Uyku arkadaşı seçerken yumuşak olmasına, bebeğinizin küçük elleriyle tutacak büyüklükte olmasına dikkat etmelisiniz. Uyku arkadaşı olarak seçtiğiniz kocaman bir ayıcığı kavrayamayan bebeğiniz sakinleşip huzur içinde uykuya dalmak yerine çok daha huzursuz olabilir.
Kendini güvende hissetmesi, Uyandığında arkadaşını yanında görerek onunla oynamaya başlamasıdır. Bebeğinizi uyku arkadaşına ulaştırmanın en kolay yolu, uyku arkadaşını sadece yatağında vermektir. Bebeğiniz uyuyacağı zaman uyku arkadaşını görürse bu durumu uykuyla eşleştirebilir.
Bebeklere uyku arkadaşı ne zaman verilir sorusunun cevabı, bu tip ürünlere dair en çok merak edilen detaylardan biridir. Uzmanlar, bu ürünlerin dördüncü aydan itibaren kullanılmasını tavsiye eder. Çünkü herhangi bir cismin dört aylıktan küçük bebeklerin yüzüne yakın tutulması önerilmez.
Popüler kültürde yer alanın tersine, bebeği uyku arkadaşına alıştırmak, uykuları bu oyuncak ile uyutmak gibi zorunluluklar yoktur. Çocuğun da buna ihtiyacı yoktur.
İlgili 40 soru bulundu
Uyku arkadaşı, bir çocuğun kendi kendine uykuya dalmasını kolaylaştıran nesneye verilen isimdir. Bunlar sürekli ellerinden düşürmediği 7*24 onlarla olan bir nesne olmadığı için sorun oluşturmayan arkadaşlardır. Bazı uzmanlara göre, sağlıklı uyku açısından uyku arkadaşı tercih edilmektedir.
Uyku arkadaşı bebekte bağımlılık yapar mı? Hayır. Yalnızca bebeğe uykuyu çağrıştıran bu oyuncaklar, bağımlılık yapmamaktadır.
Bebeklerde “uyku arkadaşı kaç aylıkken verilir?” sorusunun cevabı 4. aydan sonrası olarak kabul edilir. Çünkü bebekler doğduktan sonra ilk 4 ayının anne ile temas halinde geçmesi önerilir.
Co-Sleep Yöntemi
Bu yöntemde çocuğu asla ten teması ile uyutmuyorsunuz. Sessiz bir odada yatmasını sağlıyor ve uykuya dalana kadar sürekli yanında oluyorsunuz. Ancak hiçbir şekilde bebeğe dokunmamanız ve konuşmamanız gerekiyor. Hatta “şşşş” sesi bile çıkarmamalısınız.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Ve 4-6 ay arasında bebekler uyku eğitimi için hazır olurlar ve geceleri 8-12 saat kadar uyuyabilirler.
Birçok bebek artık 4 aylık olduğunda, uykuları düzene girmeye başlar; bu dönemde bebekler, gündüzleri daha uzun uyuyup, gece uykularını da sağlamlaştırır. Dolayısıyla uyku eğitimine başlama yaşı olarak, erken doğum söz konusu değilse, 5. Aydan itibaren diyebiliriz.
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Kaç Saat Uyku Dinç Tutar? 14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Eğer bebeğin pusetinde ya da başka bir yerde uyuyacaksa, uyku oyuncağını ona verebilirsin. Önemli olan, normal saatlerde onunla oynamaması. İlk zamanlarda uyku arkadaşına alışması için onu kıyafetinin içine yerleştirebilirsin. Anne kokusu, bebeklerin tanıyıp en çok güvendiği koku.
Eğer bebek ağlıyor ve emzirmeye çalıştığınızda emmiyorsa uykusu gelmiş olabilir. 1-4 aylık bebeklerde ise bu kendini, mızmızlanma, kulaklarını çekiştirme veya gözlerini ovuşturma şeklinde belli eder. Zaten 4. aydan sonra bebek kendi kendine uyumayı öğrenir.
yöntemlerinden 2 tanesi şşş-pat ve yatır-kaldır yöntemidir. hafifçe pat pat şeklinde vurulması yöntemidir. Bu yöntemin amacı onu sesinizle sakinleştirmektir. Yatağında uyguladığınızda ağlamaya başladığı takdirde omzunuza alıp tekrar devam edebilirsiniz.
Genel olarak, çoğu uyku eğitimi stratejisinin uygulanması yaklaşık bir hafta sürer, ancak bazen yönteminize ve tutarlılığınıza bağlı olarak daha uzun sürebilir.
Bebek anne sütü almıyorsa, bebeğin odası 3 aydan itibaren ayrılabilir. Bebeklerin odalarının ayrılmasında üst sınır ise 2-3 yaş dolaylarında olmalıdır.
3-5 yaşındaki çocukların uyku ihtiyacı yaklaşık 11-13 saattir. Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar. Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
Bağlanma ve Konfor: Oyuncaklar, çocuklar için bir tür bağlanma ve konfor kaynağı olabilir. Bu nedenle, çocuklar favori oyuncaklarıyla uyuyarak, onların kendilerini güvende hissetmelerine ve rahatlamalarına yardımcı olabilirler.
Günümüzde “uyku eğitimi” adı altında yapılan uygulamalar çocuğa faydalı olmaktan çok zararlı olabilecek bir takım yanlış uygulamaları içermektedir. Bir bebeğin ihtiyaç duymasına rağmen annesiyle temas etmeden uykuya dalması ya da ağladığında annesine ulaşamaması oldukça travmatik deneyimlerdir.
Bir çalışma, uyku problemlerinin yaygın anksiyete bozukluğunun bir yordayıcısı olduğunu bulmuştur (3). Kronik uyku bozukluklarından dolayı yorgun hissettiğinizde kaygı duygularıyla baş etmek çok daha zor olabilir. Bu nedenle kalitesiz uyku, anksiyete bozukluklarının semptomlarını çok daha kötü hale getirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri