Uzman doktor/uzman tabip, “uzman” unvanına sahip olmak için Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) girmektedir. Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı başarıyla tamamlayan doktorlar dermatoloji, plastik cerrahi ve ortopedi gibi daha birçok alanda uzmanlık yapabilmektedir.
Akademik kariyer seçmek isteyen uzman ya da yan dal uzmanı olan doktorlar, ilgili kurumun kadro koşullarını sağladıkları durumda, üniversitelerde ya da kamuya ait eğitim araştırma hastanelerinde öğretim görevlisi / öğretim üyesi olarak kariyerlerine devam edebilirler.
Uzman hekim; herhangi bir tıp dalında normal tıp eğitiminin üzerine eğitim görme ve bu daldaki sınavları tamamlayanlara verilen ünvandır.
Uzman Doktor olmak için, üniversitelerin altı yıllık eğitim veren Tıp Fakültelerinden mezun olmak gerekir. Lisans eğitiminin ardından Tıpta Uzmanlık Sınavına girmek ve ilgili uzmanlık alanında eğitim almak şarttır.
İş imkanları bakımından uzman doktorlar hiç bir zaman için boş kalmazlar. Genel olarak bu kişiler polikliniklerde, özel hastanelerde, özel sağlık kuruluşlarında, özel şirketlerde ve devlet hastanelerinde tanı ve tedavi amacı ile hasta olan kişileri iyileştirmek için çalışırlar.
İlgili 24 soru bulundu
Uzman Doktor Kaç Yıl Okur? Uzman doktor olmak için üniversitede 6 yıl eğitim alınmalıdır. Uzmanlık eğitimi ise 4 yıl sürmektedir.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
Uzman doktorlar 4 ile 5 yıl arasında uzmanlık süresi geçirirken, operatör doktorlar için bu süre 4 ile 6 yıl arasındadır. Uzman doktorun ameliyat yetkisi yoktur. Fakat operatör doktorun ameliyat yetkisi bulunur. Operatör doktor cerrahi bilimlerle, uzman doktor ise dahili bilimlerle ilgilenir.
Doktora eğitimi aslında bilimsel çalışmaların yapıl- dığı, daha çok teorik bir eğitimdir. Uzmanlık eğitimi ise uzmanlık dalının gerektirdiği bütün teorik ve pra- tik uygulamaları kapsayan bir eğitimdir. Şu anda biz fakültelerimizde doktora eğitimi adı altında uzmanlık eğitimi veriyoruz.
Bu şartları taşıyan kişiler öncelikle doçentlik ünvanını almalıdır eğer doçent unvanına sahipse veya üniversitede en az 2 sene profesör ünvanı ile görev yapmışsa profesör alımlarına başvuru yapmaya hak kazanır ve yapabilir. Başvuru süreci olumlu sonuçlanan kişiler profesör olarak adlandırılır ve görev yapar.
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır.
Uzman doktor: Tıp fakültesi mezunu olup, TUS'ta başarılı olması kaydıyla, seçtiği bölüme göre 4-6 yıllık doktora eğitimini tamamladıktan sonra uzman doktor olunur. "Uzm. Dr." kısaltması ile anılır.
Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanan Sağlık İstatistikleri Yıllığı'nın 2020 verilerine göre, Türkiye'de 88 bin 127'si uzman olmak üzere 171 bin 259 doktor var.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Kurumunuzun www.ssk.gov.trisimli web sitesinde yayımlanan "Sosyal Güvenlik Kurumu Özel SağlıkKurumundan/Kuruluşundan Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi"'ne göre, ilgili uzman hekimin 65 yaşını doldurmamışolması şartı aranmaktadır.
Türkiye'de genel cerrahi uzmanlığı, 6 yıl süren Tıp Fakültesi eğitiminin ardından alınan 5 senelik uzmanlık eğitimiyle toplam 11 yıldır.
Tıpta uzmanlık eğitimi ise tıbbın klinik dallarında yapılan ve bir konuda uzmanlaşma ile sonuçlanan dört veya beş yıllık bir süreçtir. Bu eğitimi tamamlayanlar uzman doktor/operatör doktor unvanını alırlar.
Pratisyen Hekim Ne Demek? Pratisyen hekim, hasta kontrolleri yapmak, hastalıkları teşhis etmek, ön tanı koymak ve gerektiği takdirde hastayı uzman doktora yönlendirmekle sorumludur.
Böylece, tıp fakültesinden mezun olurken aynı zamanda bir bilim alanında doktora derecesi alarak tıp doktorluğunun yanında bilim doktorluğu unvanını da kazanmış olacaklardır.
Operatör doktor, hasta vücut fonksiyonunu, görünüşünü veya yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla ameliyat yapan tıp uzmanıdır.
Katılımcılarımızın %14'ü 55-64 yaş aralığındayken %2'si 65 yaş ve üstü yaş grubunda bulunuyor. Sağlık Bakanlığı'nın 2019 yılı verilerine göre Türkiye'de %53'ü uzman, %29'u pratisyen ve %18'i asistan hekim olmak üzere toplam 160.810 hekim görev yapıyor.
İyi bir genel cerrahi uzmanı olmak için üniversitede Tıp Bölümü okunmalı ve Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimi alınmalıdır. Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimi almak için ise Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) girilmesi gerekir. Ayrıca bu mesleği yapabilmek için 5 yıl asistanlık yapmak ve bitirme tezini yazmak da şarttır.
Tıp alanında en yüksek maaşı cerrahlar alırlar. 2023 verilerine göre en düşük cerrah maaşı yaklaşık 18.850 TL'dir. Cerrah maaşları özel sektörde 80.000 TL'ye ve ek ödeneklerle gerçekleşebilir.
eleman.net verilerine göre, Beyin Cerrahı 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Beyin Cerrahı , Ocak 2023 yılında ortalama 96.800 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 59.488 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Türkiye'de cerrahların ortalama maaşı, yaklaşık olarak 85.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri