Öğretmenler ve yöneticilerin tanık oldukları ve önemli gördükleri iyi veya kusurlu olduğunu düşündükleri öğrenci davranışlarının sürekli olarak objektif ve ayrıntılı bir biçimde kaydedilmesi ve saklanmasıdır.
Vaka kaydı belli bir ortamda gözlenen öğrenci davranışlarının objektif bir yorumlanması olup hem yapısı hemde amacı bakımından diğer bireyi tanıma tekniklerinden ayrılır.
Bir olay karşısında bireyin yaşantısı, çevresi, dosyalar ve bunun gibi birçok detayların incelenerek, detaylı ve derinlemesine araştırıldığı bilgi edinme yöntemidir.
Vaka çalışmaları içlerinde bir mesaj bulunduran hikayelerdir. Kurgusal da olabilecekleri gibi çoğunlukla gerçek bir olaya dayanırlar. Öğrenciler vakaların incelendiği bu çalışmalar sırasında aktif rol alarak olayı kavrama ve karşılaştıkları sorunları çözme ile ilgili becerilerini geliştirirler.
Belirli bir konu hakkında somut, bağlamsal, derinlemesine bilgi edinmek istediğinizde başvurmanız gereken bir analiz tekniğidir. Vakanın temel özelliklerini, anlamlarını ve sonuçlarını keşfetmenize olanak sağlar. Vaka analizleri bir tez veya doktora tezinde oldukça iyi bir seçimdir.
İlgili 30 soru bulundu
Genellikle tedavileri geliştirmek ve değerlendirmek, psikolojik sorunların altında yatan nedenleri belirlemek ve karmaşık insan davranışlarını ve etkileşimlerini keşfetmek için kullanılır.
Vaka Analizi Mülakatı nedir? Analitik problem çözme yeteneği. Bir vaka analizi mülakatında, mülakat yapılan kişiye bir iş senaryosu verilir ve durumu yönetmesi istenir. İş senaryosu, genellikle mülakat yapılan kişinin şirket için çalışırken karşılaşacağı bir senaryodur.
Vaka yönetimi, bir profesyonelin ya da ekibin, insanlara, bireyin yaşadığı aksiliklere ya da kalıcı zorluklara göre özelleştirilmiş kaliteli ruh sağlığı bakımı sağlamak ve iyileşmelerine yardımcı olmak için toplum temelli hizmetlerin koordinasyonudur.
Vaka-kontrol çalışmalarının en güzel örneği gezi gemilerinde görülen yiyecek ile ilişkili zehirlenme salgınlarıdır. Gezi gemilerinde risk altındaki tüm evren bilinmektedir. Kusma ve diyaresi olanlarla olmayanların yedikleri yemeklerin sorgulanması ve karşılaştırılması ile şüpheli etmen yiyecek belirlenir.
Vaka Kontrol Araştırmaları
nedensel olup olmadığını saptayabilmek için uygulanan kolay, ucuz ve kısa sürede sonuç veren analitik araştırma türüdür. (kontrol grubu), hastalığa yol açtığından şüphelenilen bir etkenin ne boyutta olduğu saptanarak, vaka ve kontrol grupları arasında bir fark olup olmadığı araştırılır.
Psikolojik vaka, bireylerin yaşamındaki belirli bir durumu, sorunu veya olayı inceleyen bir durum çalışmasıdır. Bu durumlar genellikle bir psikoloğun veya terapistin müdahalesiyle çözülmeye çalışılan, derinlemesine analiz edilen ve çeşitli psikolojik teorilerle değerlendirilen durumları içerir.
Vaka analizi, çeşitli araştırmalar sonucu yapılan analizlerle vakanın durumunu meydana koyan bir tür çalışma yöntemidir. Detaylı ölçme ve değerlendirme sonucunda ulaşılan fazlasıyla geniş bir araştırma alanını, kolayca anlaşılabilir ve araştırılabilir hale indirgemek için kullanılan bir takım çalışmasıdır.
Vak'a incelemesi sorun olan kişinin tüm yönleriyle derinlemesine incelemektir. Vak'a incelemesinde bir çok test ve test dışı teknik bir arada kullanılarak sorun olan birey hakkında çeşitli bilgiler toplanır.
gözlem yöntemlerinin bir tekniği de ANEKDOT KAYIT'I (Olay Kayıt'ı) dır. Bu teknikte de amaç; öğrencinin tipik davranışını tekrar eden durumlarda gözlemektir.
Bütün yaş gruplarının öğretmenleri tarafından kullanılan anekdot kayıtları, çocukların bireysel farklılıklarını yansıtır. Anekdot kayıtlarında öğrencilerin beklenmedik durumlardaki tutum ve davranışlarına yer verilerek gelişimsel ilerlemelerini takip edebilmek amaçlanır.
GÖZLEM TEKNİĞİ
Öğrencilerin gerçek hayatta ya da yapay ortamdaki olayları, nesneleri bir plan dahilinde izleyip not almasıdır.
başvurulan, analitik araştırmaların en kolay, ekonomik ve kısa zamanda sonuç alınanıdır. Araştırma konusu hastalığı olan «vaka» grubu ile bu hastalığı olmayan bir «kontrol» grubu alınır. Hastalık «sonuç», etken «neden» olarak adlandırılır. Sonuçtan hareket ederek nedeni bulma yolu izlenmektedir.
Kohort çalışması, büyük bir grup insanı takip eden ve örneğin maruz kaldıkları risk faktörlerinin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çalışmadır. Bu çalışmaların kapasitesi, veri toplamada veya sonuçların yorumlanmasında herhangi bir önyargıdan, hatadan kaçınmak için titiz bir metodolojiye dayanmaktadır.
- Vaka (Olgu)-Kontrol araştırması
“Hastalık” (sonuç) ile şüphelenilen etken (faktör) arasında nedensel ilişki olup olmadığının değerlendirildiği çalışmalardır. Verilerin Hasta dosyalarından elde edildiği ancak tanımlayıcı nitelikteki araştırmalar bu grupta yer almazlar.
Nelerin doğru yapıldığı nelerin yanlış yapıldığına dair net belgelerle çalışma süreci ortaya konulur. Diğer bir ifadeyle vaka analizi, çok geniş bir araştırma alanını, kolayca araştırılabilir ve kısa sürede anlaşılabilir bir alana daraltmak için kullanılan bir yöntemdir.
Toplum Merkezi hizmetlerine ve diğer kuruluşlara yaptığı yönlendirmenin takibini yapar, İhtiyaç tespiti ve toplum merkezi tanıtımına yönelik saha çalışmalarına katılır. Ulusal ve uluslararası koruma mevzuatlarını takip eder, güncel bilgiler kapsamında Toplum Merkezi ekibine ve faydalanıcılara bilgi sağlar.
Vaka Yöneticisi, bir sağlık kuruluşunda hastaların tedavisi ve bakımının yönetimini sağlamak için görevlendirilen bir kişidir. Vaka Yöneticisi, hastaların sağlık durumlarını izlemek, tedavi planlarını oluşturmak ve hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli önlemleri almakla sorumludur.
Weaknesses (Zayıf Yönler), Strengths (Güçlü Yönler), Threats (Tehditler) ve Opportunities (Fırsatlar) anlamına geliyor. Swot analizi ile güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmek, fırsatların farkına varmak ve bu fırsatlardan yararlanmak, tehditleri incelemek ve ortaya çıkabilecek risklere karşı önlem almak mümkün oluyor.
Peoplise tarafından geliştirilen Casebot, şirketlerin minimum İK personeli çabası gerektiren değerlendirmeleri otomatikleştirerek iş ihtiyaçlarını doğru bir şekilde yerine getirmesine olanak tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri