Tüketicilerin bir uyarıcı (pazarlama mesajı) karşısındaki reaksiyonunu gözlemleyen, ölçen ve tüketici davranışları üzerine geleceğe yönelik tahminlerde bulunan bir disiplindir. Tüketici reaksiyonunu ölçme nöropazarlamada sıkça gerçekleşen bir uygulamadır.
Dönüştürmeci Pazarlama:
Yöneticileri talebi pozitif noktaya çıkarmak için gerçekleştirdiği etkinliğe verilen isimidir.
Tam taleple ilgili pazarlama görevi “sürdürücü pazarlama” diye tanımlanır. Meydana gelen olumlu durumun sürdürülmesi için gerekli çabanın harcanması ve bu konuda stratejilerin oluşturulması gereklidir.
Senkronize Pazarlama: Bazı mal ya da hizmetlerde arz ile talep arasında zaman uyuşmazlığı ortaya çıkar. Bu durumlarda, işletme zaman zaman biriken stoklarla karşılaşır ya da düşük kapasite ile çalışmak zorunda kalır. Böyle durumlarda talebi düzgün hale getirmek için yapılan pazarlama faaliyetleridir.
İlgili 45 soru bulundu
İlişkisel pazarlama kavramı, ilk olarak 1983 yılında Berry tarafından ortaya atılmıştır. Berry ilişkisel pazarlama kavramını, çoklu hizmet organizasyonlarında müşteri ilişkilerinin oluşturulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi olarak tanımlamıştır (Berry, 2002:61).
Entegre Pazarlama İletişimi araçları, reklam, çevrimiçi pazarlama, halkla ilişkiler faaliyetleri, doğrudan pazarlama, markaların tanıtımı için satış kampanyaları gibi çeşitli pazarlama araçlarının entegre edilmesini ve böylece benzer mesajların daha geniş bir kitleye ulaşmasını ifade eder.
Efektif bir dijital pazarlama faaliyeti, sosyal medya yönetimi, arama motoru optimizasyonu, sosyal medya, dijital reklam, içerik pazarlaması, e-mail pazarlama gibi tüm araçların aynı amaç için, etkin bir strateji dahilinde, bir bütün olarak kullanılmasını kapsar.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Yeşil pazarlama, şirketlerin daha fazla kar elde etmesine ve daha sadık tüketiciler kazanmasına yol açmaz. Aynı zamanda asıl amacı olarak dünyamızın korunmasına da yardımcı olur. Sözlerini yerine getiren şirketler, iklim değişikliğini önemli ölçüde yavaşlatmaya ve çevreyi korumaya yardımcı olabilir.
Proaktif pazarlama, bilgiye ulaşmak için aktif araştırma yapılarak, verilerin analiz edilmesi ve olası senaryolar eşliğinde pazarlama planının hazırlanmasıdır.
Gizli Pazarlama Günümüzde tüketicilerin farkında olmadan tükettiğimiz reklam ve ürün pazarlama faaliyetleridir. Ürün ve hizmet tüketiciye satılmadan önce karışıklık yaratılır. Beynimizin içinde farklı düşünceler eyleme geçirecek vızıltılar ürünü almaya tetikleyecek bilgi daracıkları öncesinde aktarılır.
Pazarlama muhtevası ürün veya hizmetlerin birer örnekleriyle değiştirilmesine de denir. Bu ürün ve para değiştirilmesi işlemine kişisel el becerileri, deneyim, fikir de eklenebilir. Pazarlamanın tarihsel sürecine baktığımızda üretimin, ürünün, satışın ve müşteri odaklı olmanın çok önemli olduğunu görürüz.
Dolaylı pazarlama genellikle; belirli bir mal, ürün ya da hizmetin devamlı müşterisine kendini hatırlatması şeklinde karşımıza çıkar. Daha önce mal, ürün ya da hizmetten yararlanmış olan müşteriye marka bir nevi hatırlatılır ve satışın tekrarı sağlanır.
Radikal pazarlama, bilinen, kalıplaşmış ve gelenekselleşmiş "doğruların" aksi yönünde stratejiler uygulayarak, kendi sadık kitlelerini yaratmayı amaçlayan bir yöntem.
Çapraz pazarlama (Cross Marketing), müşterilerin satın almaya karar verdiği ürün ile ilişkisi olan başka ürünleri de onlara teklif etmeyi sağlayan bir pazarlama tekniğidir. Bu teknik, şirketlerin satın alınan / alınması planlanan ürün ya da ürünler ile alakalı diğer ürünlerini de satışa sunmaya çalışmasıdır.
Nöropazarlama; müşterilerin kararları, tercihleri, motivasyonları hakkında fikir sahibi olabilmek için sinirsel ve fizyolojik sinyallerin ölçülmesi şeklinde tanımlanır. En yaygın olarak kullanılan yöntem, nöral aktiviteyi ölçen beyin taraması ile göz hareketlerinin fizyolojik olarak incelenmesidir.
Dark Marketing, Türkçe anlamıyla “karanlık pazarlama” demektir. Karanlık pazarlama, ürün ve hizmet tanıtımları için kullanılan bir reklam çeşididir. Aşina olduğumuz günümüz reklamlarından farkı bünyesinde aleniyeti barındırmıyor oluşudur.
Deneyimsel pazarlama, açılır mağazalar ve sanat etkinlikler gibi deneyimler yoluyla markaların müşterilerle bağlantı kurmasını sağlayan bir süreçtir. Markalar için benzersiz ve akılda kalıcı anlar yaratmanın etkili bir yolu olarak genellikle yüz yüze gerçekleştirilir ve dijital bileşenler içerir.
Pasif marketing dediğimiz şey, internette yayınlamış olduğunuz içeriklerdir. Bu içeriklerin başlıcaları şunlardır. Facebook sayfanızda yayınladığınız içerikler olabilir. YoutTube kanalınızda yayınlıyor olduğunuz videolar olabilir.
Sesli pazarlama, markaların ekranın ötesine geçerek kampanya mesajlarının erişim alanını genişletmelerine yardımcı olur. Sesli pazarlama kapsamında jingle, reklam müziği ve markalı içerik dahil olmak üzere geniş bir içerik yelpazesi yer alır. Ayrıca sesli reklamları da içerir.
Dijital reklamlar; metin, resim, ses ve video gibi medya formatlarını kapsar. Bu tür reklamlar, pazarlama hunisi genelinde marka bilinirliğinden müşteri etkileşimine, yeni ürünleri piyasaya sürmeye ve tekrarlanan satışları artırmaya kadar çeşitli iş hedeflerine ulaşmanıza yardımcı olabilir.
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
İçsel pazarlama, potansiyel müşteriler gibi çalışanlarında müşteri kapsamında görülmesini, satış politikalarının ona göre geliştirilmesini sağlayan pazarlama tekniğidir. İşletme çalışanlarının uyum içerisinde olması ve müşterilere en iyi hizmetin sunulmasını hedeflenir.
Çekme stratejisi olarak bilinen, Pull marketingde müşteriyi, sunulan ürün ve hizmete çekmek amaçlanmaktadır. Çekme pazarlama stratejisinde önemli olan nokta ise, ürün ve hizmetten haberdar olmayan müşteri üzerinde etkisiz olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri