İnsanlar fıtratlarındaki bu din duygusunu peygamberlerin rehberliği çerçevesinde geliştirmiş ve insanüstü güçle yani Allah ile ilişkilerini en doğru şekilde kurmuşlardır. O yüzden İslâm inancına göre dinin kaynağı vahiy ve peygamberliktir.
İslâm inancına göre dini vahiy yoluyla bildiren Allah'tır; bütün gerçek dinler Allah'tan gelmiş ve safiyetlerini korudukları sürece yürürlükte kalmıştır. İlk insan aynı zamanda ilk peygamberdir ve kendisine bildirilen din de tevhid dinidir.
Bunun sebebi vahyin, diğer bir deyimle Kur'an'ın, İslâm inanç sisteminin ana kaynağı olmasıdır. Dinin temelini oluşturan vahiy, esasen farklı bir ontolojik alandan yani Allah'tan, farklı bir ontolojik varlık olan elçi Cibril aracılığı ile farklı bir ontolojik alana yani peygambere yapılan bildirimin adıdır.
İslamiyet dininde din kaynağı olarak Kuran-ı Kerim', Hazreti Peygamberin hadisleri ve sünnetleri dinin kaynağı olarak kabul edilmektedir.
İslâm'ın temel kaynakları olan Kur'ân-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in Sünneti; insanın, ilave bir sebebe ya da kayda bağlı olmaksızın sadece insan olmasından dolayı saygın ve dokunulmaz olduğu hususunda son derece berraktır.
İlgili 39 soru bulundu
İslam dininin temel kaynakları arasında Kuran-ı Kerim ilk sırada yer alır. Her Müslüman, Kuran'ın Allah katından son peygamber olan Hz. Muhammed'e vahyedildiğine iman eder. Mümin kulları yapmaları gereken ibadetler ve sakınması gereken günahlar kutsal kitabımızın içerisinde yer alır.
Dinin değişmez iki kaynağı: Kur'ân ve sünnet.
İSLAM DİNİNİN KAYNAKLARI. İslâm dinine ait olup, dünyaya ve ahirete ilişkin bütün bilgi ve hükümler dört kaynaktan elde edilir. Bunlar sırasıyla Kitap, Sünnet, İcmâ' ve Kıyas'tır.
İşte dört mezhebin olması bu âyetin bir açıklamasıdır. Özetle söylemek gerekirse, İslamı iyi öğrenmek ve yaşamanın yolu, Kur'an, sünnet ve İslam alimlerinin bu iki kaynaktan istifade ederek çıkardıkları hükümlere uymaktır.
Fıkhın 4 asli kaynağı vardır: Kur'an, Hadis, İcma, Kıyas. Bunların dışında fer'i denilen kaynakları vardır ki onlardan bazıları şunlardır: istihsân, istislah, İstishâb, örf, Şeriatü men kablena, Mesalih-i mürsele Seddi zerai.
Kuran, sünnet, icma ve kıyas diye söz ettiğimiz kaynaklar din icat etme kaynakları değildir (Hâşâ). Dinin tek sahibi ve kaynağı vardır o da Allah'tır. Kuran, dinin sahibi Allah'ın insanlara sunduğu emir ve yasakları ihtiva eden hayat nizamıdır.
- Vahye Dayalı Dinler (ilahi dinler): Allah'ın dini emir ve yasakları, insanlığın yararına olacak öğütleri cebrail aracılığıyla bildirmesine vahiy denir. İslamiyet, Yahudilik ve Hıristiyanlık vahiy kaynaklı dinlerdir. İslamiyet: Tek Allah inancına dayalı en yaygın İbrahimi dinlerden biridir.
Sözlükte “hızlı bir şekilde ve gizlice söylemek, işaret etmek, ilham etmek” anlamındaki vahiy (vahy) terim olarak “Allah'ın bir emri, bir hükmü veya bilgiyi peygamberine gizli olarak bildirmesi” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “vḥy” md.).
Allah Resulüne inen vahiy Kur'an'dan ibarettir.
Kur'ân-ı Kerîm, günümüze kadar nâzil olduğu şekliyle korunarak gelmiş son İlâhî Vahiy'dir. O'nun âyet ve sûrelerinin arasında, mâhiyeti gereği gibi açıklanamayan, eşsiz bir tenâsüb ve tenâsuk vardır. Âyet ve sûreler arasındaki bu tenâsüb ve insicâm rastgele değil, İlâhî Vahiy vasıtasıyladır.
Gizli konuşma, işaret etme, emretme, ilham etme, ima etme, fısıldama, mektup yazma, el-çi gönderme, acele etme, seslenme. Yüce Allah'ın vasıtasız olarak veya değişik vasıtalarla emirlerini peygamberlerine bildirmesi anlamında bir Kur'ânî terim.
Dinin temel gayesi neslin, aklın, malın ve dinin korunmasını sağlamak ve bunu insanlara anlatmaktır. Dinin temel gayesi arasında insanların beraber ve mutluluk içinde yaşaması da vardır.
Bu doğrultuda Temel İslam Bilimleri Bölümü Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf ve Arap Dili ve Belagatı olmak üzere dini ilimlerin temel yedi alanını kapsayan anabilim dallarından oluşmaktadır.
9. Din ve mezhep adları ile bunların mensuplarını bildiren sözler büyük harfle başlar: Müslümanlık, Müslüman; Hristiyanlık, Hristiyan; Musevilik, Musevi; Budizm, Budist; Hanefilik, Hanefi; Katoliklik, Katolik vb. 10.
İslâm inancına göre dinin kaynağı Allah'tır. İlk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem'den son peygamber Hz. Muhammed'e (s.a.v.) kadar bütün peygamberlere gönderilen dinin ortak adı İslâm'dır.
İslam Tarihinin ilk ve en önemli kaynağı Kur'an-ı Kerim'dir. Kur'an-ı Kerim'de birçok sure ve ayet inançlardan, insanlık tarihinden, diğer peygamberlerin mücadelesinden, İslam dini ve onun tebliğcisi Hz. Muhammed'in (s.a.v) hayatından bahseder.
İslam dininin temel inanç esasları Allah'ın varlığına ve birliğine inanmaktır. Ayrıca İslam'ın inanç esasları arasında Allah'ın kitaplarına inanma, Allah'ın peygamberlerine inanma, ahiret gününe inanma, kader ve kazaya inanma da bulunmaktadır.
ur'ân-ı Kerîm'de din kelimesi doksan iki yerde geçmekte, ayrıca üç âyette de değişik türevleri yer almaktadır. Kur'an'da bu kelimenin başlıca şu anlamlarda kullanıldığı görülür: "Yönetme, yönetilme, itaat, hüküm, tapınma, tevhid, İslâm, şeriat, hudud, âdet, ceza, hesap, millet".
Orijinal Soru: dinler insan icadı mıdır ? Evet,dinler insanın düşüncesinin ürünüdür.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri