Geri Ödemenin veya Muafiyetin Yasaklanması Kuralı: Bir taraf ülke veya diğer PAMK ülkeleri menşeli ürünlerin imalatında kullanılan menşeli olmayan maddeler, bu taraf ülkede her ne türde olursa olsun gümrük vergilerinin geri ödenmesine veya bunlardan muafiyete konu olamaz.
EUR-MED kullanılması halinde; Turkiye'den PAAMK cercevesinde STA bulunan bir Akdeniz ulkesine (İsrail haric) EUR. 1 dolaşım belgesi ile yapılacak ihracatta, firmalar uretimde kullanılmak uzere ithal ettikleri 3. ulke menşeli girdiler icin ongorulen gumruk vergilerini geri alabilirler.
Kümülasyon kelimesinin anlamı ise 'kümelenme' şeklinde tabir edilmektedir. Genel tabiri ile şirketler arası ticari konularda ele alınan menşe üzerinden değerlendirilen bir işlemdir. TDK'ya göre kümülatifin anlamı 'birikmiş, birikmeli ya da birikil' anlamlarına tekabül etmektedir.
Menşe kümülasyonu, aralarında bir Serbest Ticaret Alanı oluşturan bir anlaşmaya taraf olan ülkelerin, birbirleri menşeli girdileri sınırsız ölçüde kullanmalarına olanak tanıyan bir sistemdir. Menşe kümülasyonunun amacı, birbirlerine tercihli rejimler tanıyan ülkeler arasındaki ticaretin arttırılmasını sağlamaktır.
Çapraz kümülasyon; ikiden fazla ülkenin tek bir anlaşmaya taraf olduğu ya da birçok ülkenin benzer anlaşmalarla birbirlerine bağlı oldukları durumlarda, bu ülkelerden herhangi biri menşeli girdinin nihai ürünün imalatında kullanımına izin verilmesi anlamına gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Tercihli olmayan ve tercihli olmak üzere iki tür menşe kuralı söz konusudur.
Geri Ödemenin veya Muafiyetin Yasaklanması Kuralı: Bir taraf ülke veya diğer PAMK ülkeleri menşeli ürünlerin imalatında kullanılan menşeli olmayan maddeler, bu taraf ülkede her ne türde olursa olsun gümrük vergilerinin geri ödenmesine veya bunlardan muafiyete konu olamaz.
PAAMK sistemi; Türkiye, Avrupa Birliği (AB), EFTA ülkeleri (İsviçre, Lihtenştayn, İzlanda ve Norveç), Cezayir, Fas, Filistin, İsrail, Lübnan, Mısır, Tunus, Ürdün ve Faroe Adaları'nın dahil olduğu çapraz menşe kümülasyonu esasına dayalı serbest ticaret alanı sistemidir.
Pan Avrupa Menşe Kümülasyon Sistemi (PAMK)
Sistem, taraf ülkeler arasında (Türkiye, AB ülkeleri, EFTA ülkeleri) fiilen bir serbest ticaret alanı tesis edilmesini ve Avrupa Sanayinin üçüncü ülkeler karşısında tek bir sanayi gibi hareket etmesini amaçlamaktadır.
· A.TR Dolaşım Belgesi nedir? Türkiye veya Topluluk'ta serbest dolaşımda bulunan eşyanın Türkiye-Avrupa Topluluğu gümrük birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere, gümrük idaresince ya da bu idare tarafından yetki verilmiş kuruluşlarca düzenlenip gümrük idaresince vize edilen belgedir.
Menşe Beyanı: (1) Bir menşe beyanı; a) İthal edilen eşyanın Anlaşma çerçevesinde tercihli tarife için gerekli koşulları karşıladığını açıkça beyan eden ihracatçının kendisi tarafından, EK-4'te belirlenen biçimde yazılı olarak yapılır.
Dolayısıyla bir ülke diğer bir ülke ile serbest ticaret anlaşması imzaladığı zaman, anlaşma imzaladığı ülke menşeli ürünlerin kendi ülkesine normal tarifeden daha düşük veya sıfır oranında gümrük tarifesi ödenmek suretiyle ithalatına müsaade etmiş olur ve kendisi de karşı ülke nezdinde aynı kolaylıktan istifade eder.
Kara suları dahil olmak üzere tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya Türk menşelidir. Üretimde birden fazla ülke menşeli girdiler kullanıldıysa, Türkiye'de yeni bir ürün elde edilmiş olması veya esaslı bir işlem yapılmış olması halinde nihai ürün Türk menşeli olur.
A.TR Nedir? A.TR, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında gerçekleştirilen, işlenmiş tarım ürünleri ile sanayi ürünlerinin ticaretinde kullanılan dolaşım belgelesine verilen isimdir. A.TR, Fransızca "Admission Temporaire Roulette" kelimelerinin ilk harflerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş bir kısaltmadır.
EUR.1 Dolaşım Belgesi, ticari faturalar ve diğer belgelerle birlikte sunulur ve ihracatçılar tarafından verilir. Belgenin verilmesi için ürünlerin AB veya tercihli ticaret anlaşması yürürlükte olan ülkelerde üretilmiş veya işlenmiş olması gerekmektedir.
Malın ithalatçısı ve ihracatçısı olan iki ülke arasında bir tercihli ticaret anlaşması yoksa, eşyanın menşei, ülkelerin ulusal mevzuatında yer alan menşe kuralları esas alınarak belirlenir. Buna “eşyanın tercihli olmayan menşei” denir.
Türk Dil Kurumu'na göre menşei, başlangıç demektir. Yani herhangi bir şeyin başlangıç noktasını ifade eder. Bu anlam bir şeyin çıktığı yer, çıktığı tarih ya da değeri anlamlarını kapsar. Genellikle paketli ürünler üzerinde bu kavrama hangi ülkede üretildiğini belirtmek için yer verilir.
Menşei kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde de vardır. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Menşei demek başlangıç demektir. Menşeinin bir diğer anlamı ise bir şeyin çıktığı yerdir. Menşei kelimesinin son anlamı ise kökendir.
EUROMED (Avrupa-Akdeniz) Ortaklığı
Barselona Süreci olarak da adlandırılan Avrupa-Akdeniz Ortaklığı, Kasım 1995'de Barselona'da düzenlenen Avrupa-Akdeniz Dışişleri Bakanları Konferansında kabul edilen 'Barselona Deklarasyonu"yla başlamıştır.
A.TR Dolaşım Belgesi, eşyanın serbest dolaşım durumunda olduğunu gösteren bir belge olup eşyanın menşeini göstermez. EUR.1 Dolaşım Belgesi ise eşyanın menşeini kanıtlamaya yarayan bir belgedir.
PAAMK'a (Pan Avrupa Akdeniz Kümülasyonu) taraf ülkelere ilgili ürünlerin ihracatında kullanılan menşe ispat belgesidir. PAAMK sistemi; AB-EFTA (İzlanda, Norveç, İsviçre, Lihtenştayn) – Türkiye ve bazı Akdeniz ülkelerinin (Fas, Tunus, Cezayir, Mısır) dahil olduğu bir çapraz kümülasyon sistemidir.
Menşe kuralları, Eşyanın hangi ülke menşeli olduğunun belirlenmesini sağlayan belirli kurallar olarak tanımlanabilir. (tercihli ticaret rejimleri) dışında eşyaya tatbik edilen menşe kurallarıdır.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı ( UNCTAD) çerçevesinde uygulanan Genelleştirilmiş Preferanslar Sisteminden yararlanmak üzere ilgili ülkelerin gümrük indirimi uyguladıkları eşyanın ihracında düzenlenen ve ithalatçı ülke gümrük idaresine muhatap belgedir.
“Eşyanın Menşei” ne demektir? - Türkiye'de yetiştirilen canlı hayvanlardan elde edilen ürünler, - Türkiye'de tutulan ve avlanan balıkçılık ve avcılık ürünleri, - Türkiye topraklarından çıkartılan mineral ürünler Türk menşelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri