Fizik muayenede genital bölgede vajenin olması gereken yerde hafif deri çöküntüsü vardır ya da vajen çok küçük ve derin değildir (1-2 cm'lik kör bir boşluk şeklinde). Cinsiyet belirlendikten sonra laparoskopi ile rahim ve yumurtalıkların mevcut ve normal olup olmadıklarına bakılmalıdır.
Doğuştan vajina yokluğu, yenidoğan döneminde yapılacak muayene ile kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer bu durum bebeklik döneminde anlaşılmamış ise genellikle ergenlik döneminde anlaşılmaktadır. Ergenlik döneminde vücudun büyüme ve göğüs gelişimi normaldir.
Vajinal Agenezi (doğuştan vajina yokluğu) ne demek? Doğuştan vajina yokluğu (vajinal agenezi) vajinanın anne karnında hiç gelişmediği durumdur. Doğuştan vajina yokluğu bazı hastalarda tek başına görülürken, bazı hastalarda ise beraberinde rahimin yokluğu ya da anormal gelişmiş olması ile karakterizedir.
Vajinanın ideal pH değeri 3,8 ile 5,0 arasındadır. Eğer pH değeri bu aralıkta tutulursa kaşıntı, akıntı, yanma ve kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. Bazı dönemlerde adet döngüsüne ve hormonlara bağlı olarak akıntı görülebilir, akıntı fizyolojik ya da patolojik olabilir.
Doğuştan Vajina Yokluğu (agenezi) sık sık karşılaşılamayan bir durumdur. 1/4000 ile 1/10000 kadında bir ortaya çıkar ve genel bir jinekologun profesyonel kariyerinde 1 ya da 2 kez karşılaşabileceği bir durumdur. Vajinal agenezin en yaygın isimleri; uterus ve vajenin kongenital yokluğudur.
İlgili 25 soru bulundu
Kadınlarda hijyen ve sağlık açısından en önemli bölgelerden biri olan genital bölgenin havasız kalması durumunda kararma meydana gelebilir. Kararma genellikle dış genital bölge olarak da adlandırılan vulvada kendisini gösterir. Söz konusu durumu tıp literatüründe genital bölge kararması olarak adlandırılır.
Vajen yokluğu sorunu olan hastalarda, aktif cinsel yaşamın başlayacağı yaşlardan önce cinsel birleşmeye yetecek genişlikte ve derinlikte yapay bir vajen, cerrahi olarak yapılabilmektedir.
Vajinanın kendine has bir rengi yoktur. Vajinanın çevredeki cilt rengi ile aynı renkte olması, estetik açıdan normal kabul edilir. Ancak genital bölgenin, normal cilt tonundan daha koyu olması, vajina kararması olarak adlandırılır.
Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları daralır mı? Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları diğerlerine kıyasla daha dar değildir. Vajinal kaslar oldukça elastik bir yapıdadır. Cinsel birleşmeden ve doğumdan sonra kasılır ve normal şekillerine yeniden dönerler.
Düzenli yıkanmak, genital bölgeye kimyasal madde uygulamamak, sadece ılık su ve doğal sabunla kullanmak, temiz giyinmek, tuvalet hijyenine dikkat etmek vajinayı enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabilecek yöntemler arasındadır.
Cinsel ilişkiye girememenin farklı nedenleri vardır. Bunlar kızlık zarının kapalı veya vajinanın girişinin dar olması gibi fiziksel (anatomik) nedenler ola bileceği gibi, psikolojik nedenler de olabilir: Aseksüelite, frijidite, vajinismus … gibi.
Vajinismus Nedenleri
Çoğu kadın için vajina kaslarının istem dışı, bilinçsizce kasılması sürpriz olur. Kadın cinsel istek duyduğu halde ilişki gerçekleşmez. Bu reaksiyonun temelinde değişik, yanlış ve sağlıksız cinsel mesajların bilinçaltına yerleşerek, vajina çevresindeki kasları refleks olarak kasması yatar.
Rutin muayene ve ultrasonografide rahim şekil bozukluğu fark edilmeyebilir. Şüpheli rahim şekil bozukluklarının tanısı için rahim filmi (HSG), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ya da 3 boyutlu ultrasonografi yapılması gerekir.
Yani; birliktelik esnasında vajina genişlemesi olması gereken bir durumdur. Birliktelikten sonra ise vajina ilk haline geri döner. Ünlü bir kadın doğum doktoru olan Lauren Streicher: “Dünyadaki en büyük penis bile bebeğin büyüklüğüyle karşılaştırılamayacağından vajinanın boyutunu etkilemeyecektir” demektedir.
Vajinal genişlik ortalama olarak 2 cm civarındadır. Bu genişlik doğum esnasında 15 cm'ye kadar ulaşmaktadır. Vajina etrafındaki tüm kas dokularının bu genişleme sonrasında deforme olup yırtıldığını söylemek mümkündür.
Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir.
Vajina genişliği konusunda net bir şey ifade etmek mümkün değildir. Ancak bu alanda objektif ölçümler yapılabilir. Bu objektif ölçümleri yapmaya yarayan en önemli araç ise Kegel cihazıdır. Bu cihaz sayesinde vajinanın kasılıp gevşemesine bağlı olarak genişliğin ne seviyede olduğu daha net bir şekilde belirlenir.
Bakire: Cinsel anlamda hiçbir deneyimi olmayan kadın. Bekâret: Cinsel deneyimi olmama durumu.
Tedavi yöntemi olarak 'vajinoplasti' (yeni vajina oluşturma) ameliyatları ile çözüm aranmaktadır. Amaç yapılacak yeni bir vajinal kanal sayesinde cinsel ilişkinin gerçekleşmesini sağlamaktır. Ameliyat sonrası vajina içine yerleştirilen dilatörler (genişletici çubuklar) yeniden yapışmayı engellemeye yöneliktir.
Genital bölgede kararma ölü deri birikmesinden dolayı oluşabilir. Bu nedenle bu bölgeye uygun, hassas bir kese ile haftada 1-2 kez genital bölgenize kese yapabilirsiniz. Bu sayede ölü derilerden arınan genital bölge zamanla beyazlar.
Pembe kod; hastanede bebek ya da çocuk kaçırma riski ve/veya eyleminin söz konusu olduğu durumlarda zamanında müdahale edilmesi amacıyla oluşturulan acil uyarı kodudur.
Eğer sarkma çok fazlaysa dudak germe ameliyatı yapılır. Ama sarkma çok fazla değilse dış dudaklara dolgu yapmak yeterli olur. Bu sarkmaları tedavi etmek için herhangi bir ilaç tedavisi mevcut değildir.
Cinsel ilişki sırasında vajinayı kayganlaştıran ve bu şekilde penetrasyonun (birleşmenin) kolay olmasını sağlayan tıbbi ürünlere "vajinal lubrikan (lubrikant)" adı verilir. Vajinal kuruluğa neden olabilecek hiç bir neden bulunamaması durumlarında lubricant (lubrikan) adı verilen kayganlaştırıcılar kullanılabilir.
Artık günümüzde cerrahiye alternatif olarak, lazer radiofrekans ya da ultrasonografi dalgaları kullanarak vajina sıkılaştırma yapılabiliyoruz. Ameliyat sonrası ağrı, kanama gibi olumsuz iyileşme süreçlerini yaşamak istemeyen hastalarımız için cerrahi olmayan yöntemleri tercih edebiliriz.
Vajinal genişliğin tedavi edilebilmesi için vajinoplasti adı verilen ameliyatın yapılması gerekmektedir. Sanıldığı gibi kendiliğinden geçmeyecek olan vajina genişliği yapılan operasyonla birlikte tekrar eskisi gibi dar hale getirilebilir. İç genital bölgede yapılan operasyon, genel anestezi altında yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri