Bir kişi eğer başkaları öyle davrandığı için kendisi de bir davranışta bulunuyorsa, buna uyma denir. Birey, etkili kişilerle özdeşleşmek için hem görüşünü hem davranışını değiştirir. Bir kişinin belirsiz bir durumda başkalarının davranışının “doğru” olduğuna inanarak kendisinin de başkaları gibi davranması.
Kendisini etkileyen kişi ya da güç ortada olmadığı zamanlarda da uyum davranışı sergiliyor. Kabul, bireyin başka birinin istemine verdiği davranışsal bir tepkidir. Başka bir deyişle kabul, kişi ya da grup baskısının bir sonucu olarak inançlar ve davranışlardaki değişimi kapsayan uyma durumudur.
Uyum, dış ve iç ortamdan kaynaklanan, doğal ve toplumsal koşulların neden olduğu değişikliğe alışma süreci olarak tanımlanmaktadır. Uyum; uyumlu olma, baş etme ve günlük yaşamın meydan okumalarını yönetmenin psikolojik sürecidir (Köknel, 1993).
İnsanların tutum, davranış ve düşüncelerini başkalarının tutum, davranış ve düşünceleri yönünde değiştirmelerine “uyma davranışı” adı verilir. Sosyal psikolojide üç tür uyma davranışı üzerinde durulur:1) açık bir istek olmaksızın uyma, 2) açık bir isteğe uyma, 3) boyun eğme ya da itaattir.
Sosyal etki, davranışlar üzerinde uyma, kabul etme, itaat gibi değişik şekillerde gözlenebilir. Uyma, bireylerin düşünce ve davranışlarını içinde bulundukları toplumun, toplumsal yapının, bir grubun kurallarına, koşullarına uyacak biçimde düzenlemesidir.
İlgili 29 soru bulundu
Asch deneyi, 1953'te yayımlanan ve insanın karar verme sürecinde çevresinin etkisinin ne denli önemli olduğunu anlamaya çalışan bir deneydir. ''Uyma deneyi'' olarak da bilinir.
Sosyal etki, kendisini, büyük ölçüde, doğrudan istemlerin kabul edilmesi ile otoriteye itaatte gösterse de, daha dolaylı bir tarzda da grubun normlarına uyma yoluyla işleyebilir. Örneğin, Allport, kişilerin, bir grubun içindeyken korkular ve ağırlıklar hakkında daha ılımlı yargılar verdiklerini gözlemledi.
Bir kişi eğer başkaları öyle davrandığı için kendisi de bir davranışta bulunuyorsa, buna uyma denir. Birey, etkili kişilerle özdeşleşmek için hem görüşünü hem davranışını değiştirir.
Uyma davranışı bireyin toplum içinde entegrasyonunu sağlar. Uymaya yol açan iki ana neden vardır: Normatif etki (sevilme isteği), ve bilişsel etki (doğru olma isteği). Normatif etkinin temelinde içinde bulunulan grup tarafından kabul görme ihtiyacı, çoğunluğa uyma yönelimi ve ödül-ceza anlayışı bulunmaktadır.
Uyma: Eğer var olan şemayı yeni durumla ayırt edip yeni şema oluşturuyorsa bu duruma uyma denir. Ör:Çocuk Elma şemasına sahiptir fakat yeşil ekşi elma görünce bunu ayrı bir şema olarak oluşturuyor ise. Denge Hali :Çocuk huzurlu bir şekilde balık şeması ile yaşıyor. Yeni Durum : Çocuk deniz yolculuğunda balina görür.
Kişiler yaşadıkları bu olaydan sonra normal yaşama uyum sağlamakta, düzenlerini yeniden kurmakta sorun yaşarlar. İsteksizlik, ilgisizlik, boş vermişlik, karamsarlık gibi depresif belirtiler ve/veya endişe, gerginlik, kolay tepki verme, tahammülsüzlük, uyku bozukluğu gibi kaygı belirtileri ortaya çıkar.
Uyum, şu anlamlara gelebilir: Uyum veya adaptasyon, bir bütünün parçaların birbirlerine uygunluğu, bir şeyin yeni bir duruma alışması Uyum eğitimi veya oryantasyon, çalışma yaşamına yeni başlayanlara veya işletme içinde görev konumları değişen personele uygulanan eğitim.
Davranış, bireyin gözlenebilen eylemleridir.Uyum ise bireyin sahip olduğu özelikle Davranış, bireyin gözlenebilen eylemleridir.Uyum ise bireyin sahip olduğu ö Davranış, bireyin gözlenebilen Davranış - Bireyin gözlenebilen eylemleridir.
Annesi çocuğuna giymemesi gereken bir kıyafeti giydiğini söylerse kişi bu fikre katılmadığı için uyma davranışı göstermeyebilir. Diğer taraftan sırf annesine karşı çıkmak için fikrin doğru ya da yanlış olduğuna bakmaksızın uymama davranışı bağımlı bir davranıştır.
Özdeşleşme: Bir kişinin, sevdiği, saygı duyduğu kişi veya gruplara özenerek onlar gibi davranmasıdır. Bu davranışın temelinde, uyulanın cazibesi ve değeri vardır. Bu cazibe devam ettikçe, uyma davranışı devam eder. Benimseme: Bir kişinin, bir kurala ya da görüşe, onun gerçekten doğru olduğuna inandığı için uymasıdır.
davranışını etkileyen ortamsal etkenleri, grup. büyüklüğü, grubun söz birliğinin etkisi, Mevkiin ve. saygınlığın prestij etkisi, ve yüzyüze olmanın etkisi.
Çocuklar gelişim dönemlerindeki sorunların çözümünde engellerle karşılaşırsa, olağan olarak nitelendirilen bu sorunların çözümü sonraki gelişim dönemlerine ve ileriki yaşlarına ertelenir. Bu durumlarda ortaya çıkan sorunlar uyum ve davranış bozuklukları olarak adlandırılır.
Uyum Bozuklukları
Duygusal bir ilişkinin sonlanması, taşınma, iş ve okul değişikliği, şehir değiştirme, askerlik, evlilik, boşanma, ağır bir hastalık, kaza geçirme, ameliyat olma, deprem ya da sel baskını benzeri doğal bir felakete uğrama gibi farklı durumlar uyum bozukluğuna yol açacak stres etkeni olabilir.
Uyum ve davranış bozuklukları ailenin baskıcı, aşırı disiplinli, aşırı koruyucu, alaycı, aşağılayıcı gibi yanlış tutumlarına, ve yangın, deprem, travmatik olaylar, aile içi şiddet, her türlü istismar, ölüm ve boşanmalar gibi olumsuz çevresel faktörlerle gelişebilir.
Uyum bozukluğu; stresli veya travmatik bir olaya karşı gelişebilen, depresif hissetmeye ve aşırı kaygı duymaya neden olan, olumsuz duygu durumu, davranış ve tutumları kapsar. Yani kişinin hayatındaki stresli bir olaya ya da değişime verdiği tepkidir de diyebiliriz.
Uyum bozukluğu tanısının konulabilmesi için tanımlanabilir bir psikososyal stres etkeninin olması ve bu etkene karşı gelişmiş duygusal ve davranışsal belirtilerin olması gereklidir. Bu stres etkeni beklenenden çok fazla sıkıntıya neden olmalıdır ve toplumsal, mesleki ya da eğitimsel işlevselliği bozmalıdır.
Sosyal uyum, toplulukların birlikte yaşama arzusu duydukları ve karşılıklı etkileşim yoluyla çeşitlilik içinde bir bütünlük oluşturdukları sürece karşılık gelmektedir.
Sosyal Etki: bir bireyin davranış veya inançlarını, bir kişi veya grubun gerçek veya hayali, niyetli veya niyetsiz baskısının etkisiyle değiştirmesi.
Kabul, anlaşılma ve onaylanma kadar kabul etme, anlama ve onaylama da psiko-sosyal ihtiyaçlarımız arasındadır. Bu gereksinimlerimizi ancak iyi örülmüş sosyal bir yapının içinde karşılayabileceğimizi söylemek doğru olur.
Sosyal Uyum Nedir
Sosyal uyum, bireylerin toplum içindeki diğer insanlarla başarılı bir şekilde iletişim kurabilme, ortak değer ve normlara uyabilme ve sosyal becerilerini kullanarak sağlıklı ilişkiler kurabilme yeteneğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri