Su, meyve suyu, ıhlamur, ekinezya ve nane çayı başta olmak üzere bol sıvı tüketilmeli: Soğuk algınlığının yol açtığı vücuttaki su kaybını telafi etmek için hastalık süresi boyunca bol su, taze meyve suları ya da ıhlamur, ekinezya ve nane gibi bitki çayları tüketilmelidir.
Sıcak içecekler, üşütmeye iyi gelir. Özellikle bitki çayları, adaçayı, zencefil çayı, limonlu bal ve sıcak su karışımı gibi içecekler, boğaz ağrısı ve öksürüğü hafifletebilir. Boğaz ağrısını hafifletmek ve enfeksiyonu azaltmak için tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
Üşütmeye ne iyi gelir evde ne yapabilirim diye düşünüyorsanız mutfakta baharat bölümünüze rotanızı çevirmek iyi bir fikir olabilir. Zencefil, tarçın ve limon ekleyeceğiniz bal ile bir şifa şurubu hazırlayabilirsiniz. Bu karışım ter yoluyla zararlı mikroorganizmaları vücudunuzdan atmanızı destekleyecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Dinlenmek, ılık duş almak, bol sıvı tüketmek, et suyu, tavuk veya paça çorbası içmek, sarımsak yemek, portakal, limon ve mandalina gibi C vitamini içeren besinler almak, ekinezya, nane-limon veya ballı zencefil çayı tüketmek grip hastalığını iyileştirmeye yardımcıdır.
Üşüme Hissi Neden Olur? Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Bağışıklığı güçlendirir
Soğuk su şoku kan dolaşımında lökositlerin salınımını artırarak enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı direnç gösterilmesini sağlar. Rutin olarak sadece 3 dakikalık soğuk duş alanlarda solunum yolu enfeksiyonu riski %30 azalır.
Haşlanmış patates, pilav, haşlanmış tavuk veya muz gibi hafif gıdaları tüketmek mideyi rahatlatabilir. Probiyotikler: Yoğurt gibi probiyotik içeren gıdalar, mide ve bağırsak florasının dengelenmesine yardımcı olabilir. Sıcak Uygulama: Karın bölgesine sıcak su torbası koyarak rahatlama sağlanabilir.
Normal şartlarda 7-10 günlük süre zarfında kendiliğinden geçen nezle; sinüzit, orta kulak iltihabı veya pnömokok gibi hastalıklara sebebiyet verirse iyileşme süresi uzayacaktır. Ayrıca sigara kullanan kişilerde belirtiler daha uzun süre seyredebilmektedir.
Sabah Uyanınca: Sıcak Duş
Ayrıca sıcak suyun oluşturduğu buhar burnu temizleyerek rahat nefes almanıza yardımcı olur.
Sıvı İçmek: Hidrasyonu korumaya ve boğazınızı nemli tutmaya yardımcı olmak için bol sıvı tüketmeniz önemlidir. Sıcak bitki çayları veya tuzlu bulyon gibi sıcak içecekler de rahatlamanıza yardımcı olabilir. Buhar İnhalasyonu: Buhar inhalasyonu, tıkalı burun ve boğaz rahatsızlığına iyi gelebilir.
A VİTAMİNİ: Bir şey okurken gözleriniz yanıyor, saçlarınız dökülüyor, sık sık üşüme hissine kapılıyorsanız bunun başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir.
Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon rahatsızlıkları, astım, kronik nezle ya da sinüzit, KOAH ve diyabet hastalığı olabiliyor. Termoregülasyon sorunu, kanser tedavisi görenlerde de karşılaşılan bir durum.
Demir eksikliğine demir amnezisi de denilir. Kas kaybı, yetersiz beslenme ve sağlıksız beslenme yüzünden olabilir. Kırmızı et tüketimi, demir ilacı kullanımı, balık tüketimi demir vitaminini arttırabilir. Çok üşümenin nedenleri arasında B12 vitamini eksikliği de olabilir.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
Grip ve soğuk algınlığına karşı önerimiz nar kabuğu ve karabaş bitkisidir;Üç tane bir lira büyüklüğünde nar kabuğunu kaynamakta olan 1,5 su bardağı klorsuz suya atınız ve kısık ateşte beş dakika kaynatınız,beşinci dakikadan sonra 3 başak karabaş bitkisi atınız ve üç dakika daha kaynatınız.Daha sonra ocaktan alıp ...
Özellikle C vitamini yüksek olan portakal, greyfurt, kivi gibi meyveler ve brokoli, karnabahar gibi sebzeler soğuk algınlığına karşı faydalıdır. Tam buğday ekmeği ve kepekli tahıllar: Tam buğday ekmeği ve kepekli tahıllar, içerdiği protein ve lifler sayesinde soğuk algınlığına karşı vücudu güçlendirir.
Bol sıvı alınmalı ve yatak istirahati yapılmalıdır. Taze meyve ve sebzeler bol tüketilmelidir. Eller sık sık yıkanmalıdır. Hastalığın etrafa bulaşmasını azaltmak için maske kullanmak uygun olur.
D vitamininin yanı sıra balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli omega, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Sofranızdan yoğurdu eksik etmemeniz gerekir. Özellikle soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudun savunma sistemini güçlendiren bir gıdadır yoğurt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri