Romatizmal rahatsızlığı ve menopoz dönemindeki kişilerde göz kuruluğu çok fazla gözlemlendiğinden dolayı bu hastalara lens verilmeden önce dikkat edilmektedir. Göz kırpma refleksleri düzensiz olan ve uzun süre klima bulunan bir iş yerinde çalışan kişiler için de lens kullanımı önerilmemektedir.
Kontakt lensi kimler kullanamaz ? Kronik enfeksiyonu olanlar ve ilaç kullanmak zorunda olanlar, gözünde tekrarlayan kornea tahrişi olanlar, göz kapağı bozukluğu olanlar, kuru göz hastaları, bazı göz tansiyonu operasyonu geçirenler ve el becerisi yeterli olmayan kişiler kontakt lens kullanamaz.
Göz sağlığı açısından herhangi bir sorunu olmayan (gözün ve göz kapaklarının dış yapısı normal, göz yaşı azlığı ve gözde kronik enfeksiyon sorunları olmayan, sürekli göz ilacı kullanımının gerektiği bir rahatsızlığı olmayan) herkes kontakt lens kullanabilir.
Bu yüzden boştan yere sadece fiziksel değişiklik ve görünüşü değiştirme amacıyla 18 yaş altı lens kullanımı da daha büyük yaşlarda lens kullanımı da önerilmez ama lenslerin kullanım için yaş kıstası yoktur. İsteyen herkes lens kullanımı sağlayabilir ve lenslerini takabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
GÖZÜN OKSİJEN ALMASI ÖNEMLİ
Lensten dolayı gözün oksijensiz kaldığını belirten Dr. Muhacir, “Kornea göz kapağı ile temas etmediğinde lensten dolayı oksijensiz kalıyor. Uzun vadede kontakt lensi kabul etmeme durumu daha erken yaşta ortaya çıkıyor.
Doğru: Kontakt lens kullanırken lens bakım kurallarına tamamen uyulduğu taktirde herhangi bir sağlık problemi meydana gelme olasılığı bulunmamaktadır. Ancak gözlük kullanımından farklı olarak her gün göze direkt temas olduğundan dikkatli olunmalı ve temizliğe dikkat edilmelidir.
Artık, gözlük kullanmak istemeyen ve göz yapısı uygun olan herkes kontakt lens kullanabilir.
Kontakt lens ya da gözlük kullanırken yapılacak olan kontrolde her iki gözün görme derecesinin toplamı en az 16/20 olması gerekir.
Estetik ve rahat hareket edebilme açısından kontakt lensler daha kullanışlıdır. Günlük kullan-at lenslerin ortaya çıkması ile birlikte temizleme sorunu olmadan daha kullanışlı olması. Dezavantajları; Gözlüklere göre biraz daha masraflıdır.
Eğer hastamızdaki hafif bir şaşılık varsa gözlük, kontakt lens, prizmatik cam, egzersiz tedavilerini önerebiliyoruz. Bu tedavilerle başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Örneğin hipermetropiye bağlı hafif şaşılığı yani hafif içe kayması olan bir kişide hipermetropik gözlük ya da kontakt lens kullanmak şaşılığı düzeltebilir.
Multifocal (multifokal) lensler kısaca birden fazla görüş bozukluğunu düzeltmek için üretilen lenslerdir. Hipermetrop yani yakını görememe, miyop yani uzağı görememe gibi sorunları ve yaşa bağlı olarak gelişen presbiyopiyi düzeltmek için kullanılırlar.
✅ Lens muayenesi ayrı bir takım parametrelerin de işin içine girdiği farklı bir reçete ile alınır ve gözlük reçetesi ile lens reçetesi numaraları birebir aynı değildir. Hekiminize muayene olurken lens alacağınızı ayrıca belirtmeniz gerekmektedir. ❌ Kontakt lensler sadece uzak gözlüğü numaralarımı düzeltir.
Lens Numarası: Lens numarası ile gözlük numarası 4 numaraya kadar birbirine yakındır. Ancak 4 numaradan sonra lens numarası gözlük numarasına göre farklılık gösterir. Astigmatlı lenslerde numara 0.75'den başlar ve 2.75'e kadar devam eder.
Kontakt lensler önerilen zamanlarından fazla süre kullanıldıklarında kenarlarında gözle görünemeyecek düzeyde yıpranmalar ve yırtıklar oluşmakta ve lensin her hareketinde göz yüzeyinde hasar oluşturarak batma/yanma gibi şikâyetlere neden olmakta ve enfeksiyona davetiye çıkartmaktadır.
Kullanım sürelerine göre numaralı lenslerin fiyatlarına baktığımızda; günlük numaralı lens fiyatlarının 80 TL ile 250 TL arasında seyrettiğini, haftalık kullanım süresi olan numaralı kontakt lenslerin ise markaya bağlı olarak 90 TL'den 560 TL'ye kadar ulaşan bir fiyat skalasına sahip olduğu söylenebilir.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Lensler uzun süre kullanıldığı takdirde korneayı inceltebilir. Kısaca lens kullanmak korneayı inceltir mi sorusunun cevabı evettir.
Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu nedenle kontakt lens kullanımı durumunda yaş faktöründen ziyade kullanımın gerekliliği baz alınmalıdır. Göz bozukluğuna sahip olan çocuklarda kontakt lens gerektiği şekilde kullanılması şartıyla herhangi bir yaşta kullanılmalıdır.
Kontakt lens için göz doktorundan kontakt lens muayenesi randevusu alınarak, gerekli muayene yaptırılmalıdır. Bu muayenede göz topografisi denilen kornea topografisi çekilir ve korneanın eğimleri hesaplanır. Bunun sonucunda kişiye uygun bir kontkt lens tespit edilir.
Gözde yabancı cisim hissi; Toz parçacıkları, lens yüzeyinde kirlenme ve biriken depozitler, lensi uzun süre takma veya lensi çıkarırken gözü yorma bu duruma sebep olabilir. Lensinizi çıkarın, temizleyin.
Uzun süreli lensler, genellikle, 6 gece 7 gün boyunca sürekli göze takılı halde kalabilen lenslerdir. Oksijenin lenslerden geçip gözünüze ulaşmasını daha iyi sağlayan silikon hidrojel lenslerin geliştirilmesi sayesinde, artık 30 gün boyunca takılı halde kullanılabilen lensler de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri