Evde telefon kullanımı yıldırım çekmez. Tabi, kablo ile prize bağlı olmaması gerekir. Gök gürlerken (şimşek çakarken) telefon şarja takılır mı? Gök gürüldeme, şimşek çakma ya da yıldırım düşmesi sırasında prize takılı herhangi bir nesne olmamalıdır.
'Telefon yıldırım çekmez'
Dr.
Gök gürültüsü, şimşek, yıldırım gibi şiddetli hava olaylarının teknolojik ürünleri etkilediği, telefon, bilgisayar, TV kullanımının hemen bırakılması gerektiği söylenir, öneriler bu yöndedir ancak Xiaomi'ye göre, bu hava olayları gerçekleştiğinde telefonu kullanmanın hiçbir sorunu yok.
Yağmur yağarken bile otomobilinizi prize takma konusunda endişelenmenize gerek yok. Şarj bağlantıları, sadece priz ile otomobil arasındaki temas tamamen güvenli olduğunda ve su algılanmadığında elektriği iletecek şekilde tasarlandı.
Sağanak yağışlı ve gök gürültülü havada dışarıdaysanız yıldırımdan korunmak için, bayrak, telefon ve posta direkleri gibi kendi başlarına duran; uzun ve sivri nesnelerden uzak durun. Çünkü bu tür cisimlere yıldırım düşme riski daha fazla.
İlgili 24 soru bulundu
Telefonların yıldırım çekme riski düşük olsa da, şimşek çakarken telefonla oynamak veya telefonu şarj etmek gibi eylemlerden kaçınılmalıdır.
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Farklı zamanlarda çakan şimşekler, değişik renklerde olur. Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
Akıllı telefonlar ve bataryaları konusunda birçok farklı düşünce mevcut. Telefonu şarj ederken kullanmak ya da geceleri şarja takmak konusunda birçok kez uyarı alsanız da artık yeni nesil telefonlar bu tür durumlar göz önünde bulunduğu için tasarlandığı için herhangi bir tehlike oluşturmuyor.
Telefon Yüzde Kaçta Şarj Edilmeli? Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Pencere ve kapıları kapat, yıldırım sizi açık pencereden girerek de çarpabilir.
Gök gürlediği zaman, güvenli bir binanın içine gitmeyi unutmayın. Oraj anında dışarıda emniyetli yer yoktur. Dışarıda iseniz ve gök gürültüsünü işitirseniz, yıldırım riskini azaltmak için tek yol, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde, sağlam bir binanın ya da sağlam bir arabanın içine girmektir.
Gök gürlemesinin işitilmesiyle yapılacak en iyi tedbirin güvenli bir binaya girilmek olduğuna dikkat çeken meteoroloji uzmanları, "Su boruları elektriği iletir. Banyo ya da duş almayın.
Yıldırım çarpmasında metal iletkenlerin hedef olması mümkündür. İçerisinde metal olan ve elektromanyetik özellik taşıyan cep telefonları da bunlardandır.
'Arabaya yıldırım düşer mi' sorusunun cevabı, evet arabaya yıldırım düşebilir. Ancak yıldırım düşme olasılığı oldukça düşüktür.
elektrikte meydana gelen dalgalanmalar elektronik aletleti çok rahatlıkla bozar. gök gürüldeyince yıldırım düşüyor demektir. buda yeryüzüne yüklü bir elektrik akımı geldiğini gösterir.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Şarj etmek için de şarjınızın çok azalmasını beklemenize gerek yok. 40-60-70 gibi seviyelerde gördüğünüzde sık sık şarj edebilirsiniz. 80 üstündeyken tekrar şarja takmayın.
Özellikle telefon, bilgisayar, beyaz eşya ve mutfak aletlerinin kullanılmaması gerekir. Şimşek çakarken evde ne yapmalıyız? Özellikle cam kenarlarından uzak durulmalı çünkü çevrede ağaçlar varsa yıldırımın eve sekmesine neden olabilmektedir.
Tedavi. En bilindik tedavi, gök gürültüsüne maruz bırakılmak ve vücudun ona karşı bağışıklık geliştirmesini beklemektir. Diğer bir deyişle korkuların üstüne gitmektir. Bilişsel davranışçı terapi, astrafobiyi çözmek için yaygın kullanılan bir terapidir.
Ayrıca TV anteni her halükarda paratoner etkisi yapabilir ama TV açıksa daha aktif bir elektirk alan oluşturacağı için daha iyi bir paratonere dönüşebilir bu da "yıldırım düşmesine" sebep olabilir.
Genellikle yüksek bölgelere yıldırım düşer. Gökdelenlerin tepesinde önlem için paratoner diye bir araç vardır paratoner elektriği alır aldığı gibi binanın en aşağılarına toprağa iletir. Toprak nötr olduğu için elektrik boşa gider yani kimseye bir şey olmaz. Ayrıca, evlere de yıldırım düşebilir.
Dünyada, her saniye ortalama olarak 100 adet, bir günde ise 8 milyon adet yıldırım oluşmaktadır.
Altın Olan Yere Yıldırım Düşer
Biliyoruzki yüksek yerlerdeki metaller yıldırımı çeker. Tepe noktadaki altın kütlesine şimdiye kadar kaç defa yıldırım düştü bilinmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri