Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Türkiye'de ve hemen bütün Arap ülkelerinde aynı adla yaygın biçimde kullanılır. İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Yunanistan'da da sevilen çalgılar arasındadır. İran'da bir adı barbat olup Yunanistan'da uti ismiyle anılır.
Ut ya da Ud, telli bir müzik aleti. Kelimenin aslı Arapça'da sarısabır veya ödağacı anlamındaki el-oud dan gelir.
Ut, tellerine dokunularak çalınır. Ut çalabilmek için iki el biri gövde de biri sap kısmında tellere basarak kullanılmalıdır.
Ud ile öncelerden sadede makamsal Türk Müziği şarkıları çalınmaktadır. Fakat günümüz de ise bir çok pop eserlerde ud tınıları duyabiliyoruz. Bundan dolayı ud artık sadece Sanat Müziğinde değil evrensel olarak bir çok şarkı türünde kullanılmaktadır. Ud akort olarak sol-re-la-mi-si-fadiyez şeklinde akortlanır.
İlgili 16 soru bulundu
Etkileyici bir sese sahip olan ve birçok geleneğe hitap eden ud; geleneksel Türk çalgıları arasında da yer alan telli ve mızraplı bir çalgıdır. Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır. 11 ve 12 ya da 13 telli olarak kullanılır.
Cevap. Ud çalan kişilere *udi*denir.
Perdesiz bir çalgı olan ut, telli ve mızraplı çalgılar kategorisinde yer almaktadır. 3 oktavlık bir ses aralığına sahip olan ut, 11 ya da 12 telli olarak kullanılır. Tel gruplamalarında 6 grup tel bulunmaktadır ve en üstte bulunan bam teli tekli olarak kullanıldığı durumlarda 11, çiftli kullanıldığında ise 12 tellidir.
Ud Hakkında Genel Bilgiler | Ud Öğreniyoruz. En eski telli müzik aletlerinden biri olan Ud, 6 çift olmak üzere 12 adet tele sahip olmaktadır. Misinadan yapılan ince telleri ve çelikten yapılan kalın telleri vardır. Gitar nasıl pena ile de çalınabiliyorsa,Ud da mızrap ile çalınmaktadır.
Bilişsel, duyuşsal ve bedensel şartların uygunluğundan sonra eğitimcinin yardımı ile eğitimi aksatmayacak, akord problemi olmayan, burguları sağlam, güzel bir sese sahip, kaliteli bir çalgı seçilmelidir. Kaliteli bir ud, öğrencinin başarılı bir eğitim süreci geçirmesi için önemlidir.
Ud, Türk mûsikîsi'nde bir mızraplı çalgıdır. Büyük bir sandığı olup kirişten tellerle çalınır (Uz, 1964: 72). Bombeli olan arka bölümü çember şeklinde 19 ya da 21 tahtadan yapılır ve gövdenin içi boştur.
Ud için en iyi ağaç ladin'dir. Ud ve keman imalinde en önemli şey malzeme seçmektir.
Ud çalmak eskiden zor olarak nitelendirilir ve bunun için bolca solfej ve nazariyat dersi almanız gerekiyordu. Fakat günümüz de ud çalmak bu denli çalışmanız gerekmiyor. Ortalama günde 30 dakika çalıştıktan sonra gayet rahat bir şekilde ud çalmanız mümkündür.
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Ultrasonik test tekniğinde hataların tespiti için ultrasonik ses demeti kullanmaktadır. Yüksek frekanslı ses dalgaları metal, plastik, kompozit, seramik gibi katı malzemeler ve kaynak dikişleri içerisinden geçirilerek çatlaklar, boşluklar, kalıntılar ve diğer iç süreksizlikler tespit edilebilir.
Perdesiz çalgı türlerinden biri olan ud, yaylı ve mızraplı çalgılar kategorisine aittir.
Ud'un Muhafazası
Tabii en iyisi, özel kapalı dolabı olması. İple duvara asmamalı. Duvarın nemi zarar verir. Nemli, çok sıcak, aşırı soğuk, hava cereyanı, hele anî hava değişimi olan yerler zararlıdır.
Kopuz ailesinden ortaya çıkan ud 7. yüzyılda Horasan'dan Bağdat'a çalışmaya gelen Türklerden Araplara geçmiştir. “Sarısabır veya öd ağacı” (aloexyion agallocum) manasına gelen “el-'oud” ismini veren Araplar bu sazı benimsediler. Batılılar ise 11 ve 13. yüzyıllarda Haçlı seferleri sırasında udla tanıştılar.
Dügah(la) ve Hüseyniaşiran(Mi) telleri istatistiki olarak en çabuk deforme olan ud telleridir. Neva(re) ve Gerdaniye(sol) telleri naylon teller; dügah(la), hüseyniaşiran(mi), buselik(si) ve bam teli olan geveşt (fa diyez) telleri ise ipek sicim üzerine bakır veya gümüş sarılarak imal edilen tellerdir.
Ud – Kopuz
Onbir telli, mızrapla çalınan bir enstrümandır. Kısa saplı ve geniş gövdelidir. Asya kökenlidir.
Ud benzeri ilk çalgının eski Mısır'da 19-29. sülâleler döneminde (M.Ö. 1320-1085) yapıldığı sanılmaktadır. Bu dönemden kalma kil kabartmalardan birinde udun atası sayılabilecek bir çalgı tasvir edilmiştir.
Ud enstrümanında ritim kalıplarını kullanabilme, diziler ve usullerle repertuar oluşturabilme ve enstrümanı tekniğine uygun olarak ikinci seviyede çalabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı programdır.
Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) ūtan- “utanmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe uvut veya ūt “utanma duygusu, ar, haya; edep yeri” sözcüğünden Eski Türkçe +(g)An- ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe uv- “küçültmek, ufalamak” fiilinden Eski Türkçe +Ut ekiyle türetilmiştir.
Kelimenin aslı Arapça 'ûd' (اود) şeklindedir fakat hem TDK hem Dil Derneği bu kelimenin Türkçede dönüşüme uğrayarak "ut"a dönüştüğünü kabul etmektedir.
Peki UDI Nedir? Açılımı; Benzersiz Cihaz Tanımlama (Unique Device Identification) olan UDI, tıbbi cihazları benzersiz kılmak için atanan alfanümerik karakterlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri