Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir.
-Verime Geçmiş Bir Üzüm Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir: Üzüm fidanı tarlada ağaç başı 20-30 kg meyve verebilir. Saksıda bu verim düşecektir.
Kırmızı Frenküzümleri dikimden 4 yıl, Siyah Frenküzümleri ise 4-5 yıl sonra tam verime geçmektedirler. İyi bir bakımla ömürleri 12-15, hatta 20 yıla kadar çıkabilmektedir.
Üzüm fidanlarının meyve verme yılı çeşidine ve bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Özenli bir şekilde dikimi ve bakımı yapılmış 1 yaşlı üzüm fidanı dikildikten 2 yıl sonra meyve vermeye başlar tam verime ise 5 yıl sonra oturmaktadır.
Frenk üzüm ağacı her bitki gibi suyu sever ve nemli topraklarda daha verimli yetişir. Fidanın sulanması bulunduğu konum ve toprak yapısına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 10-15 günde bir defa sulanması yeterli olacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
üzerindeki günlük sıcaklıkların toplamıdır. Yağış : Asma bitkisi yıl içerisinde 500-600 mm yağış alan yerlerde sulama yapmadan yetiştirilebilmektedir. Yıllık yağışın 300 mm'nin altına düştüğü bölgelerde sulama yapmak gereklidir.
Asmanın büyüme mevsimi boyunca toplam 500-1200 mm arasında suya ihtiyacı vardır.
Asma topraktaki nem eksikliğine oldukça dayanıklı bir bitkidir. Asmanın Farklı Gelişme Safhalardaki Su İhtiyacı: Asma topraktaki nem eksikliğine oldukça dayanıklı bir bitkidir. Ancak etkili kök derinliğindeki kullanılabilir su tutma kapasitesinin % 35-45'i tüketildikten sonra su stresine girmektedir.
Asma optimum koşullarda 100 yıldan fazla yaşayabilse de ekonomik ömrü 25-30 yıldır. Asma diğer meyve türleri gibi büyüme dönemi sonunda tepe tomurcuğu oluşturarak büyümeyi durdurmaz. İyi bir ilkbahar uyanması için yeterli bir kış dinlenmesine ihtiyaç vardır.
Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir.
Özellikle böbrek taşı hastalarının yakından tanıdığı, Türkiye'nin farklı bölgelerinde "gilabolu, gilaboru, giraboru, kirabolu, frenk üzümü" gibi çeşitli isimlerle anılan gilaburu, içeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak da anılıyor.
Goji berry fidanı ortalama olarak 3 yılda verime oturmaktadır. Eğer ki fidanınız susuz bir arazide ise bu süre uzayabilmektedir. 3 yaşından sonra her yıl gerekli bakımları yapılan fidanlar zaman içerisinde verimini arttırarak üreticiye güzel kazançlar sağlamaktadır.
-Satın aldığınız Kırmızı Frenk Üzüm Fidanı 3 yaşlarındadır. Frenk Üzüm Fidanı geneli 2 yaşından itibaren meyve vermeye başlarlar.
Üzüm Fidanı Dikimi: Sonbaharda krizma yapılmış arazi ilkbaharda düzeltildikten sonra, hayvan veya makina gücü ile işlenebilecek aralık ve uzunlukta çukurlar açılır. Bölgemiz iklimi sıcak olduğundan güneş zararlarını azaltmak için sıralamanın doğu-batı yönünde yapılması, meyilli arazilerde dik olması gerekir.
Genel bir kural olarak, şaraplık çeşitler ekimden yaklaşık 7-8 yıl sonra olgunlaşır ve iyi bir verim verirler. Öte yandan ise, günümüzün sofralık üzüm çeşitleri ekim işleminden iki yıl sonra maksimum verim verebilirler.
Sıra aralarında hava akımını sağlamak için sıralar hâkim rüzgâra paralel olmalıdır. Yukarıda belirtilen faktörler dikkate alınarak sıra arası 2-3 m; sıra üzeri de 1,5-2,5 m olmalıdır. Ancak son yıllarda şaraplık üzümlerde uygulanan sık dikimlerde sıra üzeri mesafeler 1 m'ye kadar düşmüştür.
Üzüm, ilkbahar ve sonbahar donlarından zarar görüyor. Ayrıca, güneşi seven bitkilerden olan üzümlerin gelişme dönemi boyunca en az 1250-1300 saat güneşlenmesi gerekiyor.
Üzüm Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Üzüm fidanı dikimi, çoğunlukla Kasım ayını 1. ile 2. haftasında yapılmaya başlanmakta olup, bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar sürmektedir.
Üzümlerin olgunlaşabilmesi için yıllık sıcaklık toplamının 900 gün-dereceden az olmaması gerekir. Orta olum çeşitler : 1300 – 1700 gün-derece Son turfanda çeşitler : 1700 gün-dereceden daha fazladır. Vitis vinifera'lar kışın -15°C'e kadar soğuklara dayanabilmektedir.
Tesis gübrelemesinde asmanın kök sistemini iyi geliştiren fosfor ve bunun yanında potasyumlu gübreler esas alınmaktadır. Toprak çok kumsal bünyeye sahip ise yıkanmadan dolayı yeterli düzeyde magnezyum bulunamayacağı için magnezyumlu gübrelerin de tesis gübresinde kullanılması gerekebilir.
Genellikle kıvrımlı, tırmanıcı ve sarılıcı bir yapıya sahiptir. Yapılacak destekleme sistemine göre asma gövdesi, 15 – 200 cm arasında uzayabilir. Asma gövdesinin ve ana kollarının üzerinde, kalın ve mantarımsı yapıda ölü bir kabuk tabakası vardır.
Sofralık üretimde bayrak olarak nitelendirilen uzun çubuk üzerinde 10-11 göz bırakılırken kurutmalıkta 14-15 göze kadar çıkabiliyor, bırakılan bayrak sayısı ise asmanın gelişme durumuna göre altı yedi arasında değişirken her bayrağa iki üç gözle bir yedek bırakmanın da unutulmaması gerekiyor.
Örtünün genel amacı omca üzerindeki salkımları yağışlardan korumaktır.
En sevilen meyvelerden olan üzümün mevsimi yaz aylarıdır. Fakat üzümün cinsine göre pazara sunulması farklılık gösterir. Genel olarak üzümün ağustos ile kasım ayları arasında hasat edildiğini bilmek gerekir.
Budama ne zaman yapılmalıdır? Budama yaprakların tamamen döküldüğü, yıllık sürgünlerin tamamının kahverengileştiği ve odunlaştığı dönemden gözlerin uyanmasına 15 gün kalana kadar olan dinlenme (uyku) döneminde yapılır. Erken budanan asmada gözler erken uyanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri