Uyuşturucu Ticareti Somut Delil Nedir – Yargıtay Kararları Yargıtay'a göre kamera görüntüleri, parmak izi, baz istasyonu sinyal bilgileri, sanığın ikrarı ve tanık beyanları uyuşturucu ticareti suçunun ispatı yönünde önemli deliller olarak kabul edilmektedir.
Anılan maddenin birinci fıkrasının (a) alt bendinde aklama açısından “öncül suç” olarak nitelendirebileceğimiz uyuşturucu ve psikotrop maddelerinin üretim, satış, ithal ihraç gibi pek çok yönünü içerecek suçlar sayılmaktadır.
Uyuşturucu madde kullanan kişiler, uyuşturucu ticareti yapanlara göre daha az ceza alabilir, ancak uyuşturucu madde ile ilgili yargılamalarda cezalar paraya çevrilmez. Uyuşturucu ile ilgili davaları Asliye Ceza Mahkemesi görür. Ceza davalarında maddi deliller oldukça önemlidir.
Uyuşturucu Madde Satma, Satışa Arzetme veya Satın Alma: Uyuşturucu madde satma suçu, uyuşturucu maddenin bir bedel karşılığında başkasına devredilmesini ifade eder. Uyuşturucu maddeyi satışa arzetme, henüz satış aşamasına gelmese de uyuşturucu maddenin satışı için bazı hazırlık hareketleri yapmayı ifade eder.
İlgili 26 soru bulundu
Uyuşturucu madde ticareti suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 188. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi cezalandırılır. Bu ceza, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezasıdır.
Uyuşturucu Kullanma, Bulundurma ve Kabul Etme Suçundan Denetimli Serbestlik Tedbiri Uygulaması Beş yıl süreyle kamu davasının ertelenmesine karar verilen kişi hakkında erteleme süresi içerisinde bir yıllık denetimli serbestlik tedbiri uygulanır.
20 gram üzeri ticaret girerken, haplarda ise bu sınır 50 olarak belirlenmiştir. Günlük kullanım esas aldığında ise mu miktar esrarda 2 gram, eroinde 150 miligram ve kokainde 60 miligramdır.
8 yıl 4 ay cezanın 1 ay kapalı cezaevinde, 1 yıl 1 ay da açık cezaevinde olmak üzere 1 yıl 2 ay yatarı bulunmaktadır.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir.
Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve bin günden yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandıracaktır.
İlk defa uyuşturucu yakalatma cezası bulunmamaktadır, bu durumda kamu davasının ertelenmesine karar verilir ve denetimli serbestlik uygulanır.
Yine TCK madde 191'de düzenlenen kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçunda da görevli mahkeme, Asliye Ceza Mahkemesidir.
Bir çok dava malesef yoğunluklardan dolayı hedef sürelerden uzun olarak sürmektedir. Bu tür maddelerin üretilmesi ve ticareti ile alakalı olan davalar ele alındığında hedef larak belirtilen süre 300 gündür. Lakin uygulama kısmında bu tür davaların sadece soruşturma aşamasının 6 – 7 ay sürebilediğini görebilmekteyiz.
İmal suçu açısından da teşebbüs mümkündür. Suçun teşebbüs halinde kalması durumunda faile verilecek cezada indirim yapılır. Uyuşturucu madde ticareti halinde ise teşebbüs mümkün değildir.
TCK Madde 191/3 ye göre kişi hakkında asgari 1 yıl boyunca denetimli serbestlik hükümleri uygulanır. Ancak bu süre Cumhuriyet savcısının kararı ile 3'er aylık dönemler halinde 1 yıl uzatabilir. Kişi hakkında gerek görülmesi halinde tedavi tedbirleride uygulanır.
(3) (Değişik:28/3/2023-7445/18 md.) Erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Bu süre denetimli serbestlik müdürlüğünün teklifi üzerine veya resen Cumhuriyet savcısının kararı ile altışar aylık sürelerle en fazla iki yıl daha uzatılabilir.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir.
3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 1 yıldır)
Mahkemelerin iş yoğunluğu da gözetilmesi gereken bir husustur. Uyuşturucu davalarında hedef süresi her ne kadar 300 gün olarak belirlenmiş ise de bu sürelere çoğu zaman uyulmamaktadır. Uyuşturucu davaları ortalama olarak bir sene içerisinde sonuçlanmaktadır.
Hassas terazi yakalatmanın tek başına bir cezası yoktur. Doğrusu hassas terazi bir suç aleti de değildir. Yalnızca uyuşturucu ticareti suçlarında yaygın olarak kullanıldığı için uygulamada önem kazanmıştır.
Metamfetamin kullanan kaç yıl yaşar? Türkiye'de son yıllarda en fazla kullanılan uyuşturucu maddeler arasında yer alan sentetik uyuşturucu bağımlılarının önünde ortalama 5 yıllık bir ömür olduğunun tespit edildiği bildirildi.
Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 1 YIL 4 AY 1 GÜN HAPİS cezasıdır. Sonuç ceza 1 yıldan fazla olduğundan 5275 Sayılı Kanunun 105/A maddesi gereğince Sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamaz.
Denetimli Serbestlik Uygulanırken Hükümlünün Suç İşlemesi
Kovuşturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın reddi veya düşme kararı verilmesi hâlinde, hükümlünün cezasının infazına denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam olunmasına infaz hâkimi tarafından karar verilir (5275 sk. m.105/A-7).
2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri