Üzmek, üzülmek, üzüntü gibi kelimelerin etimolojik kökeni, Eski Türkçede kırmak, koparmak anlamına gelen “üz-“ fiil kökünden gelmektedir.
üzüm - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe üzüm “üzüm (tanesi)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üz- “koparmak” fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.
sıkıntı - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi sık- fiilinden Türkiye Türkçesi +(In)tI ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için sık- maddesine bakınız. sıkındı: Succus qui exprimitur [sıkılarak çıkarılan meyve suyu, usare].
Oğuz ve Kıpçak lehçelerinde "bilmek" anlamına gelen fiilin, "konuşmak" anlamına gelen Eski Türkçe tanu- fiilinden erken bir tarihte ayrıştığı anlaşılıyor. İkinci fiil Türkiye Türkçesi normal olan /t/ > /d/ değişimiyle danış- fiilinde varlığını sürdürür. Tanık ("konuşan") sözcüğü ilkinin değil ikincisinin türevidir.
sınav - Nişanyan Sözlük. Tatarca sınav “imtihan” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Türkçe sına- “denemek, imtihan etmek” fiilinden Yeni Türkçe +Av ekiyle türetilmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
“ansızın zf. (Eski Türkçe angsız<*ang “anlayış”+sız> añsız'dan araç hali ekiyle añsız+ı+n)2 Beklenmedik bir zamanda, hatırda yokken, birdenbire, ânî: Ansızın uzak- taki Türk kulelerinden atılan işaret topları işitildi.
Bu tür kelimelerin en tipik örneği, Türkiye Türkçesindeki karanlık kelimesidir. Bu kelimenin anlamı dikkate alındığında kara “siyah” kelimesinden türediği; sondaki ekin de “isimden isim yapma eki” -lık olduğu açıkça görülmektedir.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için uyu- maddesine bakınız. uykuluk: Kuzunun gırtlağında bir irice bez.
Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Türkçeye Fransızca telephone'den geçmiştir.
i. (< dilek+çe) yeni. Bir dileği bildirmek üzere resmî makamlara verilen yazı, istidâ, arzuhal, arîza.
acı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe āçıġ “1. acı tad, 2. ağrı, sancı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe āçı- “acımak” fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
“Düşünme” kelimesinin Eski Türkçede kökü “durma, durak, dinlenme, uyku, hayal, rüya” gibi anlamlara gelen tǖş kelimesidir. “Tüşemek” ise “tüşe” kökünden gelip “duraklamak, rüya görmek” anlamına gelir. “İnmek, konmak ve durmak” anlamına gelen “düşmek” de aynı kökten gelir.
Eski Türkçe kon- fiilinden Türkiye Türkçesi +Iş- ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kon- maddesine bakınız.
izin - Nişanyan Sözlük. Arapça Aḏn kökünden gelen iḏn إذن “kulak verme, bir dileği kabul etme” sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türkçe kün “güneş, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir.
herkes - Nişanyan Sözlük. Farsça har هر “her” ve Farsça ve Orta Farsça kas کس “kişi, kimse” sözcüklerinin bileşiğidir. Bu sözcük Eski Farsça kaşçī “herhangi biri, bir kimse” sözcüğü ile eş kökenlidir.
İnternet, İnter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor. İnternet tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dâhilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı olarak nitelendirilir.
Etimoloji. 1985 yılında kullanılmaya başlayan İngilizce internet kelimesi, "kendi aralarında bağlantılı ağlar" anlamına gelen Interconnected Networks teriminin kısaltmasıdır. Ön ek olan inter-, İngilizcede arasında ve karşılıklı anlamlarına gelir. Net kelimesi ise ağ anlamına gelir.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
bu kokunun nedeni gece boyunca vucudun - derinin pek cok yerinin hava almamasidir. aslinda algilanan derinin oz kokusudur. ama uyunulan yerin, odanin havadarligi ve agiz-nefes kokusu da buna etki eder. uyandiktan en fazla 5 dakika sonra ya gecer, ya da burun alisir.
akşam - Nişanyan Sözlük. Soğdca χşām “akşam, akşam yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca χşapn veya xşaf- “gece” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śyāma श्याम “kara, karanlık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
gündüz - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe küntüz “öğle vakti, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kün “gün” ve Eski Türkçe tüz “düz” sözcüğünlerinin bileşiği olabilir; ancak bu kesin değildir.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
Başka bir ifadeyle, yıldız, yıldırım, ışık, alev, yalın ve yalım ke limeleri «parlamak, aydınlatmak, ışık saçmak» gibi temel anlamı olan bir *ya- kökünden türemiştir.
Türkiye Türkçesi saġ sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lIk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için sağ maddesine bakınız. ˁāfiya [Ar.]: savluk; Türkmenler buna sağlık derler. Türkiye Türkçesi sal- “göndermek, sarkıtmak” fiilinden Türkiye Türkçesi +Uk ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri