Uyuz bir kişiden başka bir kişiye en az 15 -20 dakika süre ile doğrudan veya yakın temas ile bulaşır.
Ancak kişinin daha önce de uyuza yakalandığı durumlarda belirtiler maruz kaldıktan sonra 1-4 gün içinde ortaya çıkar. Kişide belirtilerin başlamadığı dönemlerde bile bulaştırma söz konusudur.
MAĞAZALARDA DENEDİĞİNİZ KIYAFETLER YOLUYLA DA BULAŞABİLİR
Mağazalarda denenen kıyafetler yoluyla bile bu hastalığın bulaşma ihtimali olduğunu vurgulayan Derviş, "Uyuz hastalığı bir parazitsel hastalık. Bulaşma şekli birebir insan teması ile oluyor. Elbette kıyafet, çarşaf gibi şeylerin de bulaşmada önemi var.
Kişiden kişiye yakın temasla (aynı yatakta yatma, ortak giysilerin kullanımı vs) genellikle 15-20 dakikalık bir temas süresinde bulaşır. Sadece tokalaşma ile bulaşması kolay değildir. Okul, kışla huzurevi gibi toplu olan alanlarda, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, çocuk ve yaşlılarda bulaşma daha kolaydır.
Uyuz kıyafetlere de bulaştığından kıyafetlerin çamaşır makinesinde yıkanması yerine küvette veya bir leğende soğuk su içerisinde bekletildikten sonra asılması tavsiye edilir. Böylece uyuzun kendi böceği su içerisinde şişerek ölecektir. Yaklaşık 15, 20 gün boyunca kıyafetlerin temizliği bu şekilde sürdürülmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Uyuz; hastalığa sahip biriyle uzun süreli ve doğrudan temas sonucu bulaşır. Havlu, çarşaf, yastık gibi ortak eşya kullanımı, el ele tutuşma ya da aynı evde yaşama gibi durumlarda bulaş riski artar.
Uyuz bir kişiden başka bir kişiye en az 15 -20 dakika süre ile doğrudan veya yakın temas ile bulaşır. Özellikle ev, okul, iş yeri ve toplu ve kalabalık insan gruplarının olduğu yerlerde hızla yayılırlar.
İnsandan insana:Uyuz böcekleri insandan insana öncelikle uzun süreli deri temaslarında (beş ile on dakikadan daha uzun süre), örneğin ortak oyunlarda, vücut bakımı yapılırken, sokulma, aynı yatakta yatma veya cinsel ilişki yoluyla geçer. Kısa süreli el sıkışma veya sarılma genel olarak bulaşmaya neden olmaz.
Dr. Oğuz Karabay, uyuzun doğrudan deri temasıyla bulaştığını belirterek, "Bütün giysiler temizlenmeli, hasta iyi banyo yapmalı, yatak örtüleri ve giysiler mümkün olan en sıcakta yıkanmalıdır" dedi.
Uyuzda bir bağışıklık söz konusu olmadığı için de hastalık tekrar tekrar aynı kişilere bulaşabilir. Bu nedenle beraber yaşayan, yakın temas içinde olan insanların tedavilerinin mutlaka eş zamanlı yürütülmesi gerekiyor."
Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın ve günde iki kez en çok kaşınan bölgelere sürün. Uyuzdan kurtulmanın diğer yolu da sirke kullanmaktır. Beyaz sirke sayesinde cildin PH derecesi değişeceği için cilt derisindeki uyuz böcekleri de ölür.
Bu süreç de çeşitli deri reaksiyonlarına neden olur. Önemli bir cilt rahatsızlığı olan uyuz da uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ya da iki gün yaşamaya devam ederler.
Bulaşmanın olabilmesi için uzun süreli deri teması olması önemlidir. El sıkma gibi kısa süreli temaslar ile bulaşmaz. Ancak kısa süre önce uyuzlu kişiler tarafından kullanılmış ve uyuz bulaşmış koltuk, kanepe, kıyafet, yastık yorgan gibi eşyaların temizlenmeden direkt kullanımı ile bulaşabilir.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Bu ciltte kaşıntılı, kırmızı bir döküntü oluşturur. Daha çok hastane, huzurevi, askeri kışlalar, bakım evleri gibi kalabalık ortamlarda temas ile kişiden kişiye bulaşan uyuz hastalığı, sanılan aksine kedi ve köpek gibi hayvanlardan insana bulaşmaz.
Uyuz hastalığı, insandan insana ve eşyadan insana bulaşabilse de hayvandan insana bulaşmaz. Hayvandan insana uyuz akarı geçebilir; ama bu akar çeşidi insandakinden farklı olduğu için insanda yaşayamaz ve uyuz hastalığı oluşturmaz.
“BULAŞMA İÇİN 15 İLA 20 DAKİKALIK TEMAS YETERLİ”
Aile bireyleri arasında elden ele gezen, saatlerce elimizden düşürmediğimiz cep telefonlarımız ve kişisel bilgisayarlarımız uyuz hastalığından kurtulamamamızın nedenlerinden biri olabilir” ifadelerini kullandı.
Bireyler uyuz akarı ile enfekte olduğunda, cildin ilk tepkileri göstermesi dört ila altı hafta arasında bir süre alır. Bu tepkiler arasında en yaygın olanları özellikle geceleri yoğun kaşıntı, sivilce benzeri döküntülerle kızarıklıklar, kabuklarla kabarcıklar, ve sürek kaşımadan kaynaklanan yaralardır.
Hastalığın kuluçka süresi ne kadardır ve bulaşıcılık ne kadar sürer? İlk bulaşmadan sonra iki ile beş hafta sonrasında, yeniden bulaşmada ise bir ile dört gün sonra şikayetler ortaya çıkar. Uyuz böcekleri deride bulunduğu sürece uyuz bulaşıcıdır.
Bir kişi daha önce uyuz hastalığı geçirmişse, ikinci bulaşta hastalık bulguları daha erken görülebiliyor. Yoğun kaşıntılara neden olan hastalık, oluşan cilt tahrişleri nedeniyle sekonder deri enfeksiyonlarının gelişmesine de neden olabilir.
Hastalık kişiden kişiye yakın temasla (aynı yatakta yatma, ortak giysilerin kullanımı gibi), genellikle 15-20 dakikalık bir temas süresinde bulaşır. Tokalaşma gibi kısa süreli temaslar ile bulaşmadığı düşünülmektedir" diye konuştu.
Dr. Yılmaz, şunları kaydetti: "Uyuz hastasına dokunmakla hastalık bulaşmaz.
Hastalık kısa süreli temaslarla veya hava yoluyla bulaşmaz. Uzun süreli cilt teması, cinsel ilişki, ortak kıyafet, çarşaf, havlu kullanımı gibi durumlarda bulaşabilir. Uyuz hastalığından korunmak için hijyen kurallarına uymak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri