İntibak, alışmak ve uyum sağlamak anlamına gelir. Kişilerin bir yere alışma süreci ise ''İntibak Süreci'' olarak nitelendirilir.
Bu süreç sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılan entegrasyon, adaptasyon, uyum, bütünleşme gibi çoğunlukla birbirlerinin yerine de kullanılan kavramlarla tanımlanabilir.
Uyum veya adaptasyon, bir bütünün parçaların birbirlerine uygunluğu, bir şeyin yeni bir duruma alışması
Tevâfuk, birbirine denk gelme, latîfâne (hoş, zarif) bir şekilde uyum içinde olma anlamına gelen İslamî terimdir.
Güven kelimesinin en yaygın bilinen eş anlamlısı itimattır. İtimat dışında güven yerine kullanılabilecek eş anlamlı kelimeler ise şunlardır: Emniyet, asayiş ve güvençtir.
İlgili 31 soru bulundu
Ancak bu sözcük günümüzde, iç rahatlığı, güven ve mutluluk manasında kullanılır. Huzur ile eş anlamlı olan ve yaygın olarak kullanılan kelimelerin merak edilen tüm detayları. Mutsuzluk, Istırap, Hüzün, Keder, Kaygı ve Endişe sözcükleri, huzurla zıt anlamlıdır.
İtimat kelimesi "amd" kökünden türetilmiştir. Arapçada "amd" kökü, birine destek olmak anlamına gelir. İtimat kelimesinin Türkçe karşılığı ise güvendir.
Uyumluluk TDK güncel sözlükte “uyumlu olma durumu” olarak tanımlanmaktadır. Uyum ise “Bir bütünün parçaları arasında bulunan uygunluk” olarak tanımlanmaktadır.
kişlere/ durumlara ve olaylara menfaatler doğrultusunda kolayca adapte olma becerisi.
Uyum kelimesi, parçalar arasında meydana gelen ahengi anlatmak için kullanılan bir kavram olmaktadır. Bu kavram aynı zamanda herhangi iki şeyin birbirleriyle olan ilişkisinin sonucunun olumlu sonuçlar doğurması anlamında da ifade edilmektedir.
Uyum Sağlama Nedir? "Bireyin duygu, düşünce ve davranışlarının değişen koşullara göre ayak uydurabilmesi, aynı zamanda mücadele ve değişim gerektiren durumlarda esnek davranabilmesidir."
Uyum, dış ve iç ortamdan kaynaklanan, doğal ve toplumsal koşulların neden olduğu değişikliğe alışma süreci olarak tanımlanmaktadır. Uyum; uyumlu olma, baş etme ve günlük yaşamın meydan okumalarını yönetmenin psikolojik sürecidir (Köknel, 1993).
Dilimizde bulunan uyumlu kelimesi Türk Dil Kurumuna göre şu anlamları ifade eder: "Uyumu olan, ahenkli, mevzun, imtizaçlı."
Birbirleriyle iyi anlaşan, fikirleri çatışmayan çiftler için ''uyumlu'' kelimesi kullanılır. Kelimenin olumsuz hali ''uyumsuz'' şeklinde yazılır.
Bulmacada anlaşma ve uyuşma ne demek diyenler için bu ifadelerin eş anlamlısı, genel olarak uzlaşma şeklindedir.
Birbirine bağlanma yolu ile tüm durumlara gelen ya da tümleşke anlamı üzerinden Entegre kelimesi öne çıkar. Özellikle Sanayi kuruluşlarında farklı birimlerin bir araya gelmesiyle oluşan durumdur. Bu sayede sistemler daha senkronize bir şekilde çalışır ve verimli bir yapı oluşturur.
uyumlu {sıfat}
compatible {sıf.}
Uyarlı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Uyumlu.
uyumlu insanlar, her mekana iyi adapte olabilen, sert ve agresif yaklaşmayan, her konuştuğuyla anlaşabilen, belki tapılmayacak ama nefret de edilmeyecek insanlar. "farketmez" favori kelimeleridir.
Sosyal uyum, toplulukların birlikte yaşama arzusu duydukları ve karşılıklı etkileşim yoluyla çeşitlilik içinde bir bütünlük oluşturdukları sürece karşılık gelmektedir.
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
Geçerlik, belirli bir evrene veya örnekleme uygulanan bir test ya da ölçme aracından elde edilen ölçümlerin kullanımlarının ve önerilen yorumlarının uygunluğunun ve yeterliğinin, kuram ve kanıt ile desteklenme derecesidir.
Amd, dayanmak, destek almak anlamına gelirken itimat etmek güven duymak ve inanmak demektir.
Evet 'güven', kimisi için çabucak ve kolay, kimisi için ise çok zor elde edilen bir duygu. Ama herkes için de, sarsıldığında yeri doldurulamayacak bir his. “Korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu” diye tanımlıyor sözlük bu kelimeyi.
Eski Türkçe bir sözcük olan güven, birinin yanında kendini emniyette hissetmek demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri