2013 yılı verilerine göre il genelinde 126.908 hektar alanda orman arazileri görülmektedir. Orman arazilerinin büyük bölümü bozuk baltalıklardan oluşmaktadır. Mardin ilindeki mera arazileri insan faaliyetleri nedeniyle azalmaktadır. 2011 yılı verilerine göre ilde, çayır ve meraların kapladığı alan 115.447 hektardır.
Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından pilot il seçilen Mardin'de "millet ormanı" için merkez Artuklu ilçesindeki Saraçoğlu ve Diyarbakır Kapı mahalleri arasındaki 45 bin 89 hektarlık alan belirlendi. Başlatılan çalışmalar kapsamında millet ormanının yaklaşık 15 bin hektarlık ilk etabı tamamlandı.
1517 yılında Mardin ve yöresi Osmanlı topraklarına katılmış, bir sancak durumunda Diyarbakır Beylerbeyliği'ne bağlanmıştır. 1518'de Mardin Sancağı, Merkez kazası ile Savur ve Nusaybin nahiyelerinden oluşmaktaydı. Mardin, uzun müddet Diyarbakır-Bağdat ile Musul'un Sancağı durumunda kalmıştır.
Etimoloji. Mardin adı Arapça kaynaklarda Mâridîn, Süryanice kaynaklarda Marde olarak geçmektedir.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye'de en az ormanlık alan ise Iğdır'da. Bu ilde sadece 161 hektar orman bulunuyor. Iğdır'ı sırasıyla Ağrı (5,9 bin), Nevşehir (11 bin), Şanlıurfa (14,8 bin), Aksaray (23 bin), Kilis (27 bin), Bayburt (29,7 bin), Ardahan (30,7 bin), Kars (34 bin) ve Kırşehir (43,6 bin) takip ediyor.
Türkiye'de en az ormanlık alana sahip olan il ise Iğdır'dır. Bu şehirde 161 hektarlık yeşil alan bulunmaktadır. Nevşehir, Şanlıurfa, Aksaray, Ağrı, Kilis, Bayburt, Ardahan, Kars ve Kırşehir'de ormanlık alanı en az olan iller arasından yer alır.
693 bin hektarlık verimli ormanlarıyla Kastamonu, Türkiye'de en fazla verimli ormana (Ha) sahip ilimizdir.
Yüz ölçümüne göre yüzde 72'si orman olan Karabük, kişi başına düşen 29 bin 426 metrekare orman alanı ile de Tunceli, ilk sırada yer alıyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü verilerine göre; 2023 yılında Türkiye'deki toplam orman alanı, 23 milyon 245 bin hektar olarak belirlendi.
Türkiye'deki toplam orman alanı, 23 milyon 245 bin hektar olarak belirlendi. Türkiye'nin 78 milyon hektarlık yüz ölçümünün yüzde 29,8'ine yükseldi. Türkiye'nin en fazla ormanına sahip kenti ise 1 milyon 177 bin 241 hektar ile Antalya oldu.
Türkiye'nin En Büyük Ormanları: Türkiye'nin En Büyük Longoz Ormanı Türkiye'nin en büyük ormanı Bursa'da bulunan Karacabey Longoz ormanıdır. Yüzölçümü yaklaşık 730 bin hektardır.
En soğuk bölge: Doğu Anadolu Bölgesi. Orman varlığı en zengin bölge: Karadeniz Bölgesi. Orman varlığı en fakir bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi.
Tanımlar: Ağaç türlerinin çeşitliliği, pozitif bir biyoçeşitlilik durum göstergesidir. Değerlendirme: 2022 yılı itibariyle toplam orman alanlarımızın 29,4%'ünü meşe, 22,85%'ini kızılçam, 17,54%'ünü karaçam oluşturmaktadır[i].
Rapora göre 2015 yılında ülkemiz, orman varlığını artıran ülkeler sıralamasında dünyada 46'ncı sırada iken 2020 yılındaki raporda 27'nci sıraya yükseldi. Aynı raporda Türkiye en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında, Avrupa'da 1'inci, Dünyada ise 6'ıncı sırada yer aldı.
İl yüzölçümünün % 87'si dağlık, % 54'ü ormanlık arazidir.
Kent Ormanı Parkı Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 5.270.000 m² genişliğindeki ormanlık bölgede çeşitli sosyal tesisler yapılarak 2005 yılında hizmete açılmıştır.
Takma adı Metuşelah olan dünyanın en yaşlı ağacı Doğu California'da Antik Bristlecone Çam Ormanı'nda bulunuyor. Ağacın 4 bin 853 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ağaç, 1957 yılında bilim insanı Edmund Schulman tarafından bulundu. Ancak ağacın tam konumu ağacı korumak için gizli tutuluyor.
Hyperion, 115.61 metrelik boyuyla dünyanın yaşayan en uzun ağacı olarak ölçülen sahil sekoyası (sequoia sempervirens) türündeki, Kuzey Kaliforniya'daki Redwood Ulusal ve Eyalet Parkı'nda bulunan ağaçtır.
Orman ve meyve ağaçlarıdır. Yaygın ola- rak görüldüğü meyve ağaçları elma, ar- mut, erik, şeftali, kiraz, vişne, kayısı, dut, nar, asma, zeytin, kestane ve ceviz, orman ağaçları ise meşe ve iğne yapraklılardır.
İç Anadolu'da orman yoktur, çünkü orman oluşması için gerekli ekolojik koşullar mevcut değil. İklim koşulları uygun değil; sıcaklık, yağış miktarı uygun değil, yazlar çok kurak.
Türkiye'deki bölgeler içinde ormanların en az alan kapladığı bölge İç Anadolu'dur. Yaklaşık 146.000 km2 lik alana sahip İç Anadolu Bölgesinde ormanlar 11.000 km2 lik bir alan kaplar.
Fosilleşmiş orman kalıntıları
Haber Merkezi – Bilim insanları İngiltere'nin Güneybatı kıyılarında bulunan falezlerde, dünyanın bilinen en eski fosilleşmiş ormanını bulduklarına inanıyor. 390 milyon yıllık fosilleşmiş orman, Somerset bölgesinde bulunan Minehead'deki kumtaşından oluşan yüksek rakımlı falezlerde bulundu.
Yarısından fazlası orman olan iller
Karabük yüzde 72, Muğla yüzde 68, Kastamonu yüzde 66, Bolu yüzde 65, Sinop ve Bartın yüzde 64, Yalova yüzde 60, Antalya, Artvin, Bilecik ve Kütahya yüzde 57, Zonguldak yüzde 56, Mersin yüzde 53, Düzce yüzde 52.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri