Yeni üretilen araçlarda v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. Daha eski araçlarda v kayışını daha sık değiştirmek gerekebilir. Öte yandan aracın kilometresi az olsa da ortalama 4 yılda bir v kayışının değiştirilmesi gerekmektedir.
Motoru çalıştırdığınızda gıcırdama şeklinde gelen bir V kayışı sesi duyuyorsanız kayışın değişim zamanı gelmiş olabilir. Kayıştan ses gelmesi durumunda aracınızı yetkili servise götürün, sesin kaynağı nereden geldiği ve kayışın durumu kontrol edilecek ve gerekiyorsa V kayışı değiştirilecektir.
Öte yandan herhangi bir belirti olmasa dahi V kayışı yaklaşık olarak 60.000 km'de bir mutlaka değiştirilmelidir. V kayışındaki bir sorun, motorun aşırı ısınmasına ve motorun diğer parçalarına zarar vermesine neden olabilir. Beş yılda bir v kayışı kontrol edilmeli ve gerekliyse değişimi yapılmalıdır.
Yıpranmış bir V kayışı çoğu zaman kopmadan önce, çıkardığı kulak tırmalayıcı sesle uyarır. Ancak bu ses olmadan da V kayışının koptuğu olur. V kayışı koparsa kayışa bağlı olan şarj dinamosu ve klima kompresörü gibi parçalar arızalanabilir. Hidrolik direksiyon sistemi devre dışı kalır.
Triger değişirken, V kayışı ve rulmanı hatta devirdaim pompası aynı anda değişir.
İlgili 35 soru bulundu
Yeni üretilen araçlarda v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. Daha eski araçlarda v kayışını daha sık değiştirmek gerekebilir. Öte yandan aracın kilometresi az olsa da ortalama 4 yılda bir v kayışının değiştirilmesi gerekmektedir.
Triger Kayışı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
V-kayışı, motorun çalışmasına ve aracın hareket etmesine yardımcı olduğundan, herhangi bir araba motorunda önemli bir bileşendir. Ancak V kayışı koparsa, araba uzağa gidemez. V kayışı, aracın elektrikli bileşenlerine güç sağlamaktan sorumlu olan alternatörü sürmekten sorumludur.
Kayış gerginliğini kontrol edin. Kayışın en uzun kısmındaki gerginliği kontrol edin; Yarım ila bir inçten (1,25 santimetre ila 2,5 santimetre) fazla boşluk olmamalıdır. Detaylı bir kontrol için oto servisinize danışabilirsiniz. Oto servislerde kayışınızın son kullanım tarihine bakılarak sağlamlığı tespit edilir.
Ancak V kayışı bakımlarının doğru zamanlarda yapılmaması V kayışı kopmalarına sebebiyet verebilmektedir. V kayışı kopması durumunda arabanızın bağlı olduğu donanımlar çalışmayacaktır. Su pompası, klima motoru ve daha farklı donanımlar V kayışına bağlı olduğundan, bu donanımların çalışmaması söz konusu olabilmektedir.
V kayışı aşınmış veya hasar görmüşse de ses yapabilmektedir. V kayışı hasar görmüş ise kayışın yüzeyi pürüzlü olabilir ve bu da kasnakların yüzeyleriyle teması sırasında ses çıkarmasına neden olabilmektedir. Kasnakların aşınması da V kayışının ses yapmasına neden olabilir.
Ortalama 10.000 kilometrede bir değişimi ya da kontrolü yapılmalıdır. V kayışı genellikle lastik ve keçe karışımından oluşan bir yapıya sahiptir.
Çünkü V kayışı araçtaki devridaimi sağlar. Kayışın koptuğu fark edildiğinde araç hareket halindeyse kenara çekilmelidir. Bunun sebebi görevini yapamayan kayışın soğutma sistemi çalıştıramamasıdır. Soğutma sistemi çalışmayan aracın motoru yüksek ısılara çıkarak hararet yapar.
Eğer 3 yıl içerisinde 90.000 kilometre yol alındıysa, triger kayışı gözden geçirilir ve genellikle değiştirilir. Özetle, 90.000 kilometre ya da 3 yıl sonunda triger kayışı değişimi gerçekleştirilmelidir.
V kayışı ve triger kayışı aynı şey değillerdir. Triger kayışı, eksantrik mili ve krank mili dönüşünü uyumlu hale getirmekle görevlidir. V kayışı ise motordan aldığı gücü aracın alternatör, hidrolik direksiyon ve klima kompresörü gibi parçalarına iletir.
Alternatör çalışmadığı zaman da motordaki soğutma sistemi devre dışı kalır. Bu da hararet olayını beraberinde getirir. Bunun dışında, V kayışının kopması sonucu klima motorunda da arıza meydana gelebilir. Bir diğer ifadeyle, V kayışı koptuğunda masraflarınız da çoğalabilir.
Alternatör kayışı olarak da adlandırılan V kayışı kısaca, motordan aldığı gücü diğer parçaların çalışması için iletir. Yani, krank milinden alınan motor gücünü dişli çarklar aracılıyla su pompası, şarj dinamosu, direksiyon pompası, pervane ve klima kompresi gibi parçalara ulaştırmaya yarar.
Kayış alternatöre hareketin iletilmesinde rol oynar. Kayışın esnekliği 1-1.5 cm'den fazla olursa alternatöre hareket iletilemez. Bu durumda alternatör aküyü şarj edemez. Kayış esnekliğinin 1 – 1.5 cm'den az olması yani çok gergin olması da, alternatör yataklarının bozulmasına sebep olur.
Vantilatör kayışı koparsa ne olur sorusu pek çok araba kullanıcısının aklını kurcalıyor. Özellikle yeni otomobil sürücüleri bu konu hakkında detayları merak ediyor. Otomobil motorlarında V kayışı ve triger kayışı olmak üzere 2 kayış bulunur.
bağlıdır. Bu seçimler yapılırken kayış profillerinin özelliklerine göre minimum kasnak, nominal çapına göre gerekli kontrollerin yapılması gereklidir. Olması gerekenden daha düşük kasnak çaplarına göre tasarım yapılırsa V kayışlarda çatlamalar ve buna bağlı hızlı deformasyonlar ortaya çıkar.
Triger Kayışı Değişimi 3.950 TL'den Başlayan Fiyatlarla Yerinde Değişim.
Bu ses vantilatör kayışının sesidir. Kayış esnekliğini, gerginliğini, kalitesini kaybetmişse, ya da zaten kalitesiz bir kayışsa böyle soğuk ya da aşırı sıcak havalarda ses yapar. Kayışı değiştirmek gerekir.
Bunun birkaç belirtisi vardır, ancak en belirgin olanı motorun çalışmamasıdır. Diğer belirtiler arasında tıkırtı sesi, yanık kokusu ve güçlü bir soğutma sıvısı kokusu bulunur. Triger kayışı arızası ciddi bir sorundur. Bir triger kayışı arızasından şüphelenirseniz mümkün olan en kısa sürede tamir ettirmeniz önemlidir.
Bu kayışlar otomobilin birçok donanımının çalışmasında da aktif rol oynamaktadır. Özellikle V kayışı akünün şarj edilebilmesi, vantilatör pervanesini dönebilmesi, klimanın çalışması, direksiyonun dönmesi gibi işlemlerde aktif rol oynamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri