Mantar veya uyuz gibi cilt enfeksiyonları. Uyuz vakalarında, kaşıntı akşamları ve geceleri daha yoğundur, çünkü dişiler çoğunlukla geceleri deride oyuklar açarak yumurtalarını bırakırlar.
Uyuza ilk kez maruz kalındı ise 2-6 hafta içinde, daha önce de uyuz olunduysa 1-4 gün içinde ortaya çıkabilecek uyuz belirtileri şunlardır: Uyuzun belirtisi olarak geceleri şiddeti artan yoğun kaşıntı Cilt yüzeyinde grimsi beyaz veya ten renginde kabarık çizgi şeklinde tüneller.
Uyuzun en erken ve en sık görülen semptomu, özellikle geceleri kaşıntıdır. Erken bir uyuz döküntüsü, kurdeşen, küçük ısırıklar veya sivilceler gibi küçük kırmızı yumrular olarak ortaya çıkacaktır. Daha ileri durumlarda, cilt kabuklu veya pullu olabilir.
“Uyuz hastalığı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Sarcoptes scabiei hominis adlı akarın neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Kişide döküntü ve kaşıntıya neden olan bu hastalık, özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösterir.
Uyuz hastalığına bitkisel çözüm olarak da bilinen çay ağacı yağı kullanımı, akarları öldürmeye yardımcı olur ve kaşıntıyı azaltır. Çay ağacı yağı, genellikle diğer yağlarla karıştırılarak kullanılır. İki ya da üç damla çay ağacı yağı, bir çay kaşığı zeytinyağı veya badem yağı ile karıştırılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın ve günde iki kez en çok kaşınan bölgelere sürün. Uyuzdan kurtulmanın diğer yolu da sirke kullanmaktır. Beyaz sirke sayesinde cildin PH derecesi değişeceği için cilt derisindeki uyuz böcekleri de ölür.
Uyuz vakalarında, kaşıntı akşamları ve geceleri daha yoğundur, çünkü dişiler çoğunlukla geceleri deride oyuklar açarak yumurtalarını bırakırlar.
Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan uyuz olan kişinin deniz ve havuz gibi alanlardan uzak durması tavsiye edilir.
Uyuz rahatsızlığına yakalanan birinin tedavi süresi ortalama şekilde 10 gündür.
Uyuz en önemli belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntı oldukça şiddetlidir ve geceleri artar. Genellikle ailede birden çok kişide veya arkadaşlar da benzer şekilde kaşıntı bulunabilir.
Uyuz böceği vücutta ciddi rahatsızlıklara yol açar. Uyuz böcekleri yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar. Bu süreç içinde uyuz böceği deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar.
Kurallara uygun bir tedaviden sonra kaşıntının 4-6 hafta devam edeceğinin hastaya söylenmesi çok önemli görülüyor. Uygun tedaviye rağmen devam eden kaşıntı, hasta tarafından iyileşmediği şeklinde yorumlanabiliyor.
Uyuza neden olan bölgelere uygulanabilir. Okaliptüs yağı: Okaliptüs yağı, cildi yatıştırır ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Uyuza neden olan parazitleri öldürmek için kullanılabilir. Adaçayı: Adaçayı, cildi rahatlatır ve uyuza neden olan parazitleri öldürmek için kullanılan doğal bir antiseptiktir.
Bu hastalıklar özellikle yaşlılar ve çocuklarda çok görülür." dedi. Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz.
Uyuz tedavisinde sirke pamuğa döküldükten sonra vücuda iyice uygulanır. Sirke pamuk yardımı ile cilde uygulanır. Ayrıca bu sirke yaklaşık 5 dakika cilt yüzeyinde de bekletilir. İşlemin sonunda ise cilt ılık su ile yıkanmalıdır.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Yüksek sıcaklık, uyuz mikrobu ve yumurtalarının ölmesine yardımcı olur. Doğru çamaşır yıkama ürünleri ve deterjan eklemek ve normal bir yıkama programı kullanmak da önemlidir. Temizlik sonrasında, uyuzlu kıyafetleri güneşte kurutmanız önerilir. Güneş ışığı, uyuz mikroplarını öldürmede etkili olabilir.
Benzil benzoat %12.5 ve 25 losyon ve şampuan (Scabin, Benzogale): Permetrin gibi uygulanır.
Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. Uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir. Bu kabarık çizgiler ya grimsi beyaz, ya da ten rengindedir. Bu çizgiler dişi akarları tarafından cildin yüzeyinin hemen altında açılan tünellerdir.
Kişinin ilk kez uyuza yakalandığı durumlarda, belirtilerin ortaya çıkması 8 haftayı bulabilir. Ancak, daha önce uyuz geçirmiş kişilerde belirtiler temastan genellikle 1-4 gün sonra ortaya çıkar.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Uyuz hastalığının en belirgin özelliği hastanın uyumasına engel olan ya da uykudan uyandıran şiddetli gece kaşıntılarıdır. Gündüzleri genellikle kaşıntılar daha hafiftir.
Uzun araştırmalara karşın uyuzun iğne veya hap şeklinde, yaygın deyişle ''içten kesecek'' bir tedavisi bulunamamıştır. Bu nedenle deriye sürülerek böcekleri öldüren ilaçlar kullanılır.
Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur. Ayrıca uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleri gidererek cildin iyileşmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri