Öncelikle muayene spekulumu takılır ve rahim ağzı görülür. Daha sonra rahim içerisine ince plastikten yapılmış balonlu kateter takılır. Rahim filmi çekilirken radyoopak sıvı içeren ilaç kullanılır. Kontrast sıvı balonlu kateter aracılığıyla rahim içine yavaş yavaş verilir ve röntgen filmi çekilir.
Çekim için hasta mr odasına alınır ve mr cihazının içine uzanması söylenir. Hastanın karın bölgesine koil denilen zararsız ve hafif bir madde koyulur ve çekim işlemine başlanır. Çekim sırasında hasta en ufak dahi hareket etmemelidir. Hareket edildiği takdirde emar cihazı başarılı sonuçlar vermeyebilir.
Yumurtalık, uterus incelemelerinde kadınların rahmini detaylı analiz eden MR cihazı, rahim kanseri, miyom şüphesi, menopoz, adet düzensizliği gibi hallerde ilgili uzman doktor tarafından talep edilebilir.
Pelvik MR, kanserler, enfeksiyon, anatomik anormallikler ve diğer bozukluklar gibi pelvik bölgedeki sorunları değerlendirmek için kullanılabilir. MR çekimi, doktorunuzun röntgen gibi diğer görüntüleme tetkiklerinde tesbit edilen olası sorunları aramasına yardımcı olur.
Kadınların rahim filmi çekimi randevusunu buna göre alması gerekmektedir. Genellikle çekim, adet döngüsü yani adet kanaması bittikten sonra yapılır. Adet kanamasının son gününden iki ya da üç gün sonra çekim yaptırmak güvenli zaman aralığı olarak görülmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Genellikle ilaçlı MR sonuç çıkma süresi 1 ila 3 gün arasında değişir.
Bu nedenle sonuçların tarafınıza iletilmesi biraz sürebilir ancak en fazla 3 gün içerisinde sonuçları almanız mümkündür.
Tüm vücut emarı; kanserleri, iltihapları, tıkanıklıkları ve diğer sorunları bulmak için baştan ayağa tüm vücudun MR ile taranmasıdır. İnceleme yaklaşık olarak bir saat sürer ve görüntüler hastaya kontrast madde verilmeden elde edilir.
Meme MR'ı çekilmesi için:
Meme MR'ı çekilmesi için en ideal zaman adet döngüsünün başlamasının 7 ila 10. günü arasındadır. Bu sayede hormonların meme dokusuna etkisi minimize edilerek yanlış pozitif sonuç çıkma riski azaltılmış olacaktır. Meme MR işlemi sırasında acı veya rahatsızlık yaşamanız söz konusu değildir.
Boyun yapısı, gırtlar, yutak, tükürük bezleri, dil ve çevre yapıları Akciğerler, kalp ve kalple ilişkili büyük damarlar. Karın içi organlar, alt karın bölgesi. Boyun, sırt ve bel bölgesi omurga patolojileri.
Miyomların daha detaylı bir şekilde araştırılması için mutlaka MR çekilmesi şarttır! MR çekilmesi sayesinde miyomlar hakkında daha ayrıntılı bilgiler edinmek mümkün olur. Mesela miyomların sayısı, miyomların yerleştikleri alan ve miyomların büyüklüklerini MR sayesinde isabetli bir şekilde saptamak mümkün olur.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Hastanemizde ilaçlı rahim filmi ağrısız yöntemle balonlu özel bir katater yolu ile gerçekleştirilmekte olup işlem sırasında az kontrast madde verilmektedir. Ayrıca skopi cihazına açı vermek suretiyle rahimi çekmeden ağrıya neden olmayacak şekilde görüntüler elde edilmektedir.
Bebek ve çocuk hastalarda ve kapalı alan korkusu olan yetişkin hastalarda uyutularak anestezili MR çekimi yapılabilmektedir. Anestezili MR çekimi için randevu alınması gerekmektedir.
Emar taramasının yapıldığı gün, üzerinizde metal eşya ve metal içeren (çıtçıtlı body gibi) eşyaları giymemeniz önerilir. Hastanede tüm metal eşyalarınızı ve aksesuarlarınızı çıkarmamız gerektiği gibi kıyafetleriniz yerine de hastane önlüğü giymeniz gerekmektedir.
Öncelikle muayene spekulumu takılır ve rahim ağzı görülür. Daha sonra rahim içerisine ince plastikten yapılmış balonlu kateter takılır. Rahim filmi çekilirken radyoopak sıvı içeren ilaç kullanılır. Kontrast sıvı balonlu kateter aracılığıyla rahim içine yavaş yavaş verilir ve röntgen filmi çekilir.
Bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi, kemik dansitometri çekimleri aynı gün yapılmakta, BT sonucu en geç üç günde verilmektedir. Ultrasonografi ve MR çekimleri ise en geç üç gün içerisinde randevu ile çekilebilmekte ve sonuçlar raporlama gerektirdiğinden en geç üç günde alınabilmektedir.
Meme emarı çekim süresi 45 dakika ile 1 saat arasında farklılık göstermektedir. Meme emarı çektirecek olan hastalar için en uygun zaman adetin başlamasından sonraki 7.ve 10.gündür.
Göz farı, rimel gibi makyaj malzemeleri metal parçacıklar içerdiği için işlem günü makyaj yapılmamalıdır. İşlem öncesi MR görüntülerini bozabilecek saç tokası, mücevher, gözlük, işitme cihazı, çıkarılabilir diş protezi gibi tüm objeleri çıkarmanız istenecektir.
Özellikle yumuşak doku ve sinir sistemine bakmak için başvurulan MR birçok hastalığın teşhisinde kullanılan bir yöntemdir. Kanserin, enfeksiyonel durumların, nörolojik hastalıkların teşhisinde ve hasar değerlendirmesi yapılmasınd önemli bir yere sahiptir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) ile tüm vücut alanlarındaki hastalıkların tanı ve takibi tıbbi görüntüleme yöntemiyle yapılabiliyor. MR yumuşak dokuların, kemiklerin ve organların yapısının ve hastalıklarının yüksek kontrast çözünürlükte görüntülenmesine olanak sağlıyor.
Makattan içeriye plastik bir enjektörle ve rektal sonda aracı ile baryumlu bir karışım verilir. Bu karışım yaklaşık olarak 200 mililitre civarındadır. Kadınlarda mesane ve hazneden yani vajinadan özel bir ilaçlı sıvı verilerek de bu işlem yapılmaktadır.
Doktorlar, pelvik BT çekimi ile çeşitli kanserleri teşhis edebilir. örneğin: Mesane kanseri, rahim ağzı kanseri, kolorektal kanser, yumurtalık kanseri, prostat kanseri, testis kanseri.
Pelvik emar görüntülemesinde; bağırsaklar, mesane bölgesi, üreme organları, lenf düğümleri ve tüm bu bölgedeki organlar görüntülenebiliyor.
Ana bina -1. katta Röntgen bölümünün içerisinde yapılmaktadır. HSG (İlaçlı Rahim Filmi) çektirmek için ne yapmalıyım? Genellikle infertilite, tüp bebek ya da kadın doğum polikliniklerine muayene olmak gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri