Mavi kontrol lambası uzun farın açık olduğunu gösterir.
Far sembollü mavi gösterge lambası size uzun huzmeli farların açık olduğunu gösterir. Buna ek olarak, anahtar konumundan uzun huzmeli farların açık olup olmadığını görmeden de hissedebilirsiniz. Yeşil gösterge ışığı uzun huzmeli far değil, kısa huzmeli far içindir.
Yorum Yap. Gösterge paneline bir bakış ile araç sürücüsü sarı uyarı ışığından, arka sis lambasının açık olup olmadığını anlayabilir. Karayolu Trafik İzin Yönetmeliğine göre, gösterge ışığı doğrudan görüş alanında olmalıdır.
Otomobilin arka kısmında geri vites lambası bulunuyor. Türlerine göre gündüz farı, gizli far, LED lamba, ampül, sis lambası, metal halide lamba, halojen lamba, ksenon ark lambası, yüksek yoğunluklu deşarj lambası, parabolik alüminize reflektör, trafikatör bulunuyor.
Arabanızın genellikle sol tarafında bir far açma paleti bulunur. Kısa farlar, uzun farlar, sis lambaları, araç içi aydınlatmanın bulunduğu bu alanda farları açınız. Uzun farlar sinyal kolunu ileri doğru ittiğinizde otomatik açılır ve sürekli olarak öyle kalır.
İlgili 41 soru bulundu
Uzun farların yandığını bildiren göstergedir. Araçta uzun farlar 100 metreyi aydınlatır. Uzun farlar yakıldığında gösterge panelinde mavi renk lamba yanar.
2022 yılı için belirlenen Gereksiz Sis Farı Kullanmanın Cezası 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir. Bu trafik cezasının bedeli 196 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içerisinde ödenirse 147 TL olarak ödenmektedir.
Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası da 488 TL'dir" denildi. SİS FARLARI SARI YAPILIR MI? Öte yandan uzmanlar sis farının yasaklanmasının sebebini şöyle açıkladı:"Sis farları, adı üzerinde sisli havalarda görüşü arttırması maksadıyla kullanılmaktadır.
El fren , airbag , akü , yağ , arıza , motor ikaz , emniyet kemeri , esp vs. lambaları yanar. Bunlardan güvenlik ile alakalı olanlar pasif konuma geçerler.Çünkü tehlike durumunda devreye girerler. Diğer lambalar ise araba çalıştıktan sonra söner, sönmez ise bir sorun var demektir.
Kuyruk ışıklarının uzağı veya yakını gösteren ışıklar veya sis ışıkları ile birlikte kullanılması zorunludur. Kısa farlar 25 m., uzun farlar 100 m. aydınlatacak şekilde ayarlı olacaktır.
Kısa farların yandığını bildiren göstergedir. Araçta kısa farlar 25 metreyi aydınlatır. Kısa farlar yakıldığında gösterge panelinde yeşil renk lamba yanar. Uzun farların yandığını bildiren göstergedir.
Açık kısa farlar: Far sembolünden sol doğru ve aşağı eğimli yayılan dört ışık dalgasıyla gösteriliyor. Açık kısa far, sinyal veya stop lambası: Ampul sembolünden yayılan ışık dalgalarıyla gösteriliyor. Arızalı far veya lambalar: İçinde ünlem işareti bulunan sarı renkli bir ampul sembolüyle gösteriliyor.
Akü, abs, motor yağı vs. ışıklarının sönmesi beklenir, sönmezse zaten sorun var demektir. Bu ışıklar yarı kontak yapınca yanar birkaç saniye sonra sönmesi gerekir. Benzinli yada dizel farketmez yalnız aracın teknolojisine göre farklılık olabilir.
Gece sürüşü sırasında kısa farlar yerine uzun farlarla gidilmesi gerekir. Fakat önümüzde bir araç varsa ve karşıdan gelen bir araç varsa, kısa farlarla yola devam edilmelidir.
Stop Lambaları
Adlarının da anladığımı gibi Arka Lambalar arabanın arka yerindedir ve genellikle kırmızı renk verirler. Farla birlikte çalışırlar, far açıkken, onlar da açık olurlar. Birincil amaçları, diğer sürücülerin önlerinde bir araba olduğunu ve ne kadar uzakta olduğunu bildirmektir.
Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir. Xenon far uzun kısa olarak kullanılması ise bu teknolojinin ideal ışık üretim seviyelerine ulaşmasının birkaç saniye almasıyla doğrudan ilişkilidir.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu farı kullanmak yasak değil. Fakat bunların dışında kalan onay almamış Xenon far kullanımına ceza keslimektedir. 2918 Sayılı Karayolları Kanunu 64/1-b-5 doğrultusunda, yönetmelikte belirtilen esasların dışında ışık kullananlara 196 TL para cezası uygulanmaktadır.
Gün ortasında lüzumsuz sis farı yakmanın cezası 132, araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası ise 598 TL. Akan trafikte öndeki aracın yol vermesi için uzun farları yakarak yol isteyen sürücülere de 132 TL para cezası kesiliyor.
Araç İçinde Yüksek Sesle Müzik Dinleme Cezası Ne Kadar? Müzik dinlemeyi birçoğumuz seviyor olsak da söz konusu yüksek ses olduğunda durum biraz farklı. Başkalarını rahatsız etmemek ve ses kirliliğine neden olmamak önemli. Araç içinde yüksek sesle müzik dinlemenin cezası 436 TL.
Son güncellemeler ile kırmızı ışık cezası 2023 yılı için 951 TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte Karayolları 47. maddesine göre kırmızı ışık ihlali gerçekleştiren sürücülerden, 20 ehliyet puanı kesilir. Bir yıl içerisinde 3 defa kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin ise 30 gün boyunca ehliyetlerine el konulur.
Uzun farlar, kısa farların yetersiz olduğu karanlık noktalarda, yine karanlık bölgelerdeki viraj içerisini aydınlatmak için kullanılır. Bununla beraber ileri görüşün çok az olduğu hava şartlarında görüşü artırmak üzere de kullanılabilir.
Günümüzde yeni nesil otomobillerde görülen bir özellik var. Bu da, otomobillerin ön kısmında yer alan beyaz LED'e sahip farlar. Bu farlara gündüz farı da deniliyor.
Yanılmıyorsan avrupada zorunlu hale getirildi geçen sene bu led farlar. Yani bir apaçilik , görgüsüzlük durumu yok ortada :) Orjinal Gündüz led farları arabayı çalıştırdığınız anda kısalar kapalı iken tam güçte yanar. Gece olup kısaları açtığınız anda ledlerin gücü yarıya düşer böylece gece de yanar ve göz almaz.
Zaten marşa maksimum basılma süresi olan 10 saniyeyi geçerseniz akü kendiliğinden boşalacaktır. Eğer marş motorunu araç hareket halindeyken çalıştırmaya kalkarsanız marş motoru parçalarından olan volan dişlileri zarar görebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri