Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor; "Ağızların tadını kaçıran ölümü, çokça hatırlayın." (Hadis-i Şerif Tirmizi 2307.)
Ölümü Hatırlamak Sünnettir
Ölümü sıkça hatırlamak sünnettir. Peygamber Efendimiz (asm), “Lezzetleri kaçıran ölümü çok hatırlayın.”6 Buyurmuştur. Ölümü hatırlayan insan tövbe eder, Allah'a sığınır, Allah korkusuyla kötülüklerini önler ve iyiliklerini artırır. Ölüm herkese yakındır.
En yaygın olarak ölüm korkusuna yol açan nedenler şunlardır: Kişinin tamamen bedeninin yok olacağını sürekli olarak düşünerek korku duyması. Öldükten sonra cezalandırılmaktan korkması. Kişi öldükten sonra kendisinin cezalandırılacağını düşündüğü için ciddi bir ölüm korkusu yaşayabilir.
Kişilerin kendi ölümlerine fazla odaklanması ve bununla ilgili korku, stres içerisinde olması durumuna tanatofobi denmektedir. Ölümle bağlantılı olarak “kaç ya da savaş” içgüdüsü fazlaca hakimdir. Bundan kaynaklı olarak anksiyete ve panik atak durumları gözlenebilmektedir.
Hayati Belirtilerde Değişiklik: Nabız yavaşlar ve bir süre sonra sanki yokmuş gibi kaybolur. Solunum değişiklikleri baş gösterir. Kalp atışları düzensizleşir ve tespit edilebilmesi zorlaşır. Kişinin tansiyonu devamlı olarak düşerken, böbrekler ise bir süre sonra çalışmayı tamamen bırakır.
İlgili 17 soru bulundu
Lazarus belirtisi ya da Lazarus refleksi beyin ölümü gerçekleşmiş hastalarda meydana gelen reflekslerdir, bu refleks sarılır gibi kollarını kaldırıp çapraz şekilde bağlama şeklinde görülür (mısır mumyaları pozisyonunda).
Her kaybın yasının tutulması gerekir. Yası tutulmayan kayıplar kişinin bilinçdışında aynı ilk günkü gibi saklı kalarak kişinin hayatı boyunca bir hayalet misali kişiyi rahatsız eder. Normal bir yas süreci ortalama 6-7 ay sürerken, çok yakınların kaybı 2 sene civarı sürebilir.
Ölümü yaklaşan bir bireyin elleri, kolları, ayak ve bacakları soğumaya başlar. Deri rengi değişir, siyahlaşma, koyulaşma ya da gri yada soluk bir renge dönüşür. Nabız, düzensiz, hızlı ve zayıftır. Kan basıncı düşer ve periferik dolaşım bozulur.
Derisi siyanotiktir, solgun görünür. Nabız irregüler ve zayıftır. Solunum gürültülüdür. Ölüm hırıltısı vardır.
Yaşanan vesvese ölüm korkusu durumunu tetikleyebilir ve bu durum ölüm korkusuyla baş etmeyi zorlaştırabilir. Unutmamak gerekir ki ölüm korkusuyla baş edebilmek belli bir süre gerektirir ve bu sürecin çok çabuk sonuç vermesini beklemek doğru değildir.
Ölümü hatırlayan kimse hayatın sebebini aklından çıkarmaz. Hayatın sonunda hesabın olduğunun idraki içindedir. Dolayısıyla ölümü hatırlamak o kişinin kendi davranışlarını devamlı kontrol etmesini getirir. Böylece kişi, ahlakını ve amelini düzeltme çabası içinde olur ki işte bu çabadır kişinin kurtuluşuna vesile olan.
Bir mümin ne kadar sıkıntı çekerse çeksin ölümü temenni etmemelidir. Çünkü sıkıntılar da ilâhî imtihanın bir gereği olup sabreden insanlar büyük ecir kazanırlar. Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Sizden hiçbiriniz başına gelen bir sıkıntıdan ötürü ölümü asla temenni etmesin.
Nisa Suresi, 78. ayet: Her nerede olursanız, ölüm sizi bulur; yüksekçe yerlerde tahkim edilmiş kalelerde olsanız bile. Onlara bir iyilik dokunsa: "Bu, Allah'tandır" derler; onlara bir kötülük dokunsa: "Bu sendendir" derler.
Her milletin belli bir eceli vardır. Onların eceli geldi mi, ne bir an geri kalabilirler, ne de öne geçebilirler. Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri gelince ne bir an geri kalırlar ne de bir an ileri gidebilirler.
Çünkü ölümden sonra yaşam olduğuna dair hiç bir gözlem, gözlemden doğan hipotez, bilimsel şartlarda yapılmış bir deney, deneyler sonucu elde edilen bulgular sonucu ortaya çıkmış bir kuram yoktur. Buna göre diyebiliriz ki ölümden sonra yaşam olduğuna dair elimizde hiç bir kanıt ve gösterge de yoktur.
1. Volkanik akıntı ve cehennemden çıkma ölüm. Lavların içine düşüp ölmek popüler kültür sayesinde dehşetini büyük ölçüde yitirdi.
Sabah namazının sünneti, öğle namazının sünnetleri, akşam namazının sünneti ve yatsı namazının son sünneti Nebimizin devamlı kıldığı, nadiren terk ettiği sünnetlerdir. Bunlara sünnet-i müekkede denir.
Hangi namazların sünneti kısaltılabilir veya terk edilebilir? Sabah namazının sünnetini hiçbir şekilde ihmal etmemek gerekir. İkindi ve yatsının ilk sünnetleri sıkışık anlarda bırakılabilir. Diğerlerini de acil bir durum olmadıkça bırakmamak doğru olandır.
“Mü'minin öldükten sonra verilmesine sebeb olduğu ilk hediyesi, cenâze namazını kılan kimsenin Allah katından mağfiret dilemesidir.” (Deylemî)32. Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez. Tirmizî, Birr, 33. Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır.
Kendi hayatları hakkında düşünüp taşınırlar ve anıları ziyaret edip dururlar. Nasıl bir hayat yaşadıklarını değerlendirebilir ve pişmanlıklarını düşünürler. Ölmek üzere olan kişilerin iştahı azalır, kilo verirler. Beden yavaşlamaya başlar ve daha önce olduğu gibi yiyeceklerden enerji almaya gereksinim duymaz.
Yasın belirtileri
2.evre: Kişi kaybın acısını giderek daha fazla hisseder, yoğun üzüntü ve özlem duyguları yaşar, ölen kişiyi arar, ağlamalar olur. Öfke, huzursuzluk, korku ve heyecan, konsantrasyon güçlüğü, ilgi duyulan ve keyif alınan şeylere yönelik isteksizlik görülebilir. Zihin ölen kişiyle ve ölümle meşguldür.
Yaşanan vesvese ölüm korkusu durumunu tetikleyebilir ve bu durum ölüm korkusuyla baş etmeyi zorlaştırabilir. Unutmamak gerekir ki ölüm korkusuyla baş edebilmek belli bir süre gerektirir ve bu sürecin çok çabuk sonuç vermesini beklemek doğru değildir.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır. Ancak bu sünnetleri terk etmenin büyük sevap kaybına neden olacağı hususunun da altını çizmektedirler.
Peygamber'in (s.a.s.) sürekli kıldığı fakat bağlayıcı olmadığını göstermek amacıyla bazen terk ettiği; gayrimüekked sünnet ise bazen kıldığı, bazen de terk ettiği sünnet demektir. Gayrimüekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri