KURU ORTAM DAHA ÇOK AKINTIYA NEDEN OLUYOR İlkit, kişisel hijyen koşullarından kaynaklı nedenlerin arasında ise uzun süreli yaprak ped kullanımının yer aldığını belirterek şöyle dedi: “Vajinal ekosistemi bozan en önemli nedenlerden birisi aşırı sıcak, ıslak mayo, vajina içini temizleme ve yaprak ped kullanımıdır.
Hormonal değişiklikler, sıcak nedeni ile genital bölgenin nemli ve havasız olması, adet kanaması veya sık cinsel ilişki, yaz aylarında ev dışında ortamlarda vakit geçirilmesi, hijyenik olmayan tuvaletler kullanılması, sık sık denize veya havuza girilmesi, ıslak mayo bikini ile kalınması, susuzluk, uykusuzluk, ...
Vajinal florayı korumak gerekiyor
Antibiyotik kullanımı, bağışıklık sisteminin çökmesi, vajina içinin aşırı yıkanması, tahriş edici maddeler bu faydalı bakterileri azaltır ve yok ederse o zaman vajinal flora bozulur ve hastalık yapan etkenler çoğalır.
Kaşıntıya bağlı ödem, vulvada eritem ve hassasiyet gelişebilir. Bunun yanı sıra sağlıklı vajinal floranın bozulması, fizyolojik vajinal akıntıda da değişikliğe yol açar ve özellikle mantar enfeksiyonu beyaz süt kesiği veya peynirimsi görünüme sahip vajinal akıntılara neden olur.
Muayene sırasında potasyum hidroksit gibi sıvılarla vajinal akıntıdan alınan örneklerin incelenmesiyle bakteriyel vajinoz ortaya konulabiliyor ve buna göre tedavi planlanıyor. Bakteriyel vajinozda etken maddesi metronidazol olan antibiyotiklerden yararlanılıyor ve tedaviler bir hafta sürebiliyor.
İlgili 44 soru bulundu
Vajinal mantar enfeksiyonları genellikle stres, hamilelik, antibiyotik kullanımı, şeker hastalığı, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi faktörlerle tetiklenebilir. Tedavi genellikle antifungal ilaçlarla (vajinal kremler, tabletler veya fitiller) yapılır ve genellikle semptomlar 1-7 gün içinde düzelir.
Bakteriyel vajinoz nasıl tedavi edilir? Bakteriyel vajinozu tedavi etmede çeşitli farklı antibiyotikler kullanılabilir ancak en sık kullanılan iki tane vardır. Bunlar ağız yoluyla alınabilirler veya tablet, krem veya jel şeklinde vajinaya yerleştirilebilirler.
Sağlıklı bir vajinanın tipik kokusu en iyi “misk” gibi olarak tanımlanabilir.
Meriç Çağrı Ağır: “Sağlıklı kadınlarda görülen vajinal ıslaklık ve akıntı miktarı çok azdır. Akıntı, renksiz ve kokusuzdur. Temelde farklı şikayetlere neden olması beklenmez. Vajina, steril değildir.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Vulva temizliği yapılırken eller mutlaka önceden sabunla yıkanmış ve temiz olmalıdır. Vulva temizliğinde cilde zarar vermeyen yumuşak bir sabun ve ılık temiz su kullanılabilir. Ancak sabun köpüğünün vajina içine kaçmamasına dikkat edilmelidir.
Vajina kendi mukus salgısı ile kendi kendini doğal olarak temizleme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle ilişki sonrası, tuvaletten sonra ya da yıkanırken vajina içini yıkamamaya özen gösterin. Dış bölgeleri temizlemek için ılık su ve parfümsüz beyaz sabun kullanabilirsiniz.
Vajinanın güzel kokması için bol su içmek tüketebilirsiniz çünkü su vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Yine vajinadaki kötü kokulara karşı kafein ve şekerli içeceklerden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız daha doğru olacaktır.
Adet dönemi, hamilelik veya menopoz gibi hormonal değişiklikler olduğunda genital bölgenin asidik değeri bozulur. Eğer vajinanın pH'ı değişirse ve daha az asidik hale gelirse, doğal savunma mekanizması zayıflar ve zararlı dış etkenler vajinada çoğalır.
Vajinal akıntı; adet döngüsü sırasında gelişebilen renksiz, kokusuz veya koyu kıvamda akıntıdan farklı olarak balık kokusu ya da kötü koku içeren, yeşil, sarı, gri ya da beyaz renkli, yoğun akıntı izlenmesi. Vajinal kaşıntı veya hassasiyet. Vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı
- Bol yoğurt tüketmek, - Vajinal bölgeyi suyla seyreltilmiş üzüm sirkesiyle temizlemek, - Kekik ve adaçayının banyo suyuna eklenmesi olarak sıralanabilir. Ancak bu yöntemlerin bir hekime danışılması da bireyin sağlığı açısından önemli olacaktır.
Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları daralır mı? Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları diğerlerine kıyasla daha dar değildir. Vajinal kaslar oldukça elastik bir yapıdadır. Cinsel birleşmeden ve doğumdan sonra kasılır ve normal şekillerine yeniden dönerler.
Vajinanın kendine has bir rengi yoktur. Vajinanın çevredeki cilt rengi ile aynı renkte olması, estetik açıdan normal kabul edilir. Ancak genital bölgenin, normal cilt tonundan daha koyu olması, vajina kararması olarak adlandırılır.
Kadınlarda da erkeklerde de pelvik taban sağlığı, yoğun ve etkili orgazm deneyimi ile doğrudan ilişkili. Uzun süre seks yapmamak, pelvik tabanın güçlenmesini engelleyebiliyor. Yapılan araştırmalar, daha sık cinsel ilişkiye giren kişilerin pelvik kaslarının daha güçlü olduğunu ortaya çıkarıyor.
Beyaz sirke, kokuları 'nötralize etme' ve kokuya neden olan proteinleri yıkma gücüne sahiptir. Bir banyo suyuna yarım fincan beyaz sirke ve tuz ekleyin ve birkaç dakika için vajina bölgenizi bu bölgede tutun. Bu süreçte, vajina pH seviyesi normale geri dönecek ve kokularınız yok olacaktır.
Vajinal kokunun en yaygın nedeni. Trichomoniasis: Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon. Rektovajinal fistül: Rektum ve vajina arasındaki açıklığın, dışkının vajinaya sızmasına neden olduğu nadir bir durum. Vajinal kanser: Belirtileri arasında güçlü bir kokuya sahip olabilen ağır vajinal akıntı bulunur.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Kabuklu yemiş ve taneli gıdalar yüksek E vitamini içerirler ve yağlar gibi vajina kuruluğunu önlerler. Badem ve kabak çekirdeği çinko bakımından zengindir, kaşıntıyı giderir ve regl dönemlerini düzenler.
Özellikle adet dönemlerinde hijyene çok dikkat edilmeli, düzenli aralıklarla ped/tampon değiştirilmeli ve o bölge devamlı kuru tutulmalıdır. Ayrıca probiyotik besinler tüketmek de mantara karşı koruyucu önlemler arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri