Uyarana Şekil Verme Hedef uyaranın, hedef davranışın gerçekleşme olasılığını artıracak biçimde farklılaştırılmasıdır. Hedef uyaran, farklı bir şekil ya da nesne haline gelir. Öğretim sürecinde bu nesne ya da şeklin ilişkili niteliği aşama aşama uyarlanarak giderek hedef uyaran biçimine dönüşür.
Değişik kaynaklarda, çeşitli tepki ipucu türlerinden söz edilirken hepsinde ortak olanlar, sözel ipucu, işaret ipucu, model olma ve fiziksel yardımdır. Uyaran ipuçları ise, yine öğrencinin doğru tepki vermesini sağlamak amacıyla, öğretmen tarafından, uyaranda yapılan düzenlemelerdir.
Hedef Uyaran
Uygulamacının öğrenciye yönelttiği yönerge yada sorudur. Öğrenciye davranışı yerine getireceği anımsatılırken nasıl yerine getireceğine ilişkin ipucu verilmez. Örn,''Bana sarı topu göster'' '' Çiçek hangisi?''
Yanlışsız öğretimin temel felsefesi, öğrencilerin beceri ve kavramları en iyi biçimde öğrenmelerinin, öğretim sırasında yaptıkları hatalardan değil, öğretim sırasında gerçekleştirdikleri olumlu yanıt ve alıştırmalardan kaynaklanmasıdır.
Kontrol edici ipucu, bireyin doğru tepki vermesini kesinleştiren ipucu; Kontrol edici olmayan ipucu ise, bireyin doğru tepkide bulunma olasılığını arttıran ancak kesinleştirmeyen ipucu olarak tanımlanır.
İlgili 41 soru bulundu
Uyarana İpucu Ekleme
Hedef uyaran ile birlikte, öğrencinin önceden bildiği bir ipucu da sunulur. İki uyaranın birlikte sunulması üç şekilde olabilir; İpucu aşamalı olarak silikleştirilir ve ortadan kaldırılır, hedef uyaran sabit kalır.
Özel dikkati sağlayıcı ipucunda bireyin öğrenmeye hazır olduğunu ifade etmesi hedeflenir. Öğretmenin veya uygulayıcının “Ayşe, hazır mısın?” ya da “Şimdi başlayalım mı?” gibi bir yönerge sunarak bireyin bu yönergeye uygun biçimde tepkide bulunması özel dikkati sağlayıcı ipucu sunumuna örnek olarak verilebilir.
Uyaran kontrolü, bireyin kendisine belli bir davranış öncesi uyaran sunulduğunda bu uyarana tahmin edilebilir ve güvenilir biçimde tepkide bulunmasıdır.
Etkili öğretim yöntemleri, öğrenme sürecinde başarıya ulaşmayı hedefleyen beceri, uygulama ve işlemler bütünüdür. Öğrenme eyleminin kavramsal çerçevesi iyi anlaşıldığında, öğretmenler başarılı bir öğrenme süreci sağlamak için öğrencilere uygun teknikleri seçebilirler.
Bireyin verdiği aynı tepki başka bir uyaran ya da uyaran grubunun (UD) varlığında ya da sunumunda da gösterilirse, verilen bu tepki pekiştirme ile sonuçlandırılmaz. Bu açıklamadan da anlaşılacağı gibi uyaran kontrolü ayrımlı pekiştirmeyle sağlanmaktadır.
Uyaran olarak ifade edilen kavram içerisine çocuğun günlük hayat boyunca etkileşim içine girebileceği her şey alınır. Bunlar en basitinden anne ve babayla yapılan bir sohbet olabileceği gibi, yaşıtlarıyla geçireceği vakit ve oynanan oyunlar da olabilir.
Uyaran eksikliğine bağlı olarak çocuklarda geç yürüme, konuşma gecikmesi, sosyal iletişim kuramama problemleri meydana gelebilmektedir. Uyaran eksikliğinin fazla olması durumunda otizm ile benzer sorunlar göstermesi sebebi ile otizm ile çok sık karıştırılmaktadır.
Çocuğunuzu mümkün olduğunca çok uyarana maruz bırakın. Çocuğunuzla konuşurken onun hizasına eğilin ve göz kontağı kurmaya çalışın. Özellikle 0-2 yaşları arasında TV/tablet/telefon gibi teknolojik aletlerden uzak tutun. Çocuğun hareketlerine olanak tanıyın ve onu engellemeyin.
Uyaran eksikliği geçer mi? Erken teşhis ve doğru tedavi süreciyle uyaran eksikliği tedavisi olan bir durumdur. Bu durumun süresi ailenin ve çocuğun çabasına bağlı olarak değişmektedir.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Öğrencilerin tartışma ve grupla çalışma becerilerinin geliştirilmesi için kullanılır. Bu tekniği uygularken sınıfın uygun bir yerine bir çember çizilir.
Uyaran, bir organizmada bir tepkiyi veya yanıtı tetikleyen herhangi bir olay, nesne veya durumdur. Psikolojide uyaranlar harici (çevreden gelen duyusal girdi) veya dahili (düşünceler, duygular veya fizyolojik değişiklikler) olabilir. Algı, öğrenme ve hafıza gibi çeşitli psikolojik süreçlerde kritik bir rol oynarlar.
Uyaran-tepki modeli; bir uyarana yine bu uyaranın hedefi doğrultusunda, yani isteği ve amacı doğrultusunda cevap verme ya da bir tepki verme şeklinde özetlenebilir.
Psikolojide davranışların nedenlerine uyarıcı, uyarıcılara karşı meydana gelen davranışlara da tepki denir. Böylece neden-sonuç ilişkileri, uyarıcı-tepki formülü ile açıklanır. Ancak her tepkinin nedenini bulmak kolay değildir. Çünkü davranışlar üzerinde birçok etken söz sahibi olabilmektedir.
-Bellekleri zayıftır, gördükleri duydukları şeyleri çabuk unuturlar, bu nedenle sık sık konuları tekrar etmek gerekir. -Uzak gelecekle pek ilgilenmezler. -Görsel ve işitsel algıları zayıftır. -Duygu ve düşüncelerini açık ve net ifade edemezler.
Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik bireyin temel okuma- yazma ve sayma becerilerini kazanmasında ortaya çıkan gecikme durumu olarak tarif edilmektedir. Bu gruba giren çocuklar normal sınıflarda kaynaştırma yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam ederler.
Zihinsel yetersizlik, hem zihinsel işlevde bulunma hem de pek çok günlük kav- ramsal, sosyal ve pratik becerileri içeren uyumsal davranışlarda önemli ölçüde sınırlılıklarla tarif edilen ve 18 yaşından önce ortaya çıkan bir yetersizliktir [1].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri