Hipnoz hali, kişinin zihnini boşaltıp bedenini gevşeterek bilinçaltına erişebildiği bir trans durumuna, 'uyku ile uyanıklık arasında' şeklinde tarif edilen bir duruma geçmesidir. Bu şekilde bilinçaltında olan bazı düşünceleri ya da kalıpları değiştirmek üzere telkin almaya hazır hale gelir.
Telkin, şuur dışı bir süreçte kişilerdeki belli fikirlerin ya da fiziksel bazı durumların değiştirilmesini sağlamak amacıyla verilen komutlar ya da davranışlar olarak tanımlanabilir.
Bilinçaltı telkin CD'leri, bilincinizin algılayamadığı ama bilinçaltınızın kaçırmadığı bir frekansta çalışır. Örneğin bilinciniz bir müzik parçasını zevkle dinlerken, aynı muziğin içine gömülmüş telkinler, bilinçaltınıza bir oya gibi işlenir.
Asmr'ın hissi ve algısı hafif bir elektrik akımına ve beynin uyuşmasına benzetilir. Parestezi olarak adlandırılan, genel olarak vücutta karıncalanma hissi; kafa sırt ve omuz bölgelerinde hissedilir. Bu his insanda uyku getirici ve rahatlatıcı bir histir.
Telkin Yöntemi; başaramama, öğrenememe gibi çeşitli korkuların dil öğretiminde psikolojik engeller oluşturduğunu ve öğrenmeye mâni olduğunu belirtmektedir. Bu sebeple telkin yoluyla bu engellerin kaldırılmasını ve zihnin öğretime hazır hale getirilmesini hedeflemektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Telkin, ölmek üzere olan kişiye kelime-i tevhidi; definden sonra ise kabri başında ölüye iman esaslarını hatırlatmaya denir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ölmek üzere olanlara 'lâ ilahe illallah' demeyi telkin ediniz.” (Müslim, Cenâiz, 1, 2 [916, 917]) buyurmuştur.
1)Dikkat nokta, ses, duyum, sarkaç, nesne, imaj gibi bir yere odaklandırılmalıdır. 2)Telkine güçlü bir duygu eklenmelidir. 3)Bir telkinden aniden diğerine geçilerek hastada şaşkınlık yaratılmalıdır. 4)Telkin yumuşak, fısıltı şeklinde bir ses tonuyla monoton, ahenkli, kendinden emin ve otoriter bir tarzda verilmelidir.
Genel olarak araştırmalar, ASMR'yi deneyimleyen kişilerin daha kapsamlı veya merak uyandırıcı deneyimlere sahip olma eğiliminin daha yüksek olduğunu buldu. ASMR'ye sahip kişiler, hayal gücünü, entelektüel merakı, sanat ve güzelliği takdir etmeyi yansıtan “deneyime açıklık” kişilik özelliğinde daha yüksek puan aldılar.
ASMR harfleri Autonomous Sensory Meridian Response kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. ASMR videoları izleyenler genellikle rahatlama hissine sahip oluyor. Bu rahatlama hissi ise kafanın arkasında yer alan ve omurganın üst kısmına doğru hareket eden bir duygu ile ortaya çıkıyor.
ASMR Neden Rahatlatır? ASMR videoları izlerken beyin endorfin ve oksitosin salgılaması yapar. Bu hormonlar, kişide rahatlama hissi uyandırır. Derinden gelen sesleri dinlerken dinlenme sırasında ortaya çıkan gevşeme hissi, bu salgılamadan kaynaklanır.
Subliminal Çerçeve Yöntemi (25.
Film ya da reklam tasarlarken 25. kare kullanımı ile bilinç ile farkedilemeyecek bir karenin doğrudan bilinçaltına kaydedilmesi hedeflenmektedir. Bu tekniğin ortaya çıkışından sonra televizyon ve sinemada birçok kez kullanıldığı ortaya çıkmıştır.
Subliminal bir mesaj, bilinçaltımıza işleme yoluyla davranışımızı etkileyebilen görüntü ve ses içerikli mesajlara verilen bir isimdir. Subliminal, "bilinçli algılama eşiğimiz" anlamına gelen "limen'in altı" anlamındadır. Dolayısıyla subliminal mesajlar, bilinçli olarak algılamadığımız mesajlardır.
İşitsel subliminal öğelerde hedef belirli bir konuda bütünleştirilmiş olumlama mesajlarının “bilinç” bariyerine takılmadan doğrudan bilinçaltına ulaştırılmasıdır. Aynen görsel bilinçaltı mesajlarında olduğu gibi, üst öğenin yani farklı bir müziğin, altına ikinci bir öğe yani bilinçaltı mesajları yerleştirilir.
Özet olarak şunu söyleyebiliriz ki; definden sonra telkin vermek dinen uygundur.
Ölen Kimse Adına Kur'an Okumak ve Telkin Vermek
Çok kez "Mülk, Vakıa, İhlâs ve Muavvizeteyn sûreleri, sonra Fatiha ile Bakara sûresinin başı okunur. Sevabı da cenazenin ve diğer iman sahiblerinin ruhlarına bağışlanır. Ölünün bağışlanması için Yüce Allah'a dua edilir.
Telkinin gücü; her düşüncede, tasavvurda bir gerçekleşme potansiyelinin olmasından ileri gelmektedir. Dolayısıyla telkin potansiyel bir enerjidir. Telkinin üzerimizde ki duygusal, düşünsel tesirinin beyinde hem elektriksel hem de biyokimyasal karşılığı vardır.
ASMR, 2010 yılında Jennifer Allen tarafından dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından paylaşılan fiziksel ve duygusal bir fenomeni tanımlamak için türetilen bir terim. “Autonomous Sensory Meridian Response”, yani “Otonom Duyusal Meridyen Tepkisi” anlamına geliyor.
2010'da ortaya çıkan ASMR (otonom duyusal meridyen tepkisi), kafa derisinde başlayıp vücuda doğru yayılan, genellikle sakinleştirici bir histir.
ASMR nedir dersek, bilimin 'Beyinsel Orgazm' diye tanımladığı ve beyine düşük iletişim sinyalleri yollayarak uyku bozuklularını gidermesine yardımcı olan bir türdür. Özellikle yaz aylarında uyumakta zorlanan insanların ASMR videoları sayesinde uyuduğu bilinmektedir.
Otonom duyusal meridian yanıtı hem psikolojik hem de fiziksel bir deneyimdir. Sakin, mutlu ve uykulu hissettirmenin yanı sıra kafa derisinde ve boyun ve omurganın arkasında karıncalanma hissi de yaşatır.
ASMR etkisi, bilimsel bir terim değil. Ancak insanların yaygın olarak yaşadığı ve bir türlü tanımlayamadığı bir hissi ifade ettiği için son yıllarda herkes tarafından kabul edilir hale geldi. En basit tanımıyla anlamsız bir zevki ifade eden ASMR etkisini tetikleyen videolar, son zamanlarda oldukça popüler hale geldi.
Müslüman toplumların çoğunda ve özellikle Türkiye'de definden sonra telkin uygulaması ise şöyledir: Definden sonra iyi hal sahibi bir kimse ölünün baş ucunda yüzüne karşı ayakta durarak ona ismi ve annesinin ismiyle (isimleri bilmiyorsa “Ey Havvâ oğlu Abdullah!” diye) üç defa seslenir.
Hipnotik telkinler öncelikle hipnoz indüksiyonu olarak kullanılır. "Bu odada, bu koltukta ben parmağını sıkarken, hipnoz amaçlı uyu kelimesini duyduğunuzda uyuyacaksın" gibi bir telkin, hipnotik transa sokmaya yönelik bir telkindir.
Cevap: Ölen bir kimse, defnedildikten sonra, kabre ve kıbleye karşı ayakta durarak telkin vermek sünnettir. Mecmâ'ul-enhürde diyor ki: “Öldükten sonra telkin verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri