Uyarlama stratejisi, iç pazarlar için geliştirilmiş olan bir ürün veya markanın dış pazarlara uygun hâle getirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır.
Uyumlaştırma stratejisi, yerel pazarda ARGE çalışması yapılan ürünlerin küresel pazarlara uygun hale getirilerek pazara girmesini sağlamaktır.
-Standardizasyon-Uyarlama Dengesi: İşletmelerce amaçlanan maliyet avantajını yakalayabilmek için pazarlama karması öğelerinin dünya ölçütleriyle aynı tutulması gerektiği belirlenmişti.
1.1.2.Üründe Adaptasyon Stratejisi
Adaptasyon, işletmenin uluslararası pazarlama karması programının bir veya daha fazla sayıdaki unsuru üzerinde değişiklik yaparak belirli bir ülke pazarındaki özellikli müşteri gereksinimlerine cevap verebilme çabasıdır.
Standardizasyon dediğimizde aklımıza birçok kavram gelir, bu kavramlar hem pazarlama hem imalat hem de kimya olabilir. Fakat, standardizasyon belirli sektörlerde rehber amaçlı kullanılmaktadır. Tüm ilgili tarafların bir mal veya hizmetin oluşturulmasına rehberlik edecek protokoller ortaya koymasıyla açıklanabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Uluslararası pazarlamada uyarlama ya da adaptasyon olarak bilinen ürün politikası, “hedef alınan her pazar bölümü için özel bir mal veya hizmetin geliştirilerek sunulması” anlamına gelmektedir.
Standardizasyon :Belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik fayda sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemidir.
Maliyet liderliği stratejisi ise işletmelerin belirli kalite ve verimlilik çalışmaları ile maliyetlerini minimize etmesi ve sektörde en düşük maliyetli üretici konumuna gelmesine dayalı olan bir strateji türüdür.
Çok ülkeli strateji: Çok ülkeli şirketler, merkezden yüksek derecede bağımsız olan yabancı yan kuruluşlar sayesinde ürün ve hizmetlerini yerel pazarlara uyarlamanın yollarını arar. Ürünleri, yerel tatlara uygundur ve bu da onlara dış pazarda uluslararası şirketler karşısında rekabet avantajı sağlayabilir.
Adaptasyon, canlıların ortamlarında başarılı bir şekilde yaşamasını sağlayan kalıtsal çeşitlilik. Adaptasyon, yapısal, davranışsal veya fizyolojik olabilir. Yapısal adaptasyonlara örnek olarak, deri rengi, vücut şekli, vücut örtüsü verilebilir. Davranışsal adaptasyon için fototropizma örnek verilebilir.
DTÖ standardizasyon faaliyetlerinin temel prensiplerini; şeffaflık, açıklık, tarafsızlık ve uzlaşma, etkinlik ve uygunluk ve gelişim boyutu olarak belirlemiştir.
Standardizasyonun amaçları;
Belirlenen kalitede imalat yaparak tüketici beklentilerini karşılama, İnsanların (tüketicilerin) sağlık ve güvenliğini korumak. İlgili gruplar arasında bilgi alışverişini ve anlaşmalarını kolaylaştırmak.
Ambalaj da standardizasyona iyi bir örnektir. Gıda ürünlerinde kullanılacak şişe, kasa, film gibi plastik ambalaj malzemelerinin tüketici kullanımı için güvenli olduğunun gösterilmesi mevzuatta zorunludur. Bunun tek yolu da belli bir standarda bağlı kalmasıdır.
Örgütleme stratejileri; gruplama, terim ya da düşünceleri bir araya getirme, küçük alt parçalara bölmeyi ve önemli düşünceleri belirlemeyi ya da daha geniş bilgiden ana düşünceleri çıkarmayı içerebilir. Örgütleme stratejisini kullanan kişi konuyu yeniden yapılandırarak düzenler ve kendisi için anlamlı hale getirir.
Çeşitlendirme stratejisi, yeni iş alanlarına girmek ve oradaki fırsatlardan yararlanarak ortalamanın üzerinde getiri elde etmek isteyen işletmelerde uygulanan bir büyüme stratejisidir.
Bütünleşme, bir firmanın kendisini komşu işlere adamak için benimsediği bir genişleme stratejisidir. Bütünleşme stratejileri arasında iki ana tür söz konusudur: yatay ve dikey bütünleşme.
İngilizce'de küresel (global) ve local (yerel) kelimelerinin birleşiminden oluşan glokal (glocal); her pazarın hedef kitlesine uygun küresel bir ürün yapma ve pazarlama stratejisini ifade ediyor.
Yalın strateji ise, işletmelerde katma değeri olmayan her türlü faaliyetin azaltılması veya kaldırılması yoluyla performans artışının sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu çalışma işletmelerde yalın üretim stratejilerinin faaliyet performanslarına etkilerini ortaya koymayı amaçlanmaktadır.
KÜRESEL STRATEJİLER
İşletmenin faaliyetlerinde tüm dünyayı hedef aldığı bir strateji çeşididir.
Porter bu rekabet stratejilerini maliyet liderliği, farklılaşma ve odaklanma olarak üç boyutta ele almıştır.
Porter üç tip rekabet stratejisi belirlemiştir. Bunlar maliyet liderliği, farklılaştırma ve odaklanmadır.
Küçülme; “Organizasyonların amaçlarına ulaşabilmeleri için yaptığı planlar ve uyguladığı stratejiler doğrultusunda rekabet gücünü arttırmak üzere personel sayısının, organizasyondaki mevki ve hiyerarşik kademeleri azaltmak” olarak tanımlanmıştır .
Standart ise; İmalatta, anlayışta, ölçme ve deneyde bir örnekliktir. Genel olarak iki tip standart vardır. Bir tanesi ürün standardı, diğeri ise kalite sistem standardıdır.
• Türev standartlar
Temel standartlardan yararlanmak suretiyle meydana gelen, Madde, Mamul, Metot ve Hizmet gibi kategoriye ayrılan standartlardır. Madde standartları, Maden cevheri gibi maddeleri tabii halleri ile bir örnek yapan standartlardır.
EN 45020' ye göre standart; uzlaşı ile oluşturulmuş, yetkili bir kuruluş tarafından onaylanmış, ortak ve tekrarlı kullanım için, kurallar, prensibler veya faaliyetlerin özelliklerini ya da sonuçlarını belirleyen, belirli bir konu veya kapsamda en elverişli düzenlemenin elde edilmesini amaçlayan dökümanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri