Yaş gurubu ve nedene bağlı olarak değişir. Çocuklarda günübirlik bir ameliyat ile bademcik geniz eti alınması veya küçültülmesi yüzde seksenin üzerinde tedavi sağlarken erişkinlerde ömür boyu uyku maskesi kullanımı gerekebilir.
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir.
Şiddetli uyku apnesi pozitif hava basıncı tedavisi ile iyileştirilebilir. Tedavinin etkisine ve hastanın tercihlerine bağlı olarak, hasta otomatik regülasyonla veya sabit bir basınç cihazında kontrol edilmelidir.
Buruna Yönelik Cerrahiler; Septoplasti (Deviasyon ameliyatı), Burun eti küçültülmesi, Burun valfi cerrahisi, Endoskopik Sinüs Cerrahisi (Polip veya burun kitlelerinde). Tek başına burun ameliyatları, horlamada %50, hafif derece uyku apnesinde ise %10 oranında düzelme sağlar.
Bunun yanında hastanın sigara ve alkol gibi alışkanlıkları varsa bunları kesmeleri gerekir. Bunun yanında gece yatarken ağız içi apareylerinin kullanılması özellikle sırtüstü yatılma durumlarında bu horlama ve apne şikayetlerinin fazla olması nedeniyle kişilerin sağ veya sola dönerek yatmaları önerilir.
İlgili 20 soru bulundu
Uyku Apnesi Nasıl Oluşur? Uyku hastalıklarını tetikleyen bazı durumlar sonucunda zamanla uyku apnesi diğer bir adıyla İnsomnia yaşanabilmektedir. Uzun süre uykusuz kalmak, fazla uyumak ya da sürekli olarak düzensiz uykular uyumak hastalığı tetikleyerek oluşmasına neden olabilir.
Horlayan ve uyku apne rahatsızlığı olan erkeklerde ve kadınlarda bu durumun cinsel ilgi azlığı ve isteksizlik (libido kaybı ) olabilmektedir. Bu durumun uykusuzluk ve artan gerginlik sonucu tükenmişlik ve uykusuzluğun verdiği kronik yorgunluğa bağlı gelişebilir.
Bu sayede üst solunum yolu devre dışı bırakılarak, nefesin bu tüp aracılığı ile alınması sağlanır. Aslında sık uygulanan ve iyi bir operatör tarafından gerçekleştirildiğinde genel ameliyat riskleri dışında herhangi bir riski bulunmayan bu yöntemde; ameliyat sonrası yaşam, ameliyat öncesine göre bir miktar zorlaşabilir.
Tedavi Edilmezse Sonuçları Yıkıcı Olabilir
Dr. Merda Erdemir Işık, “Uyku apnesi olan kişilerde kalp krizi, uykuda ani ölüm, felç, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, depresyon gibi hastalıkların görülme sıklığının artmış olduğu izlenmektedir.
Şişmanlık, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla zaten apne nedeniyle nefes borusundan oksijen girişi sorunu olan hastada sorun artar. Bu nedenle kilo vermek en iyi tedavi yöntemlerinden biri.
Sosyal ve psikolojik sorunların uyku apnesini tetiklediği konusunda yeterli klinik araştırma ve bulgu bulunmamaktadır.
Tedavi edilmediği takdirde uyku apnesi, Tip 2 şeker hastalığı ve inme veya kalp krizi gibi bazı önemli kardiyak hastalıkların ortaya çıkmasında rol oynayabileceği için bilinçli ve dikkatli olunmalıdır.
Uyku apnesi, özellikle iki-altı yaş arasında ve tüm çocukların yaklaşık yüzde 1-3'ünde görülür. Bademcik ve geniz etinin çocuğun vücut yapısına oranla daha büyük olduğu iki-altı yaş arası dönemde bu yapılar hava yolunu daraltır ve uyku apnesine neden olur.
Horlama şikayeti nedeniyle yapılan uyku testinde 1 saat içinde 132 kez solunumunun durduğu belirlenen İlhan Paşaoğlu'na ileri aşamada tıkayıcı uyku apnesi teşhisi kondu. Robotik cerrahi ile Paşaoğlu'nun hastalıktan kurtulduğunu belirten Prof.
Uyku apnesinin oluşumunu önlemede ve tedavide yastık kullanmak oldukça önemlidir. Uyku apnesinde, tamamen kendi rahatınıza ve uyku pozisyonunuza göre bir yastık seçmelisiniz. Yapılan araştırmalara göre ne alçak ne de yüksek tam ortada kişiyi en rahat şekilde sabit tutacak yastıklar önerilmektedir.
Üstelik tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürmesinin yanı sıra yol açtığı sorunlar nedeniyle özellikle gece veya sabaha karşı ani ölümle bile sonuçlanabiliyor!
Uyku apnesinde kalp kası duvarları genişlemeye başlar. Akciğer basınçları yükselir (pulmoner tansiyon), kalp ve akciğer yetmezliği oluşur. Uyku apnesi, uzun vadede yaşam kalitesini düşüren ve ölümcül noktaya kadar ilerleyebilen bir hastalıktır.
Uyku apnesi tedavisi için alanında tecrübeli bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Hastanelerin KBB polikliniklerine de başvurulabilmektedir. Doktorunuz öncelikle sağlık öykünüzü dinleyecek ve ayrıntılı bir fizik muayene uygulayacaktır.
Uyku apnesinin özgün tedavisi, hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazların kullanımıyla sağlanmaktadır. PAP (pozitif havayolu basıncı) cihazları yani halk dilinde uyku apnesi maskesi üst hava yollarının uyku sırasında açık kalmasını sağlayarak uyku apnesini önlemektedir.
Sık görülen bir uyku bozukluğu nedeni olan uyku apnesi, tedavi edilmediği takdirde kalp ve beyin hastalıklarına kadar birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Nöroloji Bölümü Uzmanları, uyku apnesi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Beyin solunum fonksiyonlarının durduğunu haber vermek için vücudu uyandırır. Uyku apnesi sorunu yaşayan kişiler gece birkaç defa uyanabilir, uykuları sık sık bölünen kişiler ertesi günü hatırlayamazlar. Bu durum da tekrarlayan zaman dilimleri içinde kişide yorgunluk ve halsizlik hissine neden olur.
Uyku apnesi her yaşta ve her cinste görülebilen bir durumdur. Ancak en sık rastlanan tipi obstrüktif uyku-apne sendromudur. Bu sendrom da her yaşta ve cinste görülmekle birlikte, 40 yaş sonrası erkeklerde daha sık görülür. Kilolu, kısa boyunlu, alt çenesi geride olan erkeklerde bu durum daha sık görülür.
Tıbben ciddî kabul edilen uyku apnesinin toplum içindeki yaygınlığı yüksektir. Uyku apnesi her ne kadar erişkinlerde, erkeklerde, horlayanlarda, menopoza girmiş bayanlarda, yaşlılarda, ve kilolularda daha sık görülmekte ise de bu hastalık çocuklarda, genç bayanlarda ve zayıf insanlarda da tespit edilmektedir.
Gündüz uyuklama: Gece boyunca bazen 300-400 kez tekrarlayabilen apneler nedeniyle uyku bölündüğü için hasta kalitesiz bir uyku uyur. Uykudaki bölünmeler nedeniyle derin bir gece uykusu mümkün olmadığında gündüz uyuklamaları, halsizlik ve sinirlilik görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri