Özbekistan Devlet Başkanı Shavkat Mirziyoyev tarafından "Özbekistan Cumhuriyeti'ndeki turizmin hızlandırılması için ek önlemler alınması" kararıyla Türkiye'nin de dâhil olduğu 109 ülke vatandaşı Özbekistan'da gayrimenkul satın aldığında oturma izni alabilecek.
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
Oturum izin belgeleri, ikamet adreslerine gönderilmektedir. Oturum izni başvuru ve uzatma başvuruları e-ikamet üzerinden yapılır. İlk defa oturum iznine başvuran Özbekistan vatandaşlarının sistem tarafından kendilerine verilen randevu gün ve saatinde bulunduğu ildeki İl Göç İdaresinde bulunması gerekmektedir.
Özbekistan Vatandaşı İçin Kısa Süreli İkamet
Kısa dönem ikametler, en fazla 2 yıllık düzenlenmektedir. Dolayısıyla uzatma süreleri de 2 yılı geçmemektedir. Fakat istisnai durumlar ile kast edilen yatırımcı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına en fazla 5'er yıl düzenlenebilmektedir.
Buna göre Hindistan'ın Keral eyaletindeki Kettay kentine bağlı “Moskova” köyü, dünyada konut fiytlarının en ucuz olduğu “Moskova” olarak belirlendi. Burada 150 bin rupiye (yaklaşık 75 bin ruble) bir köy evi satın almak mümkün.
İlgili 36 soru bulundu
Özbekistan Türk vatandaşlarına seyahatlerinde 30 günü aşmamak koşuluyla vize muafiyeti uyguladığını bildirdi. Özbekistan Türkiyenin de aralarında bulunduğu 7 ülkenin vatandaşlarına 30 günlük vize muafiyeti tanıdığını açıkladı. Bu sayede Türk vatandaşları vize almadan 30 gün boyunca Özbekistana seyahat edebilecekler.
Yalnızca diplomatik ve umumi pasaport hamili Özbekistan vatandaşları vizeden muaftır. Ülkeye her girişinde 30 günden fazla kalmayacak olan Özbekistan vatandaşları, 180 gün içerisinde toplamda 90 güne kadar vizesiz olarak seyahat edebilmektedir.
Özbekistan vizesi kalktı mı? Özbekistan vize uygulamalarında değişiklik yaptığını bildirmiştir. T.C. Umuma Mahsus (bordo), hususi ve hizmet pasaportu sahibi olanlar 3 Şubat 2021'de imzalanan yeni kararnameye göre Özbekistan'a 30 günü aşmamak koşuluyla vizesiz seyahat edebilecekler.
Türkiye'den Özbekistan'a hava yolu, demir yolu veya kara yolu ile gidebilirsiniz. En çok tercih edilen seçenek olan hava yolu ile İstanbul'dan Taşkent, Semerkant ve Fergana şehirlerine Türk Hava Yollar, Lufthansa ve Uzbekistan Airways gibi havayolları ile direkt veya aktarmalı olarak rahatça ulaşabilirsiniz.
Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir Özbekistan vatandaşı, kendi Devleti çift vatandaşlığı kabul ediyorsa, T.C. Vatandaşlık Kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir.
Özbekistan yasalarına göre çifte vatandaşlık söz konusu değildir, eski vatandaşlık zorunlu olarak reddedilmelidir. En az 5 yıl süre Özbekistan'da konaklama zorunluluğu vardır. Öncelikle çalışma izni üzerinden oturum izni alınması gerekmektedir.
Özbekistan Çalışma Vizesi: Anılan ülkede çalışma iznine sahip olmak için, Özbekistan Çalışma Bakanlığı birimine başvuru yapılması zorunludur. İzni alabilmek için çeşitli belgeler istenmektedir. Onaylanan izinler, 6 ay ya da 1 yıl süre için verilmektedir.
En az 400 bin dolar değerinde bir gayrimenkulü satın alarak bunun 3 yıl boyunca satılmayacağını tapu kaydına şerh vererek taahhüt eden yabancının Türk vatandaşlığını kazanmasına “400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığının kazanılması” denir.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.
Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 1.500 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
Özbekistan Cumhuriyeti, umumi, hususi ve hizmet tipi pasaportlardan 30 günden fazla sürecek seyahat programları için vize istemektedir. Vize istemediği tek pasaport çeşidi diplomatik pasaporttur. Diplomatik pasaportu bulunmayan tüm pasaport sahipleri vize başvurusunda bulunmak durumundadır.
Özbekistan'de altının şu anki ons fiyatı 23.489.528,89 Özbekistan somu. Altının gram fiyatı 755.205,89 Özbekistan somu. Altının bugün en yüksek fiyatı 23.516.959,85 Özbekistan somu, en düşük fiyatı ise 23.489.528,89 Özbekistan somu.
Ülkenin para birimi olan Özbekistan Somu, Türkiye'de değeri en düşük para birimleri arasında. 100 Özbekistan somu 9 kuruş. Güney komşumuz olan Irak, önemli petrol rezervlerine sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri