Uzun pozlama için her zaman prime lensler daha sanatsal sonuç verir görüşü hâkim olsa da ben bunun çok geçerli olduğunu düşünmüyorum. Pekâlâ kaliteli bir zoom lens de size harika fotoğraflar verebilir.
Uzun pozlama tekniği uygulayabilmek için enstantane değerimizin düşük olması gerekmektedir. Enstantane, diyaframdan geçen ışığın sensör üzerinde kalması gereken süre demektir. Demek oluyor ki çekeceğimiz nesneyi sensör üzerinde minimum ortalama 1/15sn gibi bir süre ile pozlayarak bunu elde edebiliriz.
Pozlama için tek bir fotoğraf makinesi ayarı yoktur. Bunun yerine pozlama, pozlama üçgeni olarak bilinen üç farklı veri ayarından oluşur. Bu ayarlar enstantane hızı, diyafram ve ISO'dur. Enstantane hızı , fotoğraf makinesinin deklanşörünün açık olduğu süredir ve pozlamanın uzunluğunu ölçer.
Uzun pozlama yapmak için bulb modunu kullanırsanız istediğiniz süre kadar pozlama yapabilirsiniz. 30 saniyeden daha uzun pozlama yapabilmek için kameranızdaki manuel deklanşör seçeneği olan bulb modundan yararlanabilirsiniz. Enstantane değerleri genellikle 1/8000sn- 30sn arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
Uzun pozlama: Fotoğraf çekerken zamanı uzatarak fotoğrafı çekilen nesnenin üzerine gelen ışığın sensöre aktarılması durumudur. Genelde bir saniye ve üstündeki zaman değerleri uzun pozlama olarak tanımlanır.
İlgili 35 soru bulundu
ISO Ayarı ve Enstantane
Hareketsiz bir gece fotoğrafı çekeceksek ISO değerini en düşükte tutup (örnek; 50 – 80 veya 100) uzun pozlama yaparak temiz bir fotoğraf elde edebiliriz.
Uzun pozlama ise ışığın düşük olduğu ortamlarda pozlama süresinin arttırılarak fotoğraf çekilmesidir. Yetersiz ışık ortamında kullanılan en önemli tekniklerden biridir. Hafif ışıkta hareket eden objelerin yaydığı hareket hissini fotoğrafa yansıtarak estetik görüntüler elde etmek için de uzun pozlamadan yararlanılır.
Uzun Pozlama: Netlemeden sonra, fotoğraf makinesinin veya opsiyonel uzaktan kumanda kablosunun ya da kablosuz uzaktan kumandanın üzerindeki deklanşöre sonuna kadar basın. Pozlama tamamlanana kadar deklanşörü basılı tutun. Süre: Deklanşöre sonuna kadar basın.
Uzun pozlama çekim tekniklerine geçmeden önce; 'uzun pozlama nedir' kısaca tarif etmek istiyorum: Enstantane değerini (pozlama süresini) uzun tutarak, nesneleri hareket edercesine fotoğraflamak olarak tanımlayabiliriz.
Başlangıçta tüm fotoğraf makinelerinin EV, yani pozlama telafisi değeri 0'dır. Bu değer, çekilecek olan fotoğraftaki aydınlık ve karanlık alanlara göre + veya – yönde değerlerle düzeltilebilir.
Fotoğraf makineniz, standart bir pozlama elde etmek için diyafram açıklığını otomatik olarak ayarlar. EOS fotoğraf makinesindeki en yüksek enstantane hızı 1/4000 sn veya 1/8000 sn'dir. Otomatik olarak ayarlanan en uzun enstantane hızı ise 30 saniyedir.
Pozlamanın üç temel faktörü olan diyafram açıklığı, enstantane hızı ve ISO birlikte çalışır.
Çoklu pozlama yapmak için iki teknik kullanılır. Birincisi filmi çekip bitirdikten sonra ruloyu tekrar takıp çekmek, ikincisi ise bir kareyi çektikten sonra filmi ileri sarmadan tekrar üzerine çekim yapmaktır. İlk ruloda çekilen karenin, ikinci çekimdeki hangi kareyle eşleştiğini ancak sonuçlara bakınca görebilirsiniz.
Live Photo'yu açın. Ekranın üst kısmındaki Live Photos düğmesine dokunun. Döngü, PinPon veya Uzun Pozlama efektini seçin.
Enstantane hızı adından da anlaşıldığı gibi fotoğraf makinesinin deklanşörünün kapanma hızıdır. Yüksek enstantane hızı, kameranın aldığı ışık miktarını azaltarak kısa pozlama sağlarken düşük enstantane hızı fotoğrafçıya daha uzun pozlama sağlar.
Ortamdaki ışık az olduğunda artırmak için yavaş enstantane değeritercih edilir. 1/15 enstantane değeri ve 1 saniye üzerinde olan tüm değerler fotoğrafta uzun pozlamayı ifade eder.
Bunun normal değeri de 1/125 enstanetenedir. 1/125 SN OLARAK YAZILIR.Yani 125 enstantane dediğimiz şey perdenin saniyenin 125in 1 i süresinde sensörün önündeki yukarı aşağı hareketidir.Bu hareket süresince sensöre ışık düşecektir.
Dijital fotoğraf makinelerinde ISO hassasiyeti, lensten gelen ışığın fotoğraf makinesinde ne kadar artırıldığını ifade eden bir göstergedir. Kameraya giren ışık miktarı diyafram açıklığı ve deklanşör hızı ile belirlenir. Bu miktardan başlayarak, iyi pozlanmış bir görüntü oluşturmak için ışık artırılır.
Fotoğrafçılıkta Diyafram Değerleri
Bir fotoğrafta açık diyafram büyük rakamları, kısa diyafram ise küçük rakamları ifade eder. Fotoğrafta alan derinliğini net bir şekilde vurgulamak istiyorsanız kısık diyafram, sadece nesneyi ön plana çıkararak net gözükmesini sağlamak istiyorsanız açık diyafram kullanmanız gerekir.
ISO duyarlılığı, S (Q) düğmesine basarak ve istenen ayar kontrol panelinde ve vizörde görüntülenene kadar ana ayar kadranını çevirerek ayarlanabilir. ISO duyarlılığı aynı zamanda fotoğraf çekimi menüsündeki ISO duyarlılığı ayarları seçeneği kullanılarak da ayarlanabilir (0 ISO duyarlılığı ayarları).
Makinenizin çekim modunu BULP moduna getirin. ISO değerinizi 100 olarak ayarlayın. ND filtre ile çekilecek manzara fotoğraflarında geniş net alan oluşturmak gerekir. Bunun için, pozlama sürelerine bağlı olarak f/11-22 arası diyafram değeri seçilebilir. (60-90 saniyeye üzeri için: f/22 önerilir.)
Pozlama telafisi, pozlamayı fotoğraf makinesinin önerdiği değerlerden farklılaştırarak, resimlerin daha parlak veya karanlık yapılması için kullanılır.
Bulb modu ayarı
Bunun için kameranızı “M” Manuel çekim moduna alın ve kadran ayarı ile obtüratör hızınızı gidebildiği yere kadar uzatın. Genellikle, 30 saniye işaretinden sonra, fotoğraf makineniz enstantane hızı olarak “b” harfini, “bulb” yazısını veya ampul işaretini gösterecektir. Bu Bulb modudur!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri