#Uyuyan bebekleri uyandırmak için en kolay yöntem vücut ısınızı bebeğinize hissettirmeniz olacaktır. Nazikçe okşayarak, temas ederek gerekirse yatağından kaldırıp göğsünüze yatırarak bebeğinize dokunmanız etkili olacaktır.
- Emzirme pozisyonları geçerek uyandırılabilir. - Masaj yaparak bebek uyandırılabilir. - Altını açmak ya da kıyafetlerini değiştirmek gibi yöntem uygulanabilir. - Islak ve yumuşak bir bez üzerinden vücuduna silerek uyandırılabilir.
Ama eğer bebek etkili ve yeterli emme yapamıyor ve sürekli bir uyku hali varsa o zaman uykusundan önce emmesi ve beslenmesi önemlidir. Bu bebekler 2 saatlik arayla uyandırılıp emzirilmesi gerekir ve 3 saaten uzun uykuya da müsaade edilmemelidir.
Eğer bebeğinizin gün içerisinde yaptığı fazla uykular, gece uykularından çalmaya başladıysa, bebeğinizi uyandırmanız gerekebilir. Bebeğinizin son gündüz uyku saati geç olursa, bu akşam uykusuna yatışı etkileyebilir, böyle bir durumda bebeğinizi yine son gündüz uykusundan uyandırmanız gerekebilir.
Bebeğin yüzünü ıslak bir bezle silmek uyanmasına yardımcı olur. Yalnız bu bezin gerçekten ıslak olması, şıpır şıpır su damlıyor olması lazım. Nemli bir bez yeterli olmayacaktır. Ağız silme mendillerini kullanabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Yenidoğan bebeğin sürekli uyuması gayet normal bir durum olarak karşımıza çıkar. Bebeğin dünyaya adapte olması ve bir an önce sağlıkla büyüyebilmesi için ihtiyaç duyduğu uykuyu kaliteli bir biçimde alması gerekir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Uyku gerilemesi, ortalama 1 hafta içerisinde sonlanır. Ayrıca bunun bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir parçası olduğunu bilmeniz sizi sakinleştirebilir 🙂 . Çünkü uyku gerilemesinin yaşandığı dönemler, bebeğinizin zihinsel ve bedensel gelişimindeki kilometre taşlarıdır.
Ancak genellikle dördüncü ayına girdiğinde uyku düzeni değişir. Daha az ve daha kısa uyumaya başlayan bebeğin uyku düzeni sağlanamazsa ona bakan yetişkinler için kabus gibi günler ve geceler söz konusu olabilir 🙂 Daha sonra 8. ayda, 10. ayda, 18. ayda ve 24. ayda da uyku gerilemesi yaşanır.
Üç aylık bir bebeğin 24 saat içinde uyku süresi yaklaşık 14-17 saattir. Bu sürenin yaklaşık 3-5 saati gündüz uykusudur. Bu yaştaki bebeklerin büyük kısmı geceleri kesintisiz 4-6 saatlik uyku paterni gösterir. Ancak uyku süresi ve uyanma sıklığı, bebekten bebeğe değişkenlik göstermektedir.
Uyku öncesi emmesine ve rahatlamasına izin verin. Ama memede uyumasına izin vermeyin. Uyku haline geçmeden memeyi ağzından yavaşça çekin, rahatlatıcı bir tonla konuşun, sevin, öpün ki memeden zorla koparıldığını düşünmesin… Uyku rutinini (masal, ninni, sakin temas oyunları vb) mümkünse beslenme sonrası uygulayın…
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir.
Bebeğinizin uyumamasının birçok nedeni olabilir. Ateşli hastalıklar gibi bedensel rahatsızlıklar, bebeklerin uyku düzenini etkileyebilir. Fazla uyarana maruz kalan ve çok yorgun bebekler de uyumaya direnebilir. Yorgunluk bebeğin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açabilir.
Yeni doğan bebeğin uyumamasının birçok nedeni olabilir. Örneğin; bebeğiniz çok sıcak veya soğuk olduğu için huysuz olabilir, kirli veya ıslak bezi olduğu için uyumaya hazır olmayabilir, gaz sorunları yaşıyor olabilir ya da aç olabilir.
Bebeklerde en sık gerçekleşen uyku gerilemeleri 4. ay 6 ay 8-9 ay 12 ay 15-18 ay ve 2 yaş civarında olabilmektedir. Ama her bebek aynı aylarda uyku gerilemesi yaşamaz. Bazen daha erken veya daha geç uyku gerilemesi olabilir. Hatta bazı bebekler belirgin bir uyku gerilemesi belirtileri göstermeyebilir.
İnfantil kolik (IK), huzursuz bebek sendromunun en yaygın görülen nedenidir. İK; genellikle ataklar halinde ortaya çıkan, nedeni tam olarak belli olmayan, daha çok öğle ve akşam saatlerinde görülen, doğumdan sonra 4. aya kadar devam eden ağlama krizleridir.
Uyku terörü, parasomni grubunda bir uyku bozukluğudur. Derin REM dışı uyku döneminde oluşur. Uykunun ilk saatlerinde genellikle ağlama ya da yüksek sesli bir çığlıkla başlar. Kişi genellikle yatakta oturur pozisyonda ve dış uyaranlara karşı yanıtsızdır.
Ve 4-6 ay arasında bebekler uyku eğitimi için hazır olurlar ve geceleri 8-12 saat kadar uyuyabilirler.
Eğer bebeğiniz ağlıyor ve emzirmeye çalıştığınızda emmiyorsa uykusunun gelmiş olması olasıdır. 1-4 aylık bebeklerin uyku saatlerinin geldiğini mızmızlanma ve gözlerini ovuşturma gibi davranışlarından anlayabilirsiniz. İlerleyen aylarda minikler zaten kendi kendine uyumayı öğrenmiş olurlar.
1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez. Bu nedenle geceleri altını değiştirmek, beslemek veya rahatlatmak amacıyla sık sık uyanmanız gerekebilir. 6 – 8 haftalık olan bebeğiniz artık geceleri daha fazla, gündüzleri daha az uyumaya başlar.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri