzlüklere ilişkin cezalar derecelere ve kanundaki cetvele göre belirlenir.
Usulsüzlük tanımı kanun koyucu tarafından Vergi Usul Kanunu'nun 351. maddesinde şöyle ifade edilmektedir; “usulsüzlük vergi kanunlarının şekle ve usule mütaallik hükümlerine riayet edilmemesidir”.
Özel usulsüzlük halleri ise Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 353. ile 355. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Özel usulsüzlük cezası gerektiren fillere örnek olarak fatura veya serbest meslek makbuzu düzenlenmemesi veya verilmemesi gösterilebilir.
Genel usulsüzlük durumu birinci derece usulsüzlük suçu ve cezaları ile ikinci derece usulsüzlük suçu ve cezaları olarak ayrılmaktadır. Vergi Usul Kanunu kapsamında vergilendirmeyle ilgili ödevlerin şekle ve usule uygun olarak yapılmaması vergide genel usulsüzlük olarak adlandırılır.
İlgili 33 soru bulundu
213 sayılı Kanunda düzenlenen idarî nitelikteki vergi cezalarından biri olan usulsüzlük cezası, aynı kanunun 351 inci maddesinde vergi kanunlarının şekil ve usule ilişkin hükümlerine riayet edilmemesi şeklinde tanımlanmıştır.
Usulsüzlük, vergi kanunlarının şekle ve usule ilişkin hükümlerine uyulmamasıdır. Usulsüzlük cezası kendi içinde birinci derece ve ikinci derece usulsüzlük cezaları olarak iki kısma ayrılmaktadır.
Usulsüzlük, VUK'un 351. maddesinde düzenlenmiştir. Usulsüzlük vergi kanunlarının şekle ve usule mütaallik hükümlerine riayet edilmemesidir. Usulsüzlük kabahatinde vergi kanunlarının şekle ve usule ilişkin hükümlerine uyulmamasıdır. Burada bir vergi kaybı söz konusu olmadığından tehlike cezalandırılmaktadır.
Usulsüzlük cezası
Vergi Kanunu'na göre, vergi ziyai haricinde uygulanan bir diğer vergi cezası usulsüzlüktür. Usulsüzlük, tanım olarak vergi kanunlarının şekle ve usule mütaallik hükümlerine riayet edilmemesidir. Usulsüzlük kabahatlerinde vergi kaybının bulunması şartı aranmaz.
Elektronik ortamda beyanname verilmesi mecburiyetine uyulmaması halinde kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası, beyannamenin kanuni süresinin sonundan başlayarak elektronik ortamda 30 gün içinde verilmesi halinde 1/10 oranında, bu sürenin dolmasını takip eden 30 gün içinde verilmesi halinde ise 1/5 oranında uygulanır ...
VUK md. 351 e göre genel olarak “usulsüzlük, vergi kanunlarının şekle ve usule müteallik hükümlerine riayet edilmemesi” şeklinde tanımlanır. Şekli ödevlerin yerine getirilmemesi ileride vergi kaybına da sebep olabileceğinden yaptırıma bağlanmıştır. bu nedenle tehlike suçu kapsamına girer.
VUK.un 353. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası verilmesini gerektiren bazı durumlar şunlardır: Fatura, makbuz gibi belgelerin alınmaması, verilmemesi ya da bu belgelerin gerçek meblağa aykırı düzenlenmesi.
Özel usulsüzlük cezalarında zamanaşımı, usulsüzlüğün yapıldığı yılı takip eden yıl başından itibaren 5 yıldır. Usulsüzlük cezalarında ise tarh zamanaşımı, usulsüzlüğün yapıldığı yılı takip eden yıl başından itibaren 2 yıldır.
Defter Belge ve Kayıtlarda Sahtecilik: Vergilerin hesaplanmasına ilişkin bilgilerin yer aldığı defter, belge veya kayıtların yok edilmesi, yok edilen sayfaların değiştirilerek farklı sayfaların eklenmesine yönelik fiiller vergi kaçakçılığı suçunu oluşturur.
Sizlerde özel usulsüzlük cezası ödeme işlemini internet üzerinden e-devlete giriş yaparak kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Aynı zamanda çeşitli anlaşmalı ATM'ler aracılığı ile de bu vergi türü kolaylıkla ödenebilmektedir.
Vergiye ilişkin ceza hükümlerine, şekli bir hukuk dalı olan Vergi Usul Kanunu'nda (V.U.K.) yer verilmiştir. Anılan Kanunun dördüncü kitabı, vergi suçları ile bunlara uygulanacak ceza hükümlerini içermektedir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Pişmanlık ve ıslah, mükelleflerin beyanlarına dayanan vergi türlerinde, vergi ziyaı cezasını gerektiren durumların bulunması halinde oluşan uyuşmazlığın, yargılama yoluna başvurulmadan çözümlenmesini amaç edinen bir müessesedir.
Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir. Vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz.
"Ağır kusur, mükellef veya sorumlu tarafından aşağıdaki hallerden bi- riyle vergi ziyaına sebebiyet verilmesidir." Bu tanıma göre, V.U.K.'nun mükerrer 347. maddesinde sayılmış olan fiillerin vergi ziyaına sebebiyet vererek işlenmiş olması ge- rekmektedir.
Buna göre, 6.800 Türk lirasını aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için indirim oranı %75 olarak uygulanacaktır.
Vergi kabahati; vergi yükümlülerinin, sorumlularının ya da vergiye taraf olan, yargı kararına ihtiyaç göstermeksizin, idari para cezasıyla cezalandırılan, vergi kanunlarında öngörülen yükümlülüklere aykırı fiilleridir.
Diğer taraftan, aynı mükellef için aynı anda VUK 352. maddeye göre de vergi ve harç beyannamelerin zamanında verilmemiş olması dolayısıyla usulsüzlük cezası da aynı anda mükellefe elektronik ortamda tarh ve tebliğ edilmektedir. Bu ceza için ise, 3073 kod verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri