Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk bölümlerinden mezun olarak Kaymakam Adaylığı Sınavına girilmesi ve bu sınavdan başarılı olunması gerekir. Gerekli tecrübeyi kazanan diğer İçişleri Bakanlığı çalışanları ya da kaymakam, İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak bilinir.
Gerekli tecrübeyi kazanmış olan kaymakam veya İçişleri Bakanlığı çalışanları İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilir. Daha sonra bu öneri Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanması gerekir.
A) En az lise veya bu dereceli okul mezunu olmak; B) Bilfiil askerlik hizmetini bitirmiş ve yaşı 30 u geçmemiş olmak; C) Vücutça sağlam olmakla beraber memleketin her ikliminde vazife görmeye ve her vasıta ile dolaşmaya kabiliyetli oldukları hastaneler sağlık kurullarınca tasdik edilmiş bulunmak lazımdır.
"vali olabilmek için ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren iktisadi ve idari bilimler, hukuk ya da işletme gibi fakültelerinden mezun olmak gerekir. mezun olduktan sonra da içişleri bakanlığı kaymakam adaylığı giriş sınavına girerek başarılı olunması gerekmektedir."
İlgili 42 soru bulundu
Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir.
Vali olmak için önce kaymakam olunması gerekir. Kaymakamlık için de sınava girme yaşı ise 35 olarak belirlenmiştir. Bu nedenden dolayı 35 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Aynı zamanda valiler, kolluk kuvvetlerinin başında yer alır ve il içinde de teşkilatın bir en başında yer alır. Vali Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Vali olabilmek için ilk olarak, üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk gibi çeşitli fakültelerinden mezun olmaları gerekir.
Sınavda KPSS'ye girme şartı aranmamaktadır.
Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u (yüzde 85,2) genel lise, 12'si (yüzde 14,8) ise imam-hatip lisesi mezunudur."
18 Temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Bayburt valiliğine atanmıştır. Bu atamayla birlikte 38 yaşında valilik görevine başlamış ve Türkiye'nin en genç valisi unvanını, 42 yaşında atanmış eski meslektaşı Abdurrahman Akdemir'den devralmıştır.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar sekiz kadın vali atanmıştır.
Vali bir devlete bağlı olan üst kademe bir memurdur. Genel olarak bir görev tanımı yapılacak olursa vali; devlete bağlı şekilde görev yapan bütün kurumlar ve kuruluşların denetimini yapmak ile özel olarak görevlendirilmiştir.
Bu süre erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıldır. Kamuda 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan Vali ise 9000 gün prim ödediği sürece erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşında emekli olur.
“Valiler, İçişleri Bakanlığı'nın inhası, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı'nın tasdiki ile atanırlar.
Dolayısıyla İİBF, SBF ve dengi fakültelerden mezun olan kişiler bu sınava dahil olabilecektir. 2) Sosyoloji ve Psikoloji bölümü mezunlarına da başvuru hakkı tanınmıştır. 3) Sosyal bilimler, mühendislik fakültesi veya tarih bölümü mezunu olup, 5 alanda lisansüstü eğitim yapanlar da başvuru yapabilecektir.
Sınavda yaş şartı var mı? Sınava girebilmek için sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olma şartı vardır. 2022 yılında yapılması planlanan sınava 01.01.1987 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar başvurabilecektir.
9 Kasım 2019 Kaymakamlık Sınavı taban puanı 76,25. 1 Eylül 2018 Kaymakamlık Sınavı Taban puanı 70 ( Sınav Birincisi Tavan Neti.: 87.5, Sınavı Soru Sayısı: 100,)
Her beş yılda bir il ve ilçelerin niteliklerinde meydana gelen değişme ve gelişmeler incelenir, gerekiyorsa sınıf değiştirmeleri yapılır.
Valinin hem idari hem siyasi görevi bulunur bu nedenle istisnai memurluk olarak olarak kabul edilmiştir. Nitelikleri, atanmaları ve özlük hakları diğer kamu görevlilerinden farklı olarak düzenlenmiştir. Vali nasıl atanır? İçişleri Bakanlığındaki üst düzey yöneticiler arasından atanmaktadır.
Vali Olmak İçin Gerekenler
Vali olmak isteyen kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme gibi fakültelerinden mezun olup İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavında başarılı olması gerekir.
Vali, bir ilin en yetkili idari amiridir. İdari amir olarak ilin tüm idaresi ile ilgilenir. Şartsız bir şekilde il için gelen tüm bağışları kabul etmek.
kamu alanında memurluktan başlayarak kaymakamlık ve valilik dahil olmak üzere iş olanakları var.ayrıca siyaset bilimci olarak mezun olunuyor.siyasi partilerde danışmanlık vs yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri