Kulun, sürekli biçimde Allah Teâlâ'nın gözetimi altında bulunduğunun şuur ve idrakinde olması anlamında tasavvuf terimi.
Vakf-ı Mücevvez (Vakf-ı Mücevvez li vechin), bir yönden vasletmeyi, başka bir mana yönünden vakfetmeyi gerektiren yerlere konulmuştur. Vasl evlâ vakf câizdir. Yani durulabilir ama geçmek tercih edilmiştir. Durulunca geriden alınmaz.
Vakf-ı hasen.
Söz tamamlanmakla birlikte mâba'di ile lafız yönünden ilgisi bulunan yerde yapılan vakftır. Meselâ Fâtiha sûresinde ”الْحَمْدُ لِلّٰه“ deyip durmak böyle bir vakftır. Sonunda durulan söz aslında bir mâna ifade ediyorsa da mâba'di ile lafız yönünden ilgisi devam etmektedir.
İşareti ز' dir. Vakf-ı Murahhas, aslında durulması uygun olmayan, ancak âyetin uzun olması ve nefesin yetmemesi nedeniyle vakf yapılmasına ruhsat verilmiş vakf'dır. İşareti ص' dır.
İlgili 41 soru bulundu
➡ İki adet üçlü nokta durakları, Kur'an-ı Kerim yazılımında birbirine yakın aralıklarla yerleştirilir. Bu durak çeşidine satır arasında rastlanılır. Okuyucu üçlü noktalardan ilkinde durursa ikincisinde durmaz; şayet ikincisinde duracaksa ilkinde durmaz. Yani bu noktalardan yalnızca bir tanesinde durulur.
Gerçek ya da tüzel kişiler vakıf kurabilirler.
لا - Lam ve elif Arapça tek başına hayır demektir. Durmak yasaktır.
Vakfın senedinde bulunması gereken vakfın adı vakfın amacına uygun olmalıdır. Ahlaka uygunluk içermeli ve adaba aykırılık teşkil etmemelidir. Kanunlara uygun niteliklerde bir isim tercih edilmelidir. Vakıf adı herhangi bir şekilde kamu kurum veya kuruluşlarının ismini içeremez.
Tecvîd ilminde ise aslî meddi olduğu gibi bırakıp, ziyâde uzatmayı terk etmeye denir. Yani Kasr'ın iki anlamı vardır. Birincisi meddi tamamen kaldırıp uzatmadan okumak, ikincisi ise aslî meddin üzerine yapılan ziyadeyi kaldırıp aslî med ile okumaktır.
Vakf durmak, ibtidâ ise başlamak demektir. Tecvîd ıstılâhında ise okumaya tekrar başlamak niyetiyle, nefes alacak kadar, sesi kesmektir. Vakıf, Âyet sonlarında veya ortalarında kelimenin bütünlüğü korunarak, lafız ve mananın tamam olduğu yerlerde, sükûn üzere yapılır.
İnzar, insan eğitimi açısından Kur'an'ın önemle işlediği bir dayet üslubu ve eğitim metodudur. İnzarın, Kur'an'ın öngördüğü model insanın özelliklerinden olan takva kavramıyla yakın ilgisi bulunmaktadır. İnzar, takvaya ulaştırıcı bir vasıtadır.
VAKF-I ĞUFRÂN:Peygamber efendimizin dua ve niyazda bulunmak maksadıyla yapmış olduğu vakıflardır. On yerde bulunduğu rivayet edilmektedir. Bunlar Mâide 51, En'am 36, Secde 18, Ya'sin 12, 30, 52, 61, 81, Mülk 19. 2. VAKF-I CİBRÎL:Vahy meleği olan Cebrâil'in (a.s) vahy esnasında yapmış olduğu vakflara denir.
Bu ikisi dışında öğrenciyi bilgilendirmek ve imtihan etmek için yapılan vakfa "el-vakfü'l-ihtibârî", bir kelimede muhtelif kıraat vecihlerini cemetmek üzere yapılan vakfa da "el-vakfü'l-intizârî" adı verilmiştir. Cebrâil'in vahiy esnasında yaptığı rivayet edilen vakflara "vakf-ı Cibrîl", Hz.
Secavend harfleri olan bu harflerin en önemli özellikleri Kuran okurken duraklamayı veya devam edilmesi anlamına gelmektedir.
5737 sayılı Vakıflar Kanunu'na göre vakıfların türleri; yeni vakıflar, mazbut vakıflar, mülhak vakıflar, çalıştırılanlara ve işçilere yardım vakıfları, kamuya yararlı vakıflar ve aile vakıfları şeklindedir.
Vakıf tesis eden kişiye "vâkıf vakfedilen mala "mevkuf denir. Vakıf yapan kişinin amaçlarını, şartlarını ihtiva eden, kurulacak vakfın . nasıl yönetileceğine ilişkin esasları belirleyen ve mahkemece tesciliyle birlikte vakfın vücut bulduğu vesikaya (vakıf senedine) "vakfiye" adı verilir.
Sonraki Konu. Vakıf Yöneticisi maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 6 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Vakıf Yöneticisi maaşları 20980 TL'dir. En düşük Vakıf Yöneticisi maaşı 16780 TL iken, en yüksek Vakıf Yöneticisi maaşı 29160 TL'dir.
Sözlükte “başkasının işini gören, dostluk gösteren, bakımını üstlenen” gibi anlamlar taşıyan mütevellî kelimesi terim olarak vakfiye şartları, şer'î hükümler ve mer'î mevzuat çerçevesinde vakfın işlerini idare etmek üzere görevlendirilen kimseyi ifade eder.
Sözlükte “kısım, parça, bölük; silâh” gibi anlamlara gelen hizb (çoğulu ahzâb), maddî ve mânevî birtakım maksatların gerçekleşmesi için tertiplenmiş, sûfîler ve tarikat ehli, bazan da tarikat mensubu olmayan dindar kişiler tarafından okunan duaların genel adıdır (Kāmus Tercümesi, I, 198).
( ج ) Vakfı Câiz:Hem vakfın, hem de vaslın (geçmenin) mümkün olabileceği, bununla birlikte, vakfı tercih etmenin öngörüldüğü yerde bulunur. ( ز ) Vakfı Mücevvez:Aynı şekilde hem vakfın, hem de vaslın mümkün olabileceği, bununla birlikte, vaslı tercih etmenin öngörüldüğü yerde bulunur.
📌Mim durağına vakf-ı lazım adı verilir. Satırda veya ayet sonunda küçük mim harfi görüldüğü zaman durulması gerekir. Aksi takdirde anlam bozukluğu veya düşüklüğüne sebep verilmiş olunur.
Vakıfların, şube ve temsilciliklerinin amaca ve yasalara uygunluk denetimi ile iktisadî işletme ve iştiraklerinin faaliyet ve mevzuata uygunluk denetimi Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılır.
Dernek kişi topluluğu iken, vakıf kurmak ise mal varlığı topluluğudur. Dernek kuruluşunda en az 7 kişi olmanız gerekirken, vakıf kuruluşunda sadece gerekli asgari sermaye tutarını tahsis etme şartı aranır. Bu nedenle en az 1 kişi ya da daha fazla kişi ile vakıf kuruluşunu gerçekleştirmeniz mümkün.
MADDE 51 – (1) Vakıflar; a) İşletme hesabı esasında; karar defteri, işletme hesabı defteri ile bağış makbuzu kayıt defterini, b) Bilanço esasında ise; karar defteri, yevmiye defteri, büyük defter, envanter defteri ile bağış makbuzu kayıt defterini, tutmak zorundadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri