Tepkisel davranış uyandırıcı uyaranın ortaya çıkarttığı davranış olarak tanımlanmaktadır. Tepkinin oluşmasını sağlayan bu uyarana “Uyandırıcı Uyaran” denilmektedir. Tepkinin oluşması için uyandırıcı uyarandan başka hiç bir şey gerekmemektedir. Tepkisel davranışlar, düz kas ve salgı bezleriyle ilgilidir.
1.Var olan Davranışların Uyaran Kontrolüne alınması
Çocuğa bir uyaran / bir grup uyaran verildiğinde, olumlu pekiştireçle sonuçlanan davranış ortaya çıktığında, bu uyaranlar AYRIMLI UYARAN olarak adlandırılır.
Olumsuz Pekiştirme : Olumsuz bir davranışı arttıran uyaranın ortamdan çekilmesiyle istenilen davranışa ulaşmayı hedefler. Olumsuz Pekiştirme nin ortamdan çekilmesi ile gerçekleşir. Örneğin; Sınıfta yaramazlık yapan öğrenci sınıftan çıkarılmaktadır. Öğrencinin yaramazlık yapması artmaktadır.
Psikolojide bir uyaran, bir organizmada duyusal veya davranışsal bir tepki ortaya çıkaran herhangi bir nesne veya olaydır. Algısal psikolojide, bir uyaran, duyular tarafından kaydedilen (örneğin görme, işitme, tat vb.) vVe algının temelini oluşturan bir enerji değişikliğidir (örneğin, ışık veya ses).
sürdürmek amacıyla, o davranışı izleyen şekilde ortama hoşa giden bir uyaranın eklenmesidir. bireyin hoşuna gitmesine, ileride davranışın sergilenmesi için motivasyon sağlamasına atıf yapmaktadır. pekiştireç denilmektedir. biyolojik önem taşıyan uyaranlardır.
İlgili 27 soru bulundu
Bir davranışın arkasından gelen ve organizma için hoşa gitmeyen bir durum yaratan uyarıcılar ise cezadır.
Sönme patlaması sönme uygulamasının başlamasından sonra hedef davranışın yoğunluğunun, sıklığının veya şiddetinin geçici olarak artmasıdır. Öğretmenler sönmeyi kullanmaya başlamadan önce patlama aşamasında uygun olmayan davranışı görmezden gelip gelemeyeceklerine karar vermelidir.
Bireyin verdiği aynı tepki başka bir uyaran ya da uyaran grubunun (UD) varlığında ya da sunumunda da gösterilirse, verilen bu tepki pekiştirme ile sonuçlandırılmaz. Bu açıklamadan da anlaşılacağı gibi uyaran kontrolü ayrımlı pekiştirmeyle sağlanmaktadır.
Uyaran, çevreden maruz kalınan her şeydir ve çocuğun gelişiminde kilit rol oynar. Hareket, duyu, tat, sesler, şekiller, görseller, girilen sosyal ortamlar, anne-babayla geçirilen zaman, oyunlar vb. birer uyarandır. Çocukların uyaranları almaya en duyarlı olduğu yaş 0-3 yaşlarıdır.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
Uyaran eksikliğine bağlı olarak çocuklarda geç yürüme, konuşma gecikmesi, sosyal iletişim kuramama problemleri meydana gelebilmektedir. Uyaran eksikliğinin fazla olması durumunda otizm ile benzer sorunlar göstermesi sebebi ile otizm ile çok sık karıştırılmaktadır.
Şartsız Uyarıcı: Herhangi bir yaşantı geçirmeden organizmanın doğuştan itibaren tepkide bulunduğu uyarıcıdır. Deneyde şartsız uyarıcı ettir.
Duygusal tetikleyicileri, güçlü duygusal tepkilere neden olan belirli cümleler, olaylar, anılar veya diğer uyaranlar olarak tanımlayabiliriz.
Olumsuz Pekiştireç(Olumsuz Uyarıcı)
Organizmanın hoşuna gitmeyen, organizmayı rahatsız eden uyarıcılardır.
Pekiştireç, bir davranışın ardından ortama hoşa giden bir uyaran eklenmesi ya da itici olan uyaranın kaldırılması durumunda, davranışın ileride gerçekleşme olasılığını veya sıklığını arttırma sürecidir. Davranış ile çevre arasındaki bu ilişki davranışın oluşma oranını arttırır ya da sürdürürse pekiştirme olur.
Bazı durumlarda ise otizm doğuştan oluşan ancak uyaran eksikliği ise doğumdan sonra eksik yapılan davranışlar sonucu ortaya çıkan bir neden olduğudur.
Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan bir ifade olan uyaran eksikliği, temelde 0-3 yaş dönemi çocukların yeterli uyarandan yoksun kalması durumunu tanımlamak adına kullanılır. Burada eksikliğe konu olan uyaranın ne olduğu sorusuna yanıt vermek son derece önemlidir.
Çocuklarda uyaran eksikliği, özellikle 0-3 yaş döneminde çocuğun çevresel uyaranlara oldukça az kalması sonucunda sosyal becerilerinin gelişmemesi ya da oldukça az gelişmesi olarak ifade edilmektedir. Çünkü çocuklar çevresinden maruz kaldığı her şeyle gelişir. Bunlara genel olarak uyaran denilmektedir.
Yanlışsız öğretimin temel felsefesi, öğrencilerin beceri ve kavramları en iyi biçimde öğrenmelerinin, öğretim sırasında yaptıkları hatalardan değil, öğretim sırasında gerçekleştirdikleri olumlu yanıt ve alıştırmalardan kaynaklanmasıdır.
Bir organizmaya dışarıdan gelen uyarıcılar ise Dış Uyarıcılar olarak isimlendirilir. Örnekler: Koku, gürültü, ışık vs.
Koşulsuz Uyarıcı: Organizmanın öğrenme olmaksızın tepki gösterdiği uyarıcılardır. Yukarıdaki deneyde et tozu, köpeğin herhangi bir koşullanmaya gerek kalmaksızın salya tepkisini ortaya çıkaran koşulsuz uyarıcıdır. Herhangi bir yaşantı geçirmeksizin, limon suyuna, ışığa ve sıcağa karşı otomatik bazı tepkiler gösteririz.
Zil sesi duyduğunda salya tepkisi veren köpeğin örneğinde salya koşullu tepkidir. Yeni bir uyarıcının geleceğini ya da devam etmekte olan uyarıcının bittiğini - biteceğini haber veren uyarıcılara haberci uyarıcı denir.
daha önce nötr olan ancak pekiştireç ile eşleştirilerek edim için ipucu niteliği kazandırılmış olan uyarıcı. Örnek: EDİMSEL KOŞULLAMA'ya tabi tutulan sıçanın bir ışık yandıktan sonraki pedala basma davranışı pekiştirilir, ışık yokken yaptığı davranış pekiştirilmez.
Buna göre eşik yöntemi var olan istenmeyen davranışın yavaş yavaş ortadan kaldırma ve istenen bir davranışa dönüşmesini sağlayan bir uygulamadır. İstenmeyen alışkanlık ve davranışı değiştirme yöntemi olarak uygulanır. Yavaş yavaş ve alıştıra alıştıra eşik değişikliği yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri