Uzun süreli bellek, bilgilerin devamlı kaldığı bellektir. Bilgilerin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçmesi protein sentezine bağlıdır. Yaşlılarda bu işlem yavaşlamış olduğundan, yeni izlenim ve hatıraların daha kolay unutulduğu görülür.
Hızla eksilen belleğin kısmi bir içeriği kısa süreli belleğe taşınır. Kısa süreli bellek, duyusal bellek gibi büyük bir kapasiteye sahip değildir, ancak bilgileri birkaç saniye veya dakika daha uzun süre tutar. Sonuncu bellek, çok büyük bir kapasiteye sahip ve kişinin ömrü boyunca bilgi tutabilen uzun süreli bellektir.
A) Uzun süreli belleğin kapasitesi sınırsızdır.
Sınırlı depolama kapasitesi (aynı anda 5-9 birim bilgi) ve bilgiyi bellekte tutma süresi (3-5 saniyeye kadar) sınırlı olan kısa süreli bellek ile karşılaştırıldığında, uzun süreli belleğin depolama kapasitesi ve bilgiyi alıkoyma süresi sınırsızdır.
İlgili 40 soru bulundu
Açık bellekte, öğrenilen bilgilerin kalıcı depoya yani Uzun Süreli belleğe aktarılmasında hipokampal bölgelerin rol oynadığını biliyoruz: Mezial temporal yapılar, yani hipokampuslar, amigdala, parahipokampal bölge, entoniral korteks, bütün limbik sistem bellek kaydında rol alır.
Uzun Süreli Bellek: Kapasitesi sınırsız olan, bilgilerin uzun süre kaldığı bellektir. Buradaki bilgiler şemalar şeklindedir. 3 tür uzun süreli bellek vardır. Bunlar; Anısal (Epizodik) Bellek: Bireylerin hatıralarını, anılarını içerir.
Demans (genellikle kronik) bellek, konuşma, ve davranışsal sorunlar gibi bilişsel problemlerin ortaya çıkmasıdır. Demansın farklı türleri vardır ancak en yaygın olanı Alzheimer hastalığıdır.
Kimi kuramcılar, uzun süreli belleği anısal bellek (episodic memory) ve anlamsal bellek (semantic memory) olarak iki temel bölümden oluştuğunu ileri sürerken, kimi kuramcılar da bunlara işlemsel belleği (procedure memory) eklemektedirler.
Uzamsal kısa süreli bellek, kişinin nasıl öğrenebileceğini ve böylece diğer nesnelerle karşılaştırmalı olarak temsil edildiklerinde "nerede" olduğunu hatırlayabilmesidir. Görsel-uzamsal çizim tahtasının nesne hafızası, bir nesnenin "ne" olduğunu öğrenme ve hatırlamada gereklidir.
Uzun Süreli Bellek Nedir? Duyum belleğinin anlık olan kayıtlarından kısa süreli hafızanın içerisine aktarılan verilerin üstünde etkin dikkat ilgisinin devam etmesi neticesinde ilgilerin en son aktarılmış olduğu ve kalıcı bir şekilde saklandığı yere uzun vadeli bellek adı verilmektedir.
Ancak bilgilerin uzun süreli belleğe depolanması sağlanamaz. Hipokampus bilgileri kısa süreli bellekten alır; anlamlandırıp, kodlayarak, uzun süreli bellek olarak bilinen beyin kabuğuna depolanmak üzere gönderir. Hipokampusun bilgilerin kalıcılığını sağlamaktan sorumlu olduğu düşünülmektedir.
Kısa süreli bellekteki anılar tekrar ve anlamlı ilişkilendirmeler kullanılarak (kodlanarak) uzun süreli belleğe aktarılır. Uzun süreli belleğimizde bilgi anlamsal bağlantılar hâlinde tutulur.
•Uzun süreli bellekten sorumlu beyin yapıları nelerdir? tüm bölgeleri ile ilişkili görünmekle birlikte; temelde bellekte sorumlu olan alanların; Hipokampus, Hipokampusa yakın beyin korteks bölgeleri (özellikle serebral korteks) ve • Talamus bölgesi olduğunu söylemek mümkündür.
Kısa süreli bellekteki bilginin temel işlevinin, uzun süreli belleğe hizmet etmek olduğundan söz edilmektedir. 'Tekrar' bunun için kullanılan temel yöntemlerden biridir. Tekrar, bilginin kısa süreli bellekte daha uzun tutulmasını ve uzun süreli belleğe aktarılması için fırsat oluşmasını sağlamaktadır.
Bilgisayarda bellek tipleri ROM, RAM, PROM, EPROM, EEPROM, Flash Bellek, Ön bellek olarak tanımlanmıştır.
Ana bellek olarak bilinmekte olan RAM, programların ve verilerin geçici olarak saklanması için kullanılmakta olan bir parça olarak ifade edilebilir. RAM bilgisayarda bulunan Ana bellek olarak bilinmektedir. Bilgisayarın ana hafızası olan RAM oldukça önemli olan bir parça olarak ifade edilebilir.
Kısa süreli bellek, duyusal organlar vasıtasıyla algılanan çok küçük miktar bilginin çok kısa bir süre içinde tutulabildiği belleğe verilen addır. Bu belleğin duyusal girdiyi tutma süresi çok kısadır. Ancak kısa süre tutabildiği bu bilgi üzerinde organizasyon ve geçici düzenleme gibi bir etkisi yoktur.
Geçici global amnezi: Ani olarak başlayan, ataklar halinde gelen ve kısa süren hafıza kaybıdır. Atak sırasında, son yaşanan olaylar zihinden kaybolmaya başlar. Kişi nerede olduğunu, bulunduğu yere nasıl geldiğini hatırlayamaz. Aynı zamanda atak sırasında neler olduğunu anlamayabilir.
Beyin dokusunun oksijen alamadığı süreye bağlı olarak geçici hafıza kaybı, kalıcı hafıza kaybı, beyin hasarı ve hatta beyin ölümü meydana gelebilir.
Uzun süreli bellekte depolamayı etkileyen bilişsel faktörler işleyen bellek, önceki bilgiler, önceki yanlış kanılar ile beklentilerdir. Sözle ifade etme, kanunileştirme, tekrarlama ve inceleme ise davranışsal faktörlerdir.
v. uzak bellek (remote memory) uzak olaylara ilişkin bellek. Daha çok günlük kullanımda geçer; tutarlı bir bilimsel tanımı yoktur. y. uzun-süreli bellek (long-term memory) uzun süreler (günler, aylar, yıllar) boyunca akılda tutulan bilgilere ilişkin bellek.
Uzun süreli bellek, sürekli bellek deposu olarak kabul edilir. Kısa süreli bellekte işlenmiş olan bilgi uzun süreli belleğe gönderilerek depolanır. Bir bilginin öğrenilmiş kabul edilmesi için mutlaka uzun süreli bellekte depolanmış olması gerekir.
İki bellek arasındaki farklılıkları şu şekilde özetleyebiliriz: Uzun süreli belleğin kapasitesi sınırsız olarak kabul edilirken kısa süreli belleğin kapasitesi sınırlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri