Üzüm üzüme baka baka kararır atasözü, birlikte vakit geçirilen kişilerin, insanın hem karakterini hem de davranışlarını etkilediği anlamına gelir. Bu kişiler arkadaşlar, yakın akrabalar ve komşular olabilir. Birlikte vakit geçirilen kişiler, zamanla birbirlerinin huylarını ve alışkanlıklarını edinirler.
Meyvelerin birbirlerinin 'kokularını' alarak olgunlaştığı sonucuna varmıştır. Buradan hareketle üzüm meyvelerinin birbirlerine baka baka değil de; birbirlerini koklaya koklaya karardıkları (olgunlaştıkları ya da yaşlandıkları) bilgisi çıkarılabilir.
↬“Üzüm üzüme baka baka kararır.” atasözünün anlamı: Her zaman birlikte olan kişiler birbirlerinin huyunu alır, birbirlerini etkilerler.
Bu sebeple davranışçı öğrenme kuramı için “U-T kuramı” ifadesi de kullanılır.
Cevap: Merhabalar, "Üzüm üzüme baka baka kararır." atasözü ile aynı anlama gelen atasözü⇒"Körle yatan şaşı kalkar." olması gerekir.Yani cevabımız⇒C şıkkıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Üzüm üzüme baka baka kararır.
Üzümünü ye bağını sorma atasözü Türkçe içerisinde en yaygın kullanılan ve değerli atasözleri içerisinde gelmektedir. Anlamı ise bazen birtakım ürünlerden ya da nimetlerden sorgulamadan yararlanmak gerekir. Bunu her zaman araştırmak ve öğrenmeye çalışmak iyi değildir.
Davranışçı yaklaşım; bireylerdeki davranışların gözlemlenmesi ve bu davranışları önemseyen bir yaklaşımdır. Bunun yanı sıra bu davranışlarla ilgilenen psikolojik yaklaşım olarak da tanımlanabilir. Bu yaklaşım adına bütün davranışların etkileşim ve çevre yolu ile öğrenildiği desteklenmektedir.
Şartsız Tepki: Organizmanın şartsız uyarıcıya karşı göstermiş olduğu ve doğuştan getirdiği tepkidir. Deneyde köpeğin salya akılması bu türden bir tepkidir.
Davranışçılar, “öğrenme” teriminden ziyade “koşullanma” terimini kullanırlar. Organizma çevreden gelen uyarıcılara tepki göstererek öğrenir. Öğrenme, anlaşılabilir ve açıklanabilir. O nedenle de organizmanın (kara kutu) içinde olanlarla değil, dışa yansıyan hareketleriyle ilgilenilmelidir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
İyilik Eden İyilik Bulur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Çevresi tarafından iyi olarak bilinen ve tanıdığı tanımadığı herkese iyilik yapma çabasında olan bir kişi günü geldiğinde mutlaka iyiliklerle karşılaşacaktır. Kısacası bu sözün manası iyilik yapan insanlar karşılığını da yine iyilik olarak alırlar.
Arkadaşını Söyle, Kim Olduğunu Söyleyeyim Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi kendisine uygun kimselerle arkadaşlık kuracağı için arkadaşını tanıdığımızda o kişinin de kimliğini öğrenmiş oluruz.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
Pavlov, köpeğe uyguladığı deney sonucunda, köpeğin doğal uyaranların dışında zil, lamba gibi uyaranlara da tepki verip, salgı salgılama durumunu inceledi. Normal şartlarda et gören köpeğin salya salgılaması bir şart gerektirmeyen doğal bir durum olduğu için bu tepkiye şartsız tepki denir.
Gölgelendirme, üç boyutlu modelleme (üç boyutlu bilgisayar grafiği alanında) ya da resimlemede (görsel sanatlar alanında) karanlık seviyesinin değiştirilerek derinlik algısının yaratılmasıdır.
Dolaylı Ceza : Modelin olumsuz davranışlarının cezalandırılması, gözlem yapanların benzer davranışlarda bulunma eğilimlerinin azalması veya ortadan kalkmasıdır.
Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir. Olumsuz pekiştireçler genellikle hoş değildir ve birey, istenmeyen durumdan kurtulmak/kaçınmak için istendik davranışı yapma eğilimi içerisine girer. Organizmaya rahatsızlık veren uyarıcılardan oluşur.
Radikal davranışçılık: Psikoloji biliminin zihin,bilinç ve bilincin içeriklerini değil, uyarıcı ile davranış arasındaki ilişkileri incelemesi gerektiğini değil, uyarıcı ile davranış arasındaki ilişkileri incelenmesi gerektiğini savunan ekol.
Davranışçı kuram gözlenebilir ve aynı zamanda da ölçülebilir olan davranışları inceleyen bir kuramdır. Öğrenmenin uyarıcı ve davranış arasındaki bağı kurarak gelişmesini ve pekişmesini sağlamak ve davranışı değiştirmek üzerine olan bir kuramdır.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
SOĞANIN ACISINI YİYEN BİLMEZ, DOĞRAYAN BİLİR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Bir iş yapılırken ne kadar güçlük çekildiğini, o işi başarmış olan bilir; başarılmış olan bu işten yararlanan bilmez.
Sakınan / Sakınılan Göze Çöp Batar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Değer verilen ve gözü gibi bakılan bazı şeyler inadına zarar görür. Özellikle çok fazla korunan insanlar ya da pek çok eşya daha fazla zarara uğrayabilmektedir. Bu anlam üzerinden kullanılan en güzel atasözleri içerisinde yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri