Dragon kapsülünün ISS yolculuğu yaklaşık 36 saat sürecek Buna göre uzay yolcularının ISS'e ulaşmaları için yaklaşık 36 saatlik bir yolculuk süreleri olacak. Gerçekleştirdiği uzay yolculuğuyla "ilk Türk astronot" ünvanını da alan Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın yaklaşık 48 saat sürmesi beklenen Dünya'ya dönüş yolculuğu başladı. Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Ax-3 mürettebatının 7 Şubat'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrıldı.
Falcon 9 roketinin başarılı şekilde fırlatılmasının ardından Dragon kapsülü, 4 mürettebatıyla artık uzayda. Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve takım arkadaşları için artık ikinci aşama başladı. Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek.
Elverişsiz hava şartlarının sebep olduğu ertelemeler nedeniyle Axiom-3 ekibinin seyahati 18 gün ile rekora imza attı. Bir diğer rekor da, yaklaşık 48 saat sürecek dönüş yolculuğu. Bu yolculuk, Dragon uzay aracının bugüne kadarki "en uzun transfer süresi" olarak rekora imza atmış olacak.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı 19 Ocak 2024 tarihinde saat 00:49'da (Türkiye saati ile) uzaya gidecek. Alper Gezeravcı'nın uzaya fırlatılacağı yurdun birçok noktasında canlı yayında izlenebilecek.
İlgili 42 soru bulundu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kacır, Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzaya gidiş tarihinin 17 Ocak 2024'e ertelendiğini duyurdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından, ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) paylaşımını alıntılayarak, açıklama yaptı.
Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Dragon uzay aracı ve Axiom-3 görev ekibi Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçirdiği 18 günün ardından 9 Şubat'ta Florida'da açıklarında okyanusa iniş yapmıştı.
2 Ekim 1991 tarihinde uzaya gönderilen bir de Türk kozmonot var. Adı Toktar Ebubekirov (Aubakirov). Uzayda 8 gün kalmış.
Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki İlk Türk Astronotumuz Alper Gezeravcı ile Canlı Bağlantı - YouTube.
Uzayda 1 saat, Dünya'da 7 yıl" ifadesi bir mit olarak kabul edilmektedir ve gerçek bilimsel gerçeklikleri yansıtmamaktadır. Zamanın algılanışı, görelilik kuramı çerçevesinde ele alındığında, bir nesnenin hızı ve yerçekimi etkisiyle zamanın akışında gözlemlenebilecek değişiklikler olabilir.
Yapımında hiçbir katkımız olmayan, bize hiçbir katkısı olmayacak olan bir uzay gemisiyle bir Türk astronotu, uzay gemisinin sahiplerine 55 milyon dolar ödeyerek uzaya göndermekle neleri yapmaktan vaz geçtik sorusu alternatif maliyet kavramının iyi bir örneğidir.
Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek.
Alper Gezeravcı (d. 2 Aralık 1979; Silifke, Mersin), Türk Hava Kuvvetleri'nde askerî pilot, Türkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu üyesi, uzaya çıkan ilk Türk astronot ve uzaya giden 610. insan.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, bugün Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) çalışmasında gen ve mikroalg deneyleri yapacak. Gezeravcı, bugün uzay görevi için mikroalg yaşam destek üniteleri alanında Boğaziçi Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu'nun sorumluluğundaki "UzMAn" deneyini yapacak.
G14'e göre maaş alan bir astronot, tecrübesine göre yılda 95 bin 973 - 124 bin 764 dolar arası kazanıyor. G14'e mensup bir astronot ayda 10 bin 397 dolar maaş alabiliyor. NASA'da yönetici pozisyonunda olan astronotlar ise G15 tablosuna göre yılda 146 bin 767 dolara kazar maaş alabiliyor.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı kapsülden 17:28'de çıkış yaptı. Türkiye'nin ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayan astronot Alper Gezeravcı Dünya'ya dönüş yaptı. Alper Gezeravcı, 48 saat önce Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılmıştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Ax-3 mürettebatıyla 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na hareket edeceğini bildirdi. Uçuş maliyetini Space.com açıkladı: “Koltuk başına 55 milyon dolar alınacak.”
İlk Türk astronotun uzay yolculuğu için geri sayım sürüyor
"TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından geliştirilen UYNA deneyiyle yüksek sıcaklıklara dayanıklı, yüksek mukavemetli alaşımların üretilmesi çalışması, KIBO modülünde bulunan ELF kullanılarak gerçekleştirilecek.
NASA'dan Jasmin Moghbeli'nin liderliğindeki yeni ekipte, Avrupa Uzay Ajansından (ESA) Danimarkalı Andreas Mogensen, Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansından (JAXA) Satoshi Furukawa ve Rusya Federal Uzay Ajansından (Roskosmos) kozmonot Konstantin Borisov yer aldı.
İkinci Türk astronot Tuva Cihangir Atasever'in uzaya gideceği tarih şimdiden merak edilmeye başladı. TUA Başkanı Kıraç, Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Dünya'ya iniş yolculuğunu değerlendirirken, ikinci astronot olan Tuva Cihangir Atasever'in de uzaya gideceği tarihi açıkladı.
Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı | Euronews.
İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, 1979'da Mersin'in Silifke ilçesinde doğdu. Babasının mesleği nedeniyle büyürken Türkiye'nin farklı illerinde yaşadı. Axiom Space'in internet sitesinde yer alan bilgiye göre Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı.
Adaylar arasından 30'u Ankara'ya çağrıldı. Adayların seçilmesinde mühendislik, fizik, tıp ve astronomi alanlarında gösterdikleri faaliyetlerin yanı sıra yaptıkları sporlar da belirleyici oldu. Gerekli şartları sağlayan adaylar Ankara'da tıbbi ve psikolojik testlerden geçirildi. Seçilen astronotlar ne zaman ilan edildi?
Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzaya gönderilecek. Fırlatma töreni birçok ilden izlenebilecek. Peki, ilk Türk Astronot'un (Alper Gezeravcı) uzay yolculuğu saat kaçta, nasıl izlenecek?
Ay'a ulaşan toplam insan sayısı 24 iken, bunlardan 12'si Ay'ın yüzeyine indi. İlk insanlı Ay görevi olan Apollo 7 uçuşu 1968 yılında yapıldı. Ay'a insanlı ilk iniş ise Apollo 11 göreviyle 1969'da gerçekleştirildi. Ay'a ulaşan son insanlı uzay görevi ise 1972 yılında gerçekleştirilen Apollo 17 oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri