Düzenli uyku ve dinlenme, stresi azaltır, kan basıncını düzenler. Bu da daha sağlıklı bir kalp- damar sistemi anlamına gelmektedir. Diğer bir yandan iyice dinlenmiş olmak sizi daha iyimser ve sabırlı bir insan yapar. Bu da yaşamın zorlukları ile daha kolay başa çıkmanız demektir.
Yeterince ve kaliteli uyumak, kişinin yaşamı boyunca sağlığını koruması için önemlidir. Uyku sırasında vücut dinlenir, enerjisini korur, kan basıncını, kalp atış hızını, vücut ısısını ve solunumu yavaşlatır.
Düzenli uyku uyursan; merkezi sinir sistemin yenilenir, sindirim sistemin düzenlenir, vücudunun yağ tutması engellenir, yorgunluk ve stres gibi sorunlarla savaşmak zorunda kalmazsın, kemik ve kasların güçlenir, beynin dinlendiği için konsantrasyon ve odaklanma becerilerin artar, dolaşım sistemin desteklenir, cildin ...
Uyku vücut sistemlerini yavaşlatarak ve rahatlatarak, kalktığımızda kendimizi fiziksel olarak daha güçlü hissetmemizi sağlar. Kaliteli ve düzenli uyku size canlılık katarken güne enerjiyle başlayıp verimliliğinizi arttırır, sosyal ve sağlıklı olmanıza katkıda bulunur.
İyi bir gece uykusu sağlığınız için şarttır, ancak aşırı yani çok fazla uyku; diyabet, kalp rahatsızlıkları ve artan ölüm riski de dahil olmak üzere bir dizi tıbbi sorunla ilişkilendirilir.
İlgili 42 soru bulundu
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Ergenlik ve erişkinliğin başlangıç dönemlerinde (17-24 yaş dönemi) daha fazla görülür. Hipersomninin etkisini artırdığı dönemlerde kişi gece toplam 12 saat civarında uyumasına rağmen gün içerisinde uyku isteği ile mücadele etmek zorunda kalır. Bu durum da sürekli bir uyuşukluk, konsantrasyon sorununa neden olur.
Yetişkin bir birey için en az 6 ve en fazla 8 saat uyku uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Uykuda en verimli saatler olarak bilinen 23.00 – 03.00 aralığında küçükten büyüğe herkesin uykuda olması sağlıklı ve dinç bir yaşamı bireylere sağlayacak adımlardan biridir.
Vücudunuzun ve beyninizin onarılmasını, yenilenmesini ve yeniden enerjisini toparlamasını sağlar. Yeterince uyuyamazsanız, zayıf hafıza ve odaklanamama, zayıf bağışıklık ve ruh hali değişimleri gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz. Çoğu yetişkinin bir gecede 7 ila 9 saat uykuya ihtiyacı vardır.
“Uyku ne kadar kısa olursa, hayat o kadar kısa olur.” Sağlıklı bir uyku süresi, zamanlaması ve kalitesiyle tam bir iyileştiricidir. Günümüzde yapılan çalışmalarla uykunun bütünsel sağlık için ne kadar önemli olduğu gösterilse de, pek çok kişi duygusal, sosyal, sağlık ve stres sebebiyle sağlıklı bir uykuya sahip değil.
Kaç Saat Uyku Dinç Tutar? 14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Kişinin 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
Tansiyon ve kalp atışları ikindi vakti en yüksek seviyeye ulaşır. Dolayısıyla bu vakitte hücreler en yüksek aktivite ile çalışmaktadır. Bu nedenle sürekli olarak ikindi ile akşam arasında uykunun kalp rahatsızlıklarına neden olduğu belirtilmektedir.
Uykusuzluk, bağışıklık sisteminizin güçlerini oluşturmasını engeller. Yeterince uyumazsanız, vücudunuz istilacılarla mücadele etmesi zorlaşır ve ayrıca hastalıktan kurtulmanız daha uzun sürebilir. Uzun süreli uykusuzluk, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik durumlar için riskinizi de artırır.
Yeterince uyumak büyümeye etki eden bir diğer önemli faktördür. Uyku, çocuklarda ve gençlerde büyüme ve gelişmeyi destekler. Derin uyku sırasında vücut, büyümesi için gereken hormonları serbest bırakır. Bu nedenle yeterli uyku almak yeterli boy uzaması, büyüme ve gelişmeyi destekler.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Bazılarında hiç problem yoktu da çizgi roman sanatçıları derin uykuyu ya da horlamayı anlatırken epey zorlanıyorlardı. Zira uyurken çıkarılan seslerin harflerle temsil edilmesi kolay değildi. Başta 'zzz', uyurken alınıp verilen derin nefes sesine en yakın tınıyı verdiği için seçildi.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Altı ila sekiz saatlik sağlıklı uyku, kardiyovasküler sağlık için önemlidir. Altı ila sekiz saatten fazla veya az süren bir uyku önerilmemektedir. Altı saatten az uyuyan kişilerin vücutlarında ateroskleroz olma olasılığının %27 daha fazla olduğu bulunmuştur.
Düzenli uyumak, insan sağlığı için olmazsa olmazlardan. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 6 saatten az uyuyanların yüzde 33, 9 saatten fazla uyuyanların da yüzde 26 oranında obez olma riski var.
Yapılan araştırmalar genellikle yetişkinlerin günlük uyku süresinin ortalama 8 saat olması gerektiğini gösterir. Uyku süresi 6 saatten az ve 11 saatten fazla olmamalıdır.
Gece geç saatlerde yatağa girenlerin erken uyuyanlara oranla daha hızlı yaşlandığı ortaya çıktı. Uyku uzmanı doktor Zeynep Zeren Uçar, “Tavuklar" ile "Baykuşlar" olarak iki genetik uyku grubu bulunduğunu söyledi. Uçar, "Tavuklar erken yatıp erken kalkan gruba deniyor. Baykuşlar ise gece yatmak bilmez sabah uyanamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri