Yatay Çeşitlendirme ise işletme mevcut üründeki teknolojiden farklı bir teknoloji kullanır. Bu mevcut müşterilerine çekici gelebilecek ürünlerdir. Nestle'nin kahve yanında su işine girmesi örnek olarak gösterilebilir.
Yatay bütünleştirme stratejisi uygulayan işletme pazara hâkimiyet için faaliyet alanını genişletmektedir. Bu amaca ulaşmak için hizmet üretim noktalarının sayısını arttırmaktadır. Bu amaçla izlenecek stratejiler; pazara nüfuz etme, ürün farklılaştırma ve pazar farklılaştırmadır.
Çeşitlendirme stratejisi, yeni iş alanlarına girmek ve oradaki fırsatlardan yararlanarak ortalamanın üzerinde getiri elde etmek isteyen işletmelerde uygulanan bir büyüme stratejisidir.
Yatay büyüme, pazara nüfuz etme, ürün farklılaştırma ve pazarı farklılaştırma olmak üzere üç farklı strateji ile sağlanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
YAZINDA ÇEŞİTLENDİRME STRATEJİSİ
Eğer yeni faaliyet alanları, örgütün hali hazırda bulunan faaliyetleri ile temel yetenekler ve kaynaklar açısından doğrudan bir ilişki gösteriyor ise “ilişkili çeşitlendirme”, doğrudan bir ilişki göstermiyor ise “ilişkisiz çeşitlendirme” olarak adlandırılır (Rumelt, 1982).
Bu stratejiler pazarda tek yönlü ve çok yönlü çeşitlendirmeyi içermektedir. Tek yönlü çeşitlendirme bir ürüne odaklanarak yeni pazarlar aramayı kapsar iken; aynı zamanda mevcut pazarda yeni teknolojiler kullanarak ortaya konulan yeni ürünler de bu strateji kapsamına girmektedir.
Bir işletmenin uzun vadeli stratejisi, üretim-pazar- lama zincirinin aynı aşamasında faaliyet gösteren bir ya da daha fazla işletmeyi ele geçirme yoluyla büyü- me ise, onun bu stratejisine yatay büyüme adı verilir (Pearce ve Robinson, 1994: 233).
İşletmelerin aynı üretim alanında kalarak faaliyet boyutlarını genişletme- leri veya yaygınlaştırmaları yoluyla sağlanan büyümeye yatay büyüme denir. Örneğin aynı konuda üretim yapan fabrika sayısının artırılması, işletmenin bir çimento fabrikasına bir tane daha eklemesi yatay büyümeye örnek verilebilir.
Yatay bütünleşme, bir işle ilgili işletmeleri, yani rakiplerini satın alarak büyüdüğünde gerçekleşir. Dikey bütünleşme ise, bir işletme üretim veya dağıtımdaki bir veya daha fazla aşamanın kontrolünü ele geçirdiğinde ve böylece endüstriyel sürecin tüm bölümlerine sahip olduğunda ortaya çıkar.
Çeşitlendirme stratejisi, temel strateji olarak bir büyüme stratejisidir. söylenebilir. İşletmenin bildiği, deneyim sahibi olduğu mevcut işinde veya benzer işlerde yeni faaliyetlerde bulunarak büyüme. faaliyette bulunduğu alanlardan çok farklı ve değişik alanlarda yeni işlere girmesi.
Uygulanan çeşitlendirme stratejisi, yabancı bir işletme desteği olmadan uygulanıyorsa, bu durumda yürütülen bağımsız çeşitlendirme stratejisidir. İşletme, gireceği farklı iş alanında deneyim sahibi olan başka bir işletmeyle işbirliği yaparak uyguladığı strateji, bağımlı çeşitlendirme stratejisidir.
Royalty, sektöre, lisans verenin marka değerine, anlaşmanın süresine vb. göre farklılık göstermektedir. Genellikle royalty bedeli, satışlar üzerinden hesaplanmakta ve yüzde üç ile beş arasında değişmektedir. çeşitlendirme ve büyümenin bir aracı olarak ilgi görmektedir.
Dikey birleşmeler üretici ve tedarikçi arasında gerçekleşirken, yatay birleşmeler ise şirket rakibi satın aldığında gerçekleşir. Dikey birleşmeler, kârları artırırken, işleri genişletirken ve maliyetleri düşürürken paylaşılan pazar değerini artırmayı umuyor.
Yatay e-ticaret modeli en yaygın olarak kullanılan ve bilinen e-ticaret modelidir. Bu modelde, e-ticaret firması farklı ve çeşitli kategorilerde, geniş ürün yelpazeleriyle satışlar yaparlar. Bu modelde firma tek bir sektöre veya ürün kategorisine odaklanmak zorunda değildir.
Konglomeratif Çeşitlendirme ise firmanın hali hazır teknolojisi ile hiç alakası olmayan bir ürün ile yepyeni pazarlara girmesidir. Örneğin gıda işinde olan bir firmanın, otomobil üretimine başlaması gibi.
Yatay büyüme, görece düşük yoğunluklu, insan ölçeğinde kentsel çevreler oluşturulmasına ve böylece insanın yere daha yakın olmasına ve toprak ile güçlü ilişkiler kurarak yaşamasına olanak sağlar.
Dikey Büyüme
Üretici bir işletmenin kullandığı girdilerden herhangi birini kendisine satan bir işletmeyi satın alması ya da kendi ürettiği malı satan bir işletmeyi örgütüne katması bu çeşit büyümeye örnektir.
Büyüme stratejisi, bir şirketin daha fazla kişiye ulaşmak ve her açıdan daha büyük bir kurum olma hedefini gerçekleştirmek için ortaya koyduğu plandır. Şirketin pazar payı ve gelirini artırmak, ortaya konulan ürün veya hizmetleri iyileştirmek büyüme hedefi stratejilerine giren önemli noktalardır.
Yani, mevcut ürün grubundan farklı ürün çeşitleri üreterek pazara vermek anlamına gelmektedir. Yine aynı işletmeden örnek vermek gerekirse, bisküvi ürün grubunun dışında çikolata, çerez, içecek, cips gibi farklı ürün gruplarını da üretmesi, ürün karmasını genişletmesidir.
İleriye doğru dikey birleşmede, işletme kendi mallarını pazarlayan firma ile birleşmiş olur. Konfeksiyon üreten bir firmanın konfeksiyon mağazalarıyla birleşmesi, ileri doğru dikey birleşme örneğidir. Birbirinin aynı malları üreten ve pazarlayan işletmelerin birleşmesidir.
Kümelenmiş çeşitlendirme stratejisi olarak da adlandırılan bu stratejiyi uygulayan işletmelerin esas işleri ile diğer farklı işleri arasında hiçbir benzerlik bulunmamakta ve işler tamamıyla farklı ve değişik alanlarda olabilmektedir.
Türdeşlik: Ticari yönden dar biçimde birçok faaliyet sektörlerinin bir grup altında birleşmelerine türdeşlik niteliğinde gelişmeler denir. Dış büyüme, günümüzde gittikçe yaygınlaşan bir stratejik alternatif durumuna gelmiştir.
Yoğunlaşma stratejisi, çeşitli iş birimleri arasındaki yatırım fonları için yarış yerine, firmanın kârlarını yeniden işe yatırılmasını sağlar. Örgütsel varlıklar daha az çaba içinde olurlar. Stratejik yön konusunda daha az belirsizlik sözkonusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri